Ana SayfaGüncelAhmet Türk, Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmeyi anlattı

Ahmet Türk, Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmeyi anlattı

HABER MERKEZİ – Deneyimli Kürt siyasetçi Ahmet Türk, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile geçtiğimiz gün gerçekleştirdiği görüşmeye HDP adına gitmediğini vurgulayarak, “Düşüncelerimi, yapılması gerekenleri anlatmak için gittim. Türkiye’de bir değişim dönüşüm istiyorsak, ortak bazı değerler ve şahsiyetler üzerinde ortak bir seçim programı oluşturulması yönünde görüşme gerçekleştirdim” dedi.

Deneyimli Kürt siyasetçi Ahmet Türk, geçtiğimiz günlerde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmeye ilişkin açıklamalarda bulundu.

Mezopotamya Ajansı’ndan Ahmet Kanbal’a konuşan Türk, görüşme talebinin kendisinden gelmediğini ifade etti ve görüşmenin CHP’li eski bir milletvekili tarafından ayarlandığını söyledi.

Görüşmenin sadece bir kahvaltı sohbetinden ibaret olduğunu ifade eden Türk, “Tartışılacak bir konu değildi. Bir kahvaltı davetiydi. Kahvaltı yaptık. Hepsi o kadar aslında” dedi.

Yerel seçimlere dair sohbet ettiklerini de dile getiren Ahmet Türk, görüşmeye Halkların Demokratik Partisi (HDP) adına gitmediğini vurgulayarak, şunları söyledi:

“Bu süreçte büyükşehirlerin mutlaka iktidarın elinden alınması için ortak değerler etrafında bir şeyler yapılması gerektiği, bir şeyler yapmamız gerektiği üzerine bir sohbet geçti. Kendisine ne yapılması konusunda resmi bir öneri sunmadım tabi ki. Zaten bunu sunmaya yetkili bir isim de değilim. Parti adına da gitmedim. Sadece bir sabah kahvaltısında düşüncelerimi ifade ettim. Bizim üzerinde durduğumuz büyükşehirlerde ne yapabiliriz? Bu değişimi sağlamak için ne yapabiliriz. Onun üstüne bir sohbetti. Onun ötesinde bir şey yok.”

‘Bölgede ittifaka ihtiyaç yok’

Türk, Kılıçdaroğlu ile yaptıkları görüşmede, yerel seçimlerde HDP ile CHP arasında bir ittifak kurulması konusunun gündeme gelmediğini de aktardı.

“Zaten bir ittifakın çok da verimli olmayacağını biz de biliyoruz, onlar da biliyor. Ama bazı yerlerde dayanışmayı göstermek gerekiyor. Bazı yerlerde ortak bazı adaylar üzerinde bazı girişimler yapılabileceğini belirttik. Özelikle Adana, Mersin, Hatay, Antalya, İstanbul ve Ankara gibi yerlerde yapılabileceğini söyledik. Bunu yapmak için de bazı görüşmeler yapılması lazım. Bu nedenle HDP ve CHP arasında da elbette görüşmeler olacaktır. İkisi de resmi birer partidir. Zaten bölgede böyle bir ihtiyaç yok. Buralarda zaten bir etkileri de yok. Bölgeye dair bir ittifak konusunu gündeme bile getirmedik. CHP’nin buralarda etkili olacağı bir durum yok.”

Kılıçdaroğlu’nun yaklaşımı nasıldı?

Kılıçdaroğlu’nun yaklaşımı için “Bu konuda kendileri pek fazla renk vermiyor. ‘Evet, olabilir’ diyor ama kesin bir şey yok” yorumunda bulunan Türk, şöyle devam etti:

“Ama bilinmesini isterim ki, ben bir pazarlık için gitmedim. Düşüncelerimi, yapılması gerekenleri anlatmak için gittim. Türkiye’de bir değişim dönüşüm istiyorsak, ortak bazı değerler ve şahsiyetler üzerinde ortak bir seçim programı oluşturulması yönünde görüşme gerçekleştirdim.”

Ahmet Türk, herhangi somut bir program sunmadığını da belirterek, tarafların sorumluluğu üzerine görüş alışverişi yaptıklarını da belirtti.

‘Partinin önünü açmak, katkı sunmak için adımlar atıyorum’

Kılıçdaroğlu ile gerçekleştirdiği görüşme konusunda HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ı da bilgilendirdiğini belirten Türk, son olarak şunları ifade etti:

“Görüşmenin ardından da kendisine bilgi verdim. Buradaki tek maksadım nasıl başarılı oluruz, yerellerdeki değişimi nasıl gerçekleştiririz, bunun arayışı içindeyim. Parti ile de bir ilgisi yok. Ama sonuç olarak bir sorumluluk da düşüyor. Demokrasi için ve gerçekten bugün herkesin zindanlarda olduğu, cezaevlerinde olduğu bir baskı rejiminin devam ettiği günlerde bir ortaklaşmayı, demokrasiyi bir adım ileriye taşıyabilirsek, bir vatandaş olarak bir şeyler yapmaya çalışıyorum. Partimin de bundan rahatsız olacağını sanmıyorum. Ben burada katkı sunmak amacıyla böyle bir görüşmeye katıldım.

“Partimi dışlayan bir mantık ile yaklaştığımı düşünenler, çok yanlış düşünüyorlar. Bu partinin önünü açmak, katkı sunmak için adımlar atıyorum. 40 yıldır siyasetin içindeyiz. Bireysel bir şey yok. Gerçekten bugünkü iktidardan da insanlarımız perişan olmuş durumda. Görüyoruz, fotoğraf ortada. Bu fotoğraf içinde bir şeyler yapmamız gerekiyor, sorumluluk almamız gerekiyor. Sonuçta bu partinin içinde 40 yıldır siyaset yapıyoruz. Genel başkanlık yaptık. Görüşmede bunun dışında da bir şey olduğu düşünülmesin.”

Taraflardan gelen açıklamalar

Mart 2019 seçimleri yaklaşırken en çok tartışılan konuların başında ittifak geliyor. Muhalefetin nasıl bir strateji izleyeceği merak konusu.

HDP birçok kez Batı’da ‘en geniş ittifaka hazır olduğu’ mesajını vermiş, CHP’den Sezgin Tanrıkulu da webiz’e yaptığı açıklamada, “En geniş zeminde ittifak yapabileceğimiz bir program sunacağız, kurumsal olmasa da HDP ile mutlaka görüşmeler oluyor” demişti.

CHP lideri Kılıçdaroğlu, yerel seçimler yaklaşırken HDP ile bir görüşme olup olmadığı konusunda, “Milletvekilleri parlamentoda birbirini görüyor, konuşuyor ama siyaseten görüşmüyoruz” diye belirtmişti.

Bu gelişmelerin üzerine Türk ile Kılıçdaroğlu’nun bir görüşme yaptığı basına yansımıştı. Görüşmenin ardından ise hem CHP hem de HDP’den açıklamalar gelmişti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada “Bu görüşmenin kapmasında ne var ne yok bu konuda çok fazla bilgim yok. Ama bu görüşmenin nezaket görüşmesi olduğunu ve daha çok karşı tarafı dinlemeye yönelik bir görüşme olduğunu biliyorum” demişti.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise görüşmenin, partisinin karar mekanizmasında alınan bir karar doğrultusunda yapılmadığını vurgulamış, “Ahmet Türk gibi isimlerin bu tür görüşmeleri yapmasında bir sakınca görmediğimizi özellikle ifade etmek istiyorum. Fakat esas görüşmeler, karar mekanizmalarımızda alacağımız kararlar ve halkımızla yapacağımız görüşmeler doğrultusunda olan görüşmelerdir” diye konuşmuştu.

Previous post
Kaşıkçı cinayeti: Suudi Arabistan Başsavcılığı beş şüphelinin idamını istedi
Next post
HDP PM üyesi Can Memiş'in de aralarında olduğu üç kişi tahliye edildi