Ana SayfaGüncelTemelli Roboski’de: Ailelere verdiğimiz söz boynumuzun borcu olsun

Temelli Roboski’de: Ailelere verdiğimiz söz boynumuzun borcu olsun

HABER MERKEZİ – Roboski’ye giderek savaş uçaklarının bombardımanı sonucu yaşamını yitiren 19’u çocuk 34 kişinin ailelerini ziyaret eden HDP Eş Genel Başkanı Temelli, yapılan hatalara ilişkin özeleştiride bulundu, “Başımızı dik tutmak için bu ailelerimize verdiğimiz sözün arkasında durmak boynumuzun borcu olsun” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Berdan Öztürk, Mardin Milletvekili Tuma Çelik, Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, Şırnak Milletvekilleri Nuran İmir, Hasan Özgüneş, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Barış Atay ve HDP ile DBP’li yöneticilerin de olduğu bir heyet Şırnak’taki programları kapsamında Roboskili aileleri ziyaret etti.

2011 yılında savaş uçaklarının bombalaması sonucu yaşamlarını yitiren 19’u çocuk 34 sivilin ailelerini ve mezarlarını ziyaret eden heyet, burada Roboskili ailelerin her hafta Perşembe günü yaptıkları açıklamayı bugün birlikte yaptı.

‘Ülkenin yöneticileri ölenleri suçladı’

Burada ilk olarak Roboskili aileler adına açıklama yapan Veli Encu, 2 bin 497 gündür talep ettikleri adaletin hala gelmediğini, faillerin değil yaşamını yitirenlerin suçlandığını belirterek şunları söyledi:

“34 insan katledildi, bu ülke bir gün sonra ancak duyabildi ve ülkenin gündeminde hiçbir zaman hak ettiği önemi görmedi. 34 insan katledildi, hemen gizlilik kararı verildi. 34 insan katledildi, ülkenin yöneticisi çıkıp TSK’ya hassasiyetinden dolayı teşekkür etti. 34 insan katledildi, ülkenin yöneticileri çıkıp tek tek ölenleri suçladı, acımıza tuz ekti. 34 İnsan katledildi tek bir kimse görevden alınmadı. 34 insan katledildi, yapılan baskılar, hukuksuzluklar bitmedi. 34 insan katledildi, katliamın sorumluları değil katliam da öz kardeşi ve 11 yakın akrabasını kaybeden Ferhat Encu, haksız hukuksuz, siyasi bir intikam hırsıyla cezaevine atıldı.”

Encu’den baro başkanına eleştiri

Geçmişte davaya ilişkin olanları hatırlatarak Şırnak baro başkanını eleştiren Encu, “Meğer aramızda devlete benzeyen ne çok insan varmış, meğer sorumluluğu kabul etmek herkes için ne kadar imkansızmış, Roboskî davasının bir karanlığa hapsedilmesinin açık sorumluları meğer ne kadar devlete benziyormuş, bunu Roboskîliler olarak çok iyi öğrendik” dedi.

“Hukuk mücadelemizde bize rehberlik eden siyasetçiler, dosyanın bu skandal ile karanlığa gömülmesi üzerine ortadan kayboldular” diyen Encu sözlerine şöyle devam etti:

“O baro başkanı istifa etmeyi bırakın, yeniden baro başkanı seçilebildi. O siyasetçiler bırakın istifa etmeyi, daha iyi yerlerden aday gösterildiler. Ne parti ne de kamuoyu çıkıp bu neyin ödülüdür demedi. Devlet ve devlete benzeyen hukuk düzeni, devlet kadar bile sorumluluk kabul etmeyen hukukçu ve siyasetçiler adalet arayışımızı sonuçsuz bıraktılar ama biz ısrarcıyız. Katliamın gerçek sorumluları ortaya çıkartılıp cezalandırılıncaya kadar verdiğimiz mücadeleden ve adalet talep etmekten asla vazgeçmeyeceğiz.”

‘Ülke adalet girdabına girmiştir’

Encu’nun ardından söz alan Sezai Temelli, tüm Türkiye halklarının bu olayın faillerinin ortaya çıkarılması için mücadele etmesi gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:

Koskoca bir ülke adaletsizlik girdabına girmiştir. Eğer bu ülkede herkes için adalet istiyorsak, bu ülkede adaletin tesis edilmesini istiyorsak; tüm vicdanlara sesleniyoruz; gelin buradan başlayalım. Tam da Roboski’den başlayalım. Ailelerin her hafta dile getirmiş oldukları taleplere kulak verelim.”

Temelli, Roboskili ailelere ve tüm topluma özeleştiri vermek için Roboski’de olduklarını belirterek, şöyle devam etti:

“Geçmişin hataları hepimizin özeleştiri vermesi gereken konudur. Burada bu ailelerimizin huzurunda bu özeleştiriyi bizzat ben veriyorum. Bugünden sonra Roboski’deki adalet arayışında yan yana olacağız. Birbirimize sahip çıkacağız. Çünkü biliyoruz ki bu topraklardaki adaletsizlik hüküm sürdüğü müddetçe hiçbir yerde adalet söz konusu olmayacak. Eğer Roboski’de yaşananlara sessiz kalmasaydık; Suruç olmazdı. Ankara olmayacaktı. Bu katliamlar yaşanmayacak, 7 yıl boyunca kaybettiklerimizi kaybetmeyecektik. 7 yılda yaşadıklarımıza baktığımızda aslında hepimizin başı biraz eğik. İşte tekrardan başımızı dik tutmak için bu ailelerimize verdiğimiz sözün arkasında durmak boynumuzun borcu olsun.” 

‘Sorumlular adalete teslim edilmeli’

Sözlerine iktidara seslenerek devam eden Temelli, İktidara da seslenen Temelli, adaletten kaçış olmadığını hatırlatarak, bir an önce sorumluların adalete teslim edilmesi çağrısında bulundu.

Temelli, “Acılarımızı paylaşmamız gerekiyor. Adaleti sağlamamız gerekiyor. Ancak o zaman bir toplum olmayı, bir ülke olmayı başarabiliriz. Buna sahip çıktığımızı belirtmek için buradayız. Ailelere eksik kalmış sözümüzü tamamlamak için buradayız” diye konuştu.