Ana SayfaGüncelAnkara’dan Kaşıkçı için ‘uluslararası soruşturma’ çağrısı

Ankara’dan Kaşıkçı için ‘uluslararası soruşturma’ çağrısı

HABER MERKEZİ – Şu ana dek Kaşıkçı cinayetinin zanlılarının Türkiye’de yargılanmasını gerektiğini belirten Ankara, ‘artık uluslararası bir soruşturmanın şart olduğu’ mesajını verdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuoğlu, Suudi Arabistanlı gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili uluslararası soruşturma başlatılması gerektiğini söyledi.

Çavuşoğlu, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı açıklamada, Türkiye’nin “uluslararası toplumla şeffaf bir şekilde bu süreci götürdüğünü” savunarak, “İlk başlarda ‘Şimdilik biz Suudi Arabistan ile bir çalışma grubu kurduk, şu anda uluslararası mahkemeye götürmeyi düşünmüyoruz’ dedik ama şu bulunduğumuz aşamada da artık uluslararası bir soruşturmanın şart olduğunu görüyoruz” dedi.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre Çavuşoğlu, Türkiye’deki istihbarat ve emniyet birimlerinin toplanan delilleri görmek isteyenlere gösterdiğini söyledi, “Ne olursa olsun biz bu cinayetin tüm yönleriyle açıklığa kavuşması için ne gerekiyorsa yapacağız. Kapatmaya çalışmak, anlaşmaya çalışmak olmaz” diye ekledi.


Fransa’dan yalanlama: Elimizde tape yok, Erdoğan siyasi oyun oynuyor


‘Yargılama İstanbul’da olsun’ denilmişti

Çavuşoğlu’nun ‘uluslararası soruşturma’ çağrısı, hükümetin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı önceki açıklamalara ters düşüyor.

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kaçıkçı cinayetiyle ilgili açıklamasında “Olayın cereyan ettiği yer İstanbul’dur. 18 tutuklunun yargılanmasının İstanbul’da yapılmasını teklif ediyorum”  çağrısında bulunmuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, “Şu anda uluslararası mahkemeye taşıma durumu yok, böyle bir niyetimiz de yok” demişti.

Ne olmuştu?

Suudi Arabistan vatandaşı olan gazeteci Cemal Kaşıkçı, evrak işlemleri için 2 Ekim’de Levent’teki başkonsolosluk binasına girmiş, bir daha kendisinden haber alınamamıştı.

İlk olarak Kaşıkçı’nın binadan ayrıldığını söyleyen Suudi Arabistan yönetimi, 20 Ekim’de gazetecinin başkonsolosluk binasında ‘arbede sonucu’ öldüğünü öne sürmüştü.

Suudi yetkililerin talimatıyla öldürüldüğü üzerine durulan Kaşıkçı’nın cesedi hala ortada yok.