Ana SayfaToplumsal CinsiyetYurttan cinsel istismara uğrayan çocuk için rapor: ‘Evlenmesi iyiliğine olur’

Yurttan cinsel istismara uğrayan çocuk için rapor: ‘Evlenmesi iyiliğine olur’

HABER MERKEZİ – Ankara’da cinsel istismara maruz bırakılan 16 yaşındaki bir çocuk doğum yaptı ve ailesinden şiddet gördüğünü belirterek bir yurda yerleşti. Yurt tarafından çocuk için hazırlanan durum değerlendirme raporunda, “bebeğin babasıyla evlenmesi iyiliğine olur” ifadeleri dikkat çekti.

Ankara’da bir kız çocuğu 15 yaşındayken H.M.D. isimli bir erkek tarafından cinsel istismara maruz bırakıldı.

İstismar sonucu hamile bırakılan çocuğun doğurduğu bebek, Çocuk Esirgeme Kurumu’na bırakıldı. Çocuk, H.M.D. hakkında şikayette bulundu. Bunun üzerine H.M.D. hakkında “reşit olmayanla ilişki” suçundan soruşturma başlatıldı.

Şimdi 16 yaşında olan çocuk evde ailesinden şiddet gördüğü gerekçesiyle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı olan Atatürk Çocuk Destek Merkezi’ne giderek burada kalmaya başladı.

Hürriyet’ten Mesut Hasan Benli’nin haberine göre çocuk, H.D.M. hakkındaki şikayetini geri çekti ve kendisini istismara maruz bırakan erkekle evlendirilmesine izin verilmesi için dava açtı.

Çocuğun şikayetinden vazgeçmesi üzerine savcılık, H.M.D. hakkında sürdüğü soruşturmada takipsizlik kararı verdi.

Yurt raporu: ‘Evlenmesi çocuğun iyiliğine’

Çocuğun avukatları tarafından mahkemeye sunulan dilekçede davacının doğumdan sonra evde şiddet gördüğü ve can güvenliğinden şüphe duyduğu için Çocuk Destek Merkezi Müdürlüğü’nde kaldığı belirtilerek şöyle denildi:

“Davacı bebeğiyle beraber yurt şartlarında yaşamaya mahkûm edilmiştir. Çocuğun babası istediği zamanlarda kızını görememektir. Çocuk ve H.M.D. bir an önce evlenip düzenlerini kurmak istemektedir. Evlenmelerine izin talep etmekteyiz.”

Çocuk Destek Merkezi’nde görevli sosyal çalışmacının hazırladığı “durum değerlendirme” raporu da dava dosyasına sunuldu.

Dosyadaki raporda çocuğun, anne ve babasının evlenmesine izin vermediği belirtilerek bu durumun çocuğu ve bebeği olumsuz etkilediği belirtilerek ‘evlenmesinin iyiliğine olacağı’ ifadeleri kullandı.

“Bu durumun gerek gencimizin ruhi sürecine olumsuz etkilerine gerekse bebeğin ebeveyn yoksunluğu ile büyümesine yol açmasının kaçınılmaz oluşu göz önünde bulundurulduğundan evlilik akdinin tarafların iyilik haline katkı sağlayacağı kanaati oluşmuştur.”

‘Kurum çocuğun evlenmesine göz yumuyor’

10 Ekim tarihinde görülen davanın ikinci celsesinde Çocuk Alanında Çalışan Avukatlar Ağı Koordinatörü Avukat Şahin Antakyalıoğlu, evliliğe izin davasının Anayasa ve çocuk haklarına ilişkin uluslararası sözleşmeler dikkate alınarak reddine karar verilmesini istedi.

Avukat Antakyalıoğlu, “Kurumca çocuğun evlenilmesine göz yumuluyor. Ayrıca sadece şikâyetçi olup olmadığı sorularak takipsizlik kararı verilemez. Savcının çocuğun işlenen fiilinin hukuki anlam ve sonuçlarının kavrayıp kavrayamadığına dair bir rapor alması gerekir” dedi.

Ankara 4. Aile Mahkemesi Hâkimi Dursun Genel, dosyadaki eksikliklerin tamamlanması için duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

Çocuğun annesi de “Kızım baskı altında şikâyetini çekmiştir. Benim şikâyetim de halen devam ediyor. Yuvadan dolayı çok değişti. Mahkeme kızımın evlenmesine izin vermesin” diye konuştu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Etiyopya'da baraj inşası: Neokolonyalizmin bir örneği, ekolojik yaşam tehdit altında
Sonraki Haber
Sistematik şiddete karşı özsavunmasını kullanan Namme Öztürk’e 12 yıl hapis