Ana SayfaGüncel‘Sur’daki çocukların yarısının yaşadığı ev yıkıldı, çoğu ölümcül saldırılara tanık oldu’

‘Sur’daki çocukların yarısının yaşadığı ev yıkıldı, çoğu ölümcül saldırılara tanık oldu’

HABER MERKEZİ – Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi, Sur’da uygulanan sokağa çıkma yasağı sırasında yerinden edilen ailelerin ve çocukların yaşadıklarına ilişkin hazırladığı raporu açıkladı. Rapora göre çocukların yüzde 50’sinin evi ya saldırıya uğradı ya da yıkıldı.

Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi, Sur ilçesinde uygulanan sokağa çıkma yasağı döneminde yaşananların çocuklara ve yerinden edilen ailelere etkisini araştırdığı raporu düzenlenen basın toplantısında açıkladı.

Toplantıya; kentte bulunan sivil toplum örgütleri (STÖ), sendika, oda ve dernek temsilcileri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Baro Başkanı Ahmet Özmen, 100 binlerce insanın evini terk etmek zorunda kaldığını belirterek şunları söyledi:

“Sur’un 6 mahallesini kaybettik, yerle bir edildi. Sur’da yaşananlar politik sonuçlara yol açtı. Bu araştırmanın sonuçları bize şunu gösteriyor. Sur için yapmamız gereken çok şey var.”

‘Çocukların yarısından fazlasında psikolojik rahatsızlık oluştu’

Diyarbakır Barosu stajyer avukatları ve psikologlar tarafından ilçedeki mahallelerde ve çatışmalar sonrasında göç etmek zorunda bırakılan ailelerin yaşadıkları mahallelerde yüz yüze görüşmeler yoluyla gerçekleşen alan araştırmasının sonuçlarını, Prof. Dr. Melek Göregenli yaptığı sunum ile paylaştı.

Melek Göregenli

561 aileyle yapılan görüşmelerin sonuçlarını açıklayan Göregenli, çocukların yüzde 40’ının okula gidemediğini, Sur’dan ayrılma sürecinin ardından çocukların yüzde 80’inde psikolojik rahatsızlıkların ortaya çıktığını ifade etti.

Göregenli, görüşme yaptıkları ailelerin yüzde 35,7’sinin evlerinin yakıldığı, yüzde 59,5’inin ise çatışma ortamından dolayı temel ihtiyaçtan yoksun kaldığını aktardı.

‘Çocukların yarısının yaşadığı ev saldırıya uğradı veya yıkıldı’

Rapordan öne çıkan bazı noktalar şöyle:

  • 16-17 yaşlarındaki gençlerle yapılan görüşmeler sonucunda gençlerin yüzde 50’sinin çok sık olarak çatışmalı ortamda bulunduğu ortaya çıktı.
  • Gençlerin yüzde 10’a yakını şiddet içeren ve ölümle sonuçlanan saldırılara doğrudan tanık oldu, yüzde 21.4’ü ise bir yakınının beklenmedik ölümüyle karşılaştı. Bu kayıpların ne kadarının Sur’daki çatışmalı süreç sırasında yaşandığına ilişkin bilgi ise bulunmuyor.
  • Gençlerin yüzde 50’ye yakınının yaşadığı ev saldırıya uğradı ya da yıkıldı. Bu deneyimi yaşamayan gençlerin oranı yüzde 38. Gençlerin yüzde 22’ye yakını ise çocukluk dönemlerinde bu deneyimi birden çok kez yaşadıklarını ifade etti.

Raporun tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.
Previous post
Gözaltına alınan gazeteci Çağdaş Kaplan serbest bırakıldı
Next post
Iğdır'da bir kadın erkek kardeşi tarafından öldürüldü