Ana SayfaEkolojiTürkiye’nin ilk ‘özel endüstri bölgesi’ Menemen Ovası’nın sonunu getiriyor

Türkiye’nin ilk ‘özel endüstri bölgesi’ Menemen Ovası’nın sonunu getiriyor

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin ilk “özel endüstri bölgesi” ilan edilen Star Rafineri, doğayı tehdit ediyor. Bölgenin on yıllardır fabrikalar ve santraller yoluyla kirletildiğini belirten yaşam savunucusu avukat Cangı, Menemen Ovası’nda yaşamın öldürülmekte olduğunu belirterek, “Bunun anlamı insan sağlığı ve çevre sağlığı için tehdit demektir” diyor ve ekliyor: “Bir süre sonra hava soluduğumuz hava, su içtiğimiz su olmaktan çıkacak.”

İzmir’in Aliağa ilçesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycanlı mevkidaşı İlham Aliyev’in katılımıyla açılışı gerçekleştirilen ve Azerbaycan Devleti Petrol Şirketi SOCAR tarafından inşa edilen Star Rafineri’nin tehdidi altında.

Yeşil Sol Gelecek Partisi Kurucu Eş sözcüsü ve ekolojist avukat Arif Ali Cangı, Türkiye’nin “özel endüstri bölgesi” ilan edilen alandaki tesisin çevreyi daha da kirleteceğini vurguluyor.

Cangı, küresel ısınmaya karşı mücadele çerçevesi kapsamında ortaya konan fosil yakıtlardan vazgeçilmesi koşuluna dikkat çekerek, Star Rafineri için “Bu tür tesisler İzmir’in yaşamını tehdit ediyor” diyor ve tahribatın küresel ölçekteki boyutuna dikkat çekiyor: “Star Petrol rafinelerinin şu an ki hali Aliağa ve dünya için pek yararlı olmayacaktır.”

“Menemen Ovası ölüyor”

Öte yandan Cangı, Aliağa’da ekolojik tahribatın on yıllardır devam ettiğine dikkat çekiyor.

İzdemir Kömürlü Termik Santrali iptal kararlarına rağmen çalışmaya devam ederken, bölgede hali hazırda bir adet kömürlü termik santral, demir çelik fabrikaları, petro-kimya tesisleri, gemi söküm tesisi, haddehaneler ve diğer endüstriyel tesisler bulunuyor.

Cangı, buradaki tesisler ve santraller nedeniyle Menemen Ovası’nın ölmekte olduğunu kaydediyor, “Bunun anlamı insan sağlığı ve çevre sağlığı için tehdit demektir” diyor.

Mezopotamya Haber Ajansı’ndan Ruken Demir’e konuşan Cangı’nın açıklaması şöyle:

“Aliağa ilçesinde mutlaka ve mutlaka ekolojik sorunları belirlenmesi gerekiyor. Ekolojik sorunlara karşı önlemler alınmadığı zaman bir süre sonra hava soluduğumuz hava olmatkan çıkacaktır. İçtiğimiz su içilmekten çıkacaktır. Toprak verimli gıda vermeyecektir. İzmir o noktaya doğru eviriliyor. Dünyadaki ekolojik sorunlardan dolayı yaşam tükenme noktasına geliyor.”

“Bir an önce önlem alınmalı”

Yaşam alanlarımızın korunması gerektiğinin altını çizen Cangı, son olarak şu sözleri kaydediyor:

“Yetkililer çevre kirliliğine daha fazla göz yumup kirletmeden mutlaka ama mutlaka önlem alınması gerekiyor. Yeni bir tesise kesinlikle izin verilmemesi gerekiyor. Var olanların da ciddi bir araştırma yapıp denetlenmesi gerekiyor. Aliağa araştırma komisyonun oluşturulmasına bir kez daha vurgu yapmak istiyorum.” 

Previous post
Akar duyurdu: S-400'lerin kurulumu 2019'da başlayacak
Next post
Diyarbakır'da zemin çöktü, iki kişi göçüğe düştü