Ana SayfaGüncelAlmanya’da Kürt sanatçının Erdoğan resmine önce sansür sonra izin

Almanya’da Kürt sanatçının Erdoğan resmine önce sansür sonra izin

HABER MERKEZİ – Almanya’daki bir sergide sanatçı Ali Zülfikar’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı eleştirel bir şekilde tasvir ettiği resim için Türkiye sansür talep edince Linz Belediyesi önce bu talebi karşıladı, sanatçının protestosu üzerine resme dönük sansür kaldırıldı. Linz’deki sergi 18 Kasım’a dek sürecek.

Kürt sanatçı Ali Zülfikar’ın Almanya’nın Linz kentindeki bir sergide AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştirel bir şekilde tasvir ettiği portreleri de yer alıyor.

Ali Zülfikar’ın resminde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın güneş gözlüğünün bir camında savaşı sembolize eden ağlayan çocuk, diğer camında ise HDP’nin tutuklu eski eş başkanı Selahattin Demirtaş’ın yansıması yer alıyor.

Resimde, Erdoğan’ın elinde tuttuğu Kur’an-ı Kerim olduğu tahmin edilen bir kitabın üzerinde kanlı parmak izleri bulunuyor.

Resmin sağ alt köşesinde de üzerinde “Erdo Muz Cumhuriyeti” yazan bir damga bulunuyor.

Türkiye sansür talep etti

Linz’de sergilenen resme Türkiye tepkili.

Linz Belediye Başkanı Hans Georg Faust, Türkiye’nin Mainz Başkonsolosu Sibel Müderrisoğlu’nun, “Erdoğan’ı ve Türkiye’yi incitici ve küçük düşürücü olduğu” gerekçesiyle Zülfikar’ın imzasını taşıyan resmin kaldırılmasını istediğini açıkladı.

Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partili Faust ise Alman Haber Ajansı’na (dpa) Salı günü yaptığı açıklamada, hukuki kaygılar ve Erdoğan yanlıları ile karşıtları arasında çatışma yaşanması ihtimalinden duyduğu endişe nedeniyle Zülfikar’dan eserini sergilememesini istediğini belirtti.

Sanatçıdan protesto: “Linz Belediyesi tarafından sansüre uğramıştır”

Ancak Köln’de yaşayan sanatçı Zülfikar bu isteğe tepki göstererek, serginin Pazar günü yapılan açılışında resmi yüzü duvara gelecek şekilde ters çevirerek astı ve üzerine de “Linz Belediyesi tarafından sansüre uğramıştır” notunu düştü.

Belediye Başkanı Faust ise Pazartesi günü Almanya Dışişleri Bakanlığı, hukukçular ve emniyet mensuplarının duruma ilişkin görüşlerini almasının ardından resmin sergilenebildiğini ifade etti.

Faust, burada sanat ve ifade özgürlüğünün söz konusu olduğunu da sözlerine ekledi.

Linz’deki belediye salonunda açılan karma sergi 18 Kasım’da sona erecek.


Bu haber DW Türkçe’den derlenmiştir

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
BİR SERGİ | 'İstanbul’da Karşılaşmalar - Çağlar Boyunca Kadın Yaşamları'
Sonraki Haber
2. Uluslararası Çocuk Diyarı Film Festivali başlıyor