Ana SayfaGüncelAçlık grevindeki Leyla Güven’e disiplin soruşturması

Açlık grevindeki Leyla Güven’e disiplin soruşturması

HABER MERKEZİ – “Abdullah Öcalan’a dönük tecridi protesto etmek için açlık grevine başladığını” duyuran tutuklu HDP Milletvekili Leyla Güven hakkında cezaevi idaresi tarafından ‘disiplin soruşturması’ başlatıldı.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven, tutuklu yargılandığı davanın Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 7 Kasım’da görülen duruşmasında “Abdullah Öcalan’a dönük tecridi protesto etmek için açlık grevine başladığını” duyurmuştu.

Güven hakkında bu eylemi nedeniyle Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi idaresi tarafından ‘disiplin soruşturması’ başlatıldı ve savunması istendi.

Leyla Güven ise Öcalan’ın koşullarına dikkat çektiği savunmasında, “Eylemin son derece insani ve ahlaki bir görev olduğunu” belirtti.

Hakkında disiplin soruşturması açılan Güven’in savunması şöyle:

“Ülkemizde süregelen ve yaklaşık binlerce insanın ölümüne neden olan çatışmalı ortamın sonuçları herkesçe bilinmektedir. Toplumsal barışın zaman kaybetmeksizin sağlanması için bu ülkede yaşayan herkesin üzerine düşeni yapması insani bir görevdir. Ülkemizin en temel ve köklü sorunlarından olan Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yollarla çözümünü sağlamak için çaba sahibi olan Sayın Abdullah Öcalan uzun süredir ağır tecrit koşulları altında tutulmaktadır.

“Bu durum mevcut çatışmalı ortamı derinleştirdiği kadar halklarımızın ortak yaşam koşullarını da tehlikeye atmaktadır. Halk tarafından seçilen bir milletvekili olarak toplumsal barışa bir katkıda bulunmak ve halkımızın bana vermiş olduğu sorumluluk gereği Sayın Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecridin kaldırılarak çatışmalı ortamın sona ermesi için koşulların bir an önce iyileştirilmesi, ailesi ve avukatları ile görüşmesi gerekmektedir.

“Halk tarafından seçilmiş bir vekil olarak belirttiğim hususlardan kaynaklı özgür irademle açlık grevine başladım. Bunun da son derece insani ve ahlaki bir görev olduğunu düşünüyorum. Ayrıca bu eylemin cezaevi idaresi ve kamuoyuna hiçbir zararı olmadığını ve suç teşkil etmediğini belirtmek istiyorum.”

Tutuklu bulunan tek milletvekili

Leyla Güven 31 Ocak 2018’den bu yana Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunuyor.

Güven’in tutukluluk gerekçesi Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonuna karşı gösterdiği tepki, yaptığı açıklamalar ve DTK çalışmaları.

24 Haziran seçimlerinde HDP’den Hakkari milletvekili seçilen Güven için avukatları tarafından Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’ne yapılan başvuru kabul edilmişti ancak savcı tarafından karara itiraz edilmişti.

İtirazı değerlendiren Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi, Güven’in tahliye edilmeden yeniden tutuklanmasına karar vermişti.

Leyla Güven’le birlikte tutuklu bulunan diğer bir milletvekili Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Enis Berberoğlu idi.

Berberoğlu’nun “MİT TIR’ları Davası”nda aldığı 5 yıl 10 ay hapis cezasının Yargıtay tarafından onanması ve tahliye edilmesi üzerine Avukat Reyhan Yalçındağ Baydemir, 21 Eylül’de müvekkilinin tahliyesi için Diyarbakır 9. Ağır Mahkemesi’ne tekrar başvuruda bulunmuş, ancak bu başvuru da reddedilmişti.

Leyla Güven’in yargılandığı davanın 7 Kasım’da görülen son duruşmasında ise tahliye kararı çıkmamış ve 26 Aralık’a ertelenmişti.


Leyla Güven’e yine tahliye yok: Açlık grevine başladı, artık savunma yapmayacak

Previous post
Kürt Dili Platformu'nda üç ayrı çalışma grubu oluşturuldu
Next post
Hakkari'deki üs bölgesinde patlama: Yedi asker hayatını kaybetti