Ana SayfaÖzel9 gündür açlık grevindeki Güven: Eylemimi sonuç alıncaya kadar sürdüreceğim

9 gündür açlık grevindeki Güven: Eylemimi sonuç alıncaya kadar sürdüreceğim

DİYARBAKIR – Tutuklu HDP Milletvekili Leyla Güven, PKK lideri Öcalan’a dönük tecridi protesto etmek amacıyla 9 gündür açlık grevinde. Grevinin yedinci gününde gönderdiği mektup ile Gazete Karınca’nın sorularını yanıtlayan Güven, sağlık durumunun iyi ve moralinin yerinde olduğunu söyledi. “Kendi içinde bulunduğum şartlar için greve girmem düşünülemezdi” diyen Güven, eylemini sonuç alıncaya kadar sürdüreceğini ifade etti.


Röportaj: Altan Sancar


Türkiye’nin Afrin’e dönük operasyonuna gösterdiği tepki, yaptığı açıklamalar ve Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTK) çalışmaları nedeniyle 31 Ocak’ta tutuklanan DTK Eş Başkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven, tutuklu yargılandığı davanın 3’ncü duruşmasında da tahliye edilmemişti.

7 Kasım’da görülen duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılan Leyla Güven, PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto etmek amacıyla süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemi başlattığını duyurmuştu.

Açlık grevinin yedinci gününde gönderdiği mektup ile gazetemizin sorularını yanıtlayan Güven, Öcalan’dan gelecek mesajların Türkiye ve Ortadoğu toplumları için önemli olacağını belirterek, açlık grevi eylemini görüşme sağlanana kadar sürdürmekte kararlı olduğuna vurgu yaptı.

Hasta tutukluları, Sise Bingöl’ü ve tutuklu çocukları hatırlatan ve bu koşullarda kendisi adına bir talebinin bulunmadığını söyleyen Güven’in sorularımıza verdiği cevaplar şöyle:

Açlık greviniz devam ediyor. Sağlık durumunuza ilişkin bilgileri bizlerle paylaşır mısınız?

Sağlığım da moralim de gayet iyi durumda. Son dönemde kendimi bu kadar huzurlu, moralli ve güçlü hissetmemiştim. Öyle ki kendimi işlenen bir insanlık suçu karşısında tutum sahibi olmanın huzuru içinde görüyorum. İçinde bulunduğum grev, insani ve ahlaki olarak büyük bir toplumsallık bilincini ifade ediyor. Yaptığım iş toplumsallığımıza işaret ediyorsa demektir ki doğru yerde duruyorum. Bu süreçte dışarıdan aldığım olumlu tepkiler, eylemin haklılığını ortaya koyuyor. Manevi açıdan beni güçlü kılan ayakta tutan da budur.

Cezaevi rutininden sağlık heyeti de her gün düzenli olarak koğuşta sağlık kontrollerini yapıyorlar aynı zamanda. Tansiyon ölçümü, nabız, kilo gibi kontroller yapılıyor. Kontrollerin sonuçları üstlerine rapor ediliyor sanırım.

Grevinizin amacına ilişkin yaptığınız açıklamada, eyleme kendi koşullarınız için başlamadığınızı ve Öcalan’ın avukatları ve ailesiyle görüştürülmemesine tepki olarak başlattığınızı dile getirdiniz. Amacınızı ve son çare olarak neden bu eylemi seçtiğinizi anlatır mısınız?

Cezaevlerinde on binlerce tutsak bulunuyor ve ben de bunlardan biriyim. Cezaevlerinde 30 yılı aşkın süredir bulunan arkadaşlarımız var ki bu durum ortalama bir insan ömrümün yarısına tekabül ediyor. Rakamlarla durumu dile getirmek kolay olabilir ama özünde korkunç bir durum ile karşı karşıyayız. Sise Ana 80 yaşında olmasına ve bu koşulları kaldıramamasına rağmen cezaevinde tutulmaya devam ediyor. Ayrıca hasta tutsaklar, küçük çocuklar da cezaevlerinde tutulmaya devam ediyor. Tüm bu gerçeklikler varken, kendi içinde bulunduğum şartlar için greve girmem düşünülemezdi. İçinde bulunduğum demokratik siyaset geleneğinin bireysel bir ölçüsü ve kültürü yoktur. Benim de örgütlü bir birey olduğum gerçekliği ile böylesi bir tutum geliştireceğim düşünülemez.

Sayın Öcalan üzerideki ağırlaştırılmış tecridin kaldırılması için greve başladım. Çünkü Sayın Öcalan tek başına bir kişi değildir, bir halka ve topluma mal olmuş bir kişiliktir ve bir siyasi iradedir. Milyonlarca insan Öcalan’ın geliştirdiği paradigma çerçevesinde örgütleniyor, yaşamını özgürleştirme mücadelesi veriyor. Dolayısıyla Öcalan’a yaklaşım savaş ve barışa gerekçe olabilmektedir. Yakın tarihte Türkiye toplumu çözüm sürecinde gördü ki Öcalan’ın rolü ve misyonu ile savaş yıllarca durabildi. Öcalan, Türkiye’de barışın konuşulmasını ve gündemleştirilmesini sağladı. İşte tam da bu nedenle Sayın Öcalan’ın içinde bulunduğu koşullar, her yurtsever ve onurlu Kürt gibi benim için de hayati önemdedir. Bir Kürt kadını olarak Öcalan’ın düşünceleriyle kendimi tanıdım ve bildim. Gönül rahatlığı ile belirtebilirim ki bugün Kürdistan’da bir kadın devrimi gelişti. Kadın özgürlüğüne dayanan eşit temsiliyet, eşbaşkanlık gibi birçok gelişme bu devrimin ürünleridir.

Öcalan’dan gelecek olan mesajlar neden bu kadar önemli?

Sayın Öcalan’ın vereceği mesajlar, sadece Türkiye toplumu ve Kürt halkının sorunlarının aşılmasına yönelik olmayacaktır, aynı zamanda Ortadoğu’da yaşanan kaostan çıkışın da gündemlerini belirleyecek nitelikte düşünce, görüş ve öneriler olacaktır. Tabi ki öncelikle manevi olarak Kürt halkına moral olacaktır. Tıkanan sürecin aşılması açısından önemli bir adım olacaktır. Sayın Öcalan’ın söyleyecekleri kader belirleyecek gelişmelerin yaşanmasını beraberinde getirecektir.

Öcalan’a yönelen İmralı özel sistemi bu nedenlerle 1999 yılında bu yana yürürlüktedir. Çünkü kendisi son derece kısıtlı imkanlara rağmen Kürt sorununun demokratik çözümü için birçok proje geliştirdi. Aynı zamanda halkların ortak barışının mümkün olacağını gösteren yolları açtı. Öcalan bu süreçte Barış Grupları’nın gelmesini sağlamış, defalarca ateşkes ilan edilmesi çağrıları yapmıştır. AKP’nin iktidar olduğu 2002 yılında yaşanan ekonomik kriz sürecinde ciddi çatışmalar yaşanıyor olsaydı, kriz daha fazla derinleşecekti. Fakat Sayın Öcalan, sadece bu dönemde değil defalarca çözüm iradesini ortaya koydu, iktidar ise görmezden geldi. Her adım atma çabalarında ve koşulların olgunlaşmasının ardından tecrit koşulları devreye sokuldu. Dikkat edersek tecridin arttığı dönemlerde çatışmalar da yoğunlaşıyor. Dolayısıyla çözümsüzlüğü dayatan bu politikalardan vazgeçilmelidir.

‘Eylemimi sonuç alıncaya kadar sürdüreceğim’

Talebinizin kabul edilmemesi ve görüşmenin gerçekleşmemesi halinde grevinizi sürdürmeye devam edecek misiniz?

Toplumsal barışın kalıcılaşacağına, halklarımızın ortak yaşam özleminin gerçekleşeceğine olan umudum daima canlı ve diri oldu. Umudumun büyüklüğü eylem düşüncemin de gelişmesinde pay sahibidir, umudum olduğu için bu eylemi başlattım. Gelişmelerin seyrini şimdiden kestirmek doğru olmaz, ancak eylemimi sonuç alıncaya kadar sürdüreceğimin bilinmesini isterim. Demokratik kamuoyunun üzerine düşen her türlü çalışmayı yapacağına inanıyorum. Halkımızın duruşu bana güç ve moral verecektir.

AKP’nin Kürt sorunu karşısında aldığı tavrı nasıl değerlendiriyorsunuz?

AKP özellikle demokratik siyaset zeminini ortadan kaldırmak için her şeyi yapmıştır. Ülkemizin en köklü sorunu olan Kürt sorununu parlamento zemininde tüm siyasi partilerle ortak bir akılla ele alıp çözmek yerine, tekeline alarak gerçek bağlamından kopararak çözümsüzlüğe mahkum etmiştir. AKP’nin MHP ile geliştirdiği ittifak, içinde bulunduğu ruh halini ortaya koymaktadır.

Enis Berberoğlu’nun serbest bırakılması ile CHP’in tutuklu vekil sorununu gündeminden çıkardığını görüyoruz. 27’nci dönemin tutuklu tek milletvekili olarak bu durumu siz nasıl değerlendiriyorsunuz?

CHP statükocu yaklaşımlarla ülkede yaşanan ciddi sorunlara çözüm üretmek yerine, suni gündemlerle yaşananlara seyirci kalmıştır. Sosyalist Enternasyonel’in üyesi olup da tecride karşı sessiz kalması başka nasıl açıklanabilir ki? Kendi tutuklu vekili serbest kalınca bu konuyu gündeminden çıkarması nasıl açıklanabilir ki? CHP yalnızca kendi partisine ve yöneticilerine dönük bir hak ihlali olduğunda demokrasi, hak ve hukuku hatırlayabilliyor. Bu somut durumlar, CHP’nin rolünü oynamadığını ortaya koymaktadır.

Türkiye’nin içinde bulunduğu son süreci nasıl değerlendiriyorsunuz?

Aslında Sayın Öcalan’ın Türkiye siyasetine dair dile getirdiği birçok öngörüsü gerçekleşmiştir. ‘Kürt sorunu demokratik yollarla çözülmez ve ciddi adımlar atılmaz ise darbe mekaniği devreye girer’ şeklinde uyarmıştı. 15 Temmuz darbe girişimi gerçekleşen bu öngörülerden biriydi. Daha ne kadar darbe ile karşı karşıya kalacağımız da bilinmiyor. AKP iktidarı gündem saptırarak, halkın gerçek gündemlerini kamuoyundan saklamaya devam ederse yaşadığımız kriz ekonomi ile sınırlı kalmayacak; yaşamın kendisi krize girecektir. Bu durum da sürdürülebilir değildir.

‘Tecridi sessiz kalarak derinleştirmeyelim’

Son olarak kamuoyuna bir çağrınız var mı?

Sayın Öcalan üzerinde ağırlaştırılmış tecride sessiz kalmak, ne insani ne de ahlaki bir durumdur. Tecridi sessiz kalarak derinleştirmeyelim, hep beraber tecridi parçalayalım ve ortadan kaldıralım.

Previous post
266 bin kişi daha eklendi: İşsiz sayısı tırmanıyor
Next post
Kadın Kadına Öykü Yarışması'na başvurular başladı: 'Bir Dostluktan Neler Doğar?'