Ana SayfaCezaevleriSüngerli odadan Filistin askısına: Düzce Cezaevi’nde tutuklulara dört gün boyunca işkence

Süngerli odadan Filistin askısına: Düzce Cezaevi’nde tutuklulara dört gün boyunca işkence

HABER MERKEZİ – İşkence iddialarıyla gündeme gelen Düzce T Tipi Cezaevi’ni ziyaret eden TOHAV ve ÖHP avukatları, siyasi tutukluların “Sizden hesap soracağız, bu devlete boyun eğeceksiniz” denilerek tehdit edildiğini, tutuklulara işkence edildiğini aktardılar. Tutukluların anlatımlarını dinleyen avukatların aktardığına göre dört gün boyunca şiddete maruz kalan mahpuslar hala yaralı ve idrarlarından kan akıyor.

Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı (TOHAV) Eşsözcüsü Avukat Rengin Ergül ile Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP) üyesi Avukat Barış Marhan, 32 siyasi tutukluya yönelik işkence ve kötü muamele iddialarıyla gündeme gelen Düzce T Tipi Cezaevi’ni ziyaret etti.

Avukatlar, beş tutuklu, cezaevi savcısı ve Cumhuriyet Savcısı ile görüştü. Cezaevi müdürü Kazım Kara ise avukatların görüşme talebini kabul etmedi.

Cezaevi müdüründen tutuklulara: “Sizden hesap soracağız”

Düzce T Tipi Kapalı Cezaevi’nde işkence ve kötü muamelenin ayyuka çıktığını dile getiren Ergül, cezaevinde yaşananları Mezopotamya Ajansı’na aktardı.

Avukat Rengin Ergül

Cezaevinin A-12 koğuşunda siyasi suçlar kapsamında 21 mahpusun olduğunu belirten Ergül’ün aktarımına göre ayakta sayım dayatmasına karşı olan tutuklular cezaevi müdürünün tehditlerine maruz kalıp, havalandırmaya sürüklenerek çıkarılmışlar.

Cezaevi müdürü mahpuslara “Siz dışarıda kanımızı akıtıyorsunuz, biz de burada kanınızı akıtacağız. Sizden hesap soracağız. Bu devleti tanıyacaksınız. Her şeyi kabul edeceksiniz” demiş.

Ardından tutuklulara işkence edilmiş. Dövüldükten sonra mahpuslar süngerli odaya götürülmüş.

Tutuklulardan Aydın Akış ise “Koğuşlarda arama yapacağız, refakat edecek” denilerek koğuşa götürülmüş.

Avukat Ergül’ün aktardığına göre ters kelepçeli halde tutulan Akış’ın koluna gardiyanlar girmiş ve onu Filistin askısı şeklinde tutarak zorla aramaya eşlik ettirmişler. Gösterilen eşyaların kimlere ait olduğunu bilmediği zaman da Akış’ı kaba dayağa maruz bırakmışlar.

Arkadaşları, Akış’ın süngerli odaya geri getirildiğinde ayakta duramayacak durumda olduğunu aktarıyor.

‘Bu devlete boyun eğeceksiniz’

İlk günün sonunda 13 kişinin A-12’ye, 8 kişinin ise A-8 koğuşuna götürüldüğünü belirten Ergül, ikinci gün yine sayım sırasında ayakta sayım dayatıldığını, tutukluların bunu kabul etmeyince bir kez daha hakaretler edilerek koridora kadar sürüklendiğini ise ajansa şöyle anlatıyor:

“Ters kelepçelenerek, her mahpusa iki gardiyan düşecek şekilde mahpuslara kaba dayak uygulanıyor. Ters kelepçeli olan mahpusların başını eğerek, ‘Bu devlete boyun eğeceksiniz’ denilerek işkence ediliyor.

“Yasin Eçen isimli tutuklu, tutuklulara ‘çapulcu’ denilmesine tepki göstermesi üzerine tek başına süngerli odaya alınıyor. Sonrasında birlikte kaldığı 12 kişi de koridora getirilip işkence ediliyor. Bir mahpusun üzerine oturan gardiyan sigara içiyor.”

Olayın üçüncü günü tutukluların revire çıkarıldığını belirten Ergül, “Doktor ilgileniyor mahpuslarla ama içeride iki infaz memuru var. Bu infaz memurları da zaten işkencenin bizzat failleri. Bunun üzerine mahpusların bir kısmı şikayetlerini dile getiriyor ama bir kısmı dile getiremiyor. Usule aykırı olduğu için raporlar eksik. Sonrasında yine aynı durum yaşanıyor. Koğuşlar basılıyor ve darp ediliyorlar. Dördüncü günde bir koğuşun havalandırmasında kaba dayak ve hakaret devam ediyor” diyor.

Disiplin soruşturması

Avukat Ergül, işkenceye maruz kalan Aydın Akış ile kimlik problemi olduğu için görüşememiş:

“Türkiye’de şöyle bir uygulama var. Devlet kimliği yoksa onu tespit edip onu tutuklayabiliyor, hüküm verebiliyor ama bir avukat vekalet alamıyor. Çünkü avukat kişinin Aydın Akış olduğunu ispat edemiyor.”

Cezaevi doktorunun Akış’ın tam teşekküllü bir hastaneye sevkini istediğini belirten Ergül, “Cezaevi sevki kelepçeli olarak yapmak istiyor. Akış, kelepçeyi kabul etmediği içinde hakkında şimdi de disiplin soruşturması başlatılmış durumda” diyor.

Görüştükleri beş tutukluda gözle görülür yaralanmaların olduğunu dile getiren Ergül, “Ortada cezasızlığın ve keyfiyetin yaratmış olduğu bir durum var. Çok rahat, tespit edilmesi çok kolay olacak bir şekilde işkence yapıyorlar. Bu durum aslında bütün cezaevlerinde devam ediyor, Düzce’de biraz daha ayyuka çıkmış durumda”  diye belirtiyor.

Yaşananlara dair tutukluların da kendilerinin de şikayette bulunacağını kaydeden Ergül, “Tutuklular hala yaralı” bilgisini veriyor.

Ergül, insan hakları ve hukuk örgütlerine tutuklulara sahip çıkma çağrısı yapıyor.

“Tutuklular hala yaralı, idrarlarından kan akıyor”

Yaşanan işkence sonrası tutukluların idrarlarında kan aktığını söyleyen avukat Barış Marhan ise tutukluların işkence gördüğü sırada elleriyle birlikte ayaklarının da kelepçelendiği bilgisini paylaşıyor.

Previous post
Candy Hoover’da kıyıma karşı bin işçiden dayanışma eylemi
Next post
Türkiye'ye AB yardımlarında kesinti