Ana SayfaManşet25 Kasım ve gösterdikleri: “Baskı arttıkça isyan artar”

25 Kasım ve gösterdikleri: “Baskı arttıkça isyan artar”

HABER MERKEZİ – ‘25 Kasım ve gösterdikleri’ üzerine konuşan feminist aktivist Hasbiye Günaçtı, Taksim’deki polis yığınağı ve şiddetine işaret ederek Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Kadın 100 metre koşamaz” sözlerine bir soruyla karşılık verdi:  “O zaman neden karşımıza yüzlerce polis diziyorsunuz, neden korkuyorsunuz bizden?”

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü geride kaldı. Akılda kalan ise İstanbul’daki polis şiddetine rağmen kadınların gösterdiği direniş oldu.

Bu hafta webiz’de de bu konu tartışıldı. Serpil Savumlu’nun konuğu olan feminist aktivist Hasbiye Günaçtı, ‘25 Kasım ve gösterdikleri’ üzerine konuştu.

25 Kasım’ın bu seneki şiarının “Kazandığımız haklarımızı almanıza izin vermeyeceğiz” olduğunu hatırlatan Günaçtı, bunun nedeninin iktidarın kadınların kazanımlarını bir bir almaya çalışması olduğunu söyledi.

Günaçtı, iktidarın olanca polis gücüne rağmen Taksim’de olduklarını belirterek, baskı arttıkça isyanın da artacağını kaydederek, “Bizim sadece dayanışmamız vardı” dedi.

“Kadınların yürümesini istemediler. Kadınların bir araya gelmesinden korkuyorlar. AKP’nin savaş, ekonomi politikalarının kadına yönelik şiddeti nasıl artırdığını diğer kadınlara anlatmamızdan korkuyorlar. Yok efendim güvenliğimizi sağlayamazlarmış. Zaten güvenlik sağlayamıyorsunuz ki? Bu hükümet kadınları hiç koruyamadı. Koruma kararlarına rağmen kadınlar öldürülüyor.”

Koruma kararlarının katili engellemediğine işaret eden Günaçtı, “AKP kadına yönelik şiddeti artıran kararlar alıyor, engelleyen değil. Kadına koruma vermek kadının hayatını sınırlıyor ve koruyamıyor. Erkekleri engelleyen bir mekanizma şart” dedi.

Erdoğan’a ‘100 metre’ yanıtı

Günaçtı, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Büyük ile küçüğü aynı terazide tartamazsınız, güçlü ile zayıfı aynı yarışa sokamazsınız. 100 metreyi kadın erkek aynı şekilde mi koşturacağız?” sözlerine de yanıt verdi.

25 Kasım’da Taksim’deki polis yığınağına dikkat çeken Günaçtı, “‘Kadın 100 metre koşamaz’ diyorsunuz ama karşımıza yüzlerce polis diziyorsunuz. Neden korkuyorsunuz o zaman bizden?” diye sordu ve ekledi: “Eşitlikten ne anlıyor Cumhurbaşkanı? Biz erkeklerle aynı olmak istemiyoruz ki, hak eşitliği istiyoruz.”


webiz’deki programın tamamını aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz:


Twitter

Facebook

Youtube