Ana SayfaGüncelTürkiye’ye AB yardımlarında kesinti

Türkiye’ye AB yardımlarında kesinti

HABER MERKEZİ – Avrupa Parlamentosu, Türkiye’ye yönelik geçen yıl dondurulan 70 milyon euroluk fonu iptal kararı aldı. Karar metninde, Türkiye’de ‘temel hak ve özgürlüklerin kötüleşmesi’ nedeniyle yardımın kesildiği belirtildi.

Avrupa Parlamentosu (AP), Türkiye’ye yapılan Avrupa Birliği (AB) yardımlarında 70 milyon euro tutarında kesinti yapan karar tasarısını oy çoğunluğuyla onayladı.

Tasarı, AP’nin bugün Strasbourg’daki genel kurul oturumunda yapılan oylamada 28’e karşı 544 oyla kabul edildi. Oylamada 74 parlamenter çekimser kaldı.

Yardım neden kesildi?

AP ile AB Konseyi arasında geçtiğimiz sene yapılan bütçe müzakerelerinde Türkiye’ye IPA (Katılım Öncesi Yardım Aracı) fonları kapsamında yapılan yardımların 70 milyon euro tutarındaki bölümü “insan hakları, demokratikleşme ve hukuk devleti alanında iyileşme” koşuluna bağlanarak dondurulmuştu.

DW Türkçe’den Kayhan Karaca’nın haberine göre Avrupa Komisyonu’nun Nisan 2018’de açıkladığı son Türkiye raporunda bu alanlarda ilerleme yaşanmadığının not edilmesi üzerine 70 milyon euro tutarındaki fonun iptaline karar verildi.

Avrupa Parlamentosu Hristiyan Demokrat Grup (EPP) ve Bütçe Komisyonu üyelerinden Romanyalı parlamenter Siegfried Mureşan tarafından hazırlanan karar metninde, “Türkiye’de temel hak ve özgürlüklerin kötüleşmesinden ve Türkiye’nin Avrupa değerlerinden uzaklaşmaya devam etmesinden dolayı kaygılanıldığı” dile getirildi.

‘Türkiye’ye mesaj’

Öte yandan karara, Türkiye’ye yapılacak kesintinin “kesinlikle sivil toplumu etkilememesi” uyarısında bulunan bir madde de eklendi.

Parlamento, kesintiye rağmen sivil topluma yapılacak yardımın artırılmasını istiyor. Parlamentonun savunduğu bu çizgi Avrupa Komisyonu ve AB Konseyi tarafından da desteklenmekte.

Karar, Avrupa Parlamentosu kulislerinde, “AB’nin demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğüne bağlılığı konusunda Türkiye’ye verdiği önemli bir mesaj” olarak değerlendiriliyor.

Söz konusu kesinti, aynı zamanda AB üyelik süreci tarihinde bir ilk olarak kayıtlara geçti.

Şu ana kadar üyelik sürecindeki başka bir aday ülke hakkında benzer kesinti kararları alınmamıştı.