Ana SayfaGüncelTrafik cezalarını artıran kanun teklifi Meclis’ten geçti

Trafik cezalarını artıran kanun teklifi Meclis’ten geçti

HABER MERKEZİ – Trafik cezalarında artırım öngören kanun teklifi, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi.

TBMM Genel Kurulu’nda, trafik cezalarını artıran düzenlemelerin de yer aldığı Karayolları Trafik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi kabul edildi.

Buna göre trafik cezalarında yapılan düzenlemeler şöyle:

Kırmızı ışıkta geçmek

Kırmızı ışık kuralını, son ihlalin gerçekleştiği tarihten itibaren geriye doğru bir yıl içinde ilk kez üç defa ihlal ettiği tespit edilenlerin 30 gün, ikinci kez üç kez ihlal ettiği tespit edilenlerin 45 gün, üçüncü veya daha fazla kez üç defa ihlal ettiği tespit edilenlerin 60 gün süreyle ehliyetleri alınacak.

Hız sınırı ihlâli

Hız sınırlarında ‘yüzde 10 ila 30’ ve ‘yüzde 30 üzeri’ şeklinde uygulanan 2 kademeli yaptırım, ‘yüzde 50’den fazlası’ kademesinin de eklenmesiyle 3’e çıkarılıyor. Hız sınırını yüzde 10-30 aşmada 235 TL, yüzde 30-50 aşmada 488 TL, yüzde 50’den fazla aşmada ise 1.000 TL idari para cezası uygulanacak.

İzinsiz yolcu taşıma

‘Korsan taksicilik’ olarak da adlandırılan izinsiz veya usulsüz yolcu taşımacılığı ile mücadele kapsamında aracı, tescil amacı dışında veya güzergah dışında kullananlara 15 gün men ve 1000 TL, izin/ruhsatta belirtilen faaliyet konusu dışında yolcu taşıyanlara 30 gün men ve 2 bin 18 TL, çalışma izni/ruhsatı almadan yolcu taşıyanlara 60 gün men ve 5.010 TL idari para cezası uygulanacak.

Çakar lamba kullanma

Çakar lamba, siren ve benzeri ışıklı veya sesli cihazlar, mevzuatta belirlenenler araçların dışında kullanılamayacak. Buna uymayanlara 1002 TL idari para cezası uygulanacak. Sürücü, araç sahibi değilse ayrıca tescil plakasına da ceza kesilecek. Bir yıl içinde 3 defa ihlal halinde araçlar, 15 gün trafikten men edilecek.




Önceki Haber
"Hükümet sermayenin kontrolündeki bir oyun içerisinde"
Sonraki Haber
Kayyumdan önce kayyumdan sonra: Borçsuz belediyenin 20 milyon borcu var