Ana SayfaGüncelBarolar Birliği’nden ‘AİHM kararı’na ilişkin 8 maddelik açıklama

Barolar Birliği’nden ‘AİHM kararı’na ilişkin 8 maddelik açıklama

HABER MERKEZİ – Türkiye Barolar Birliği, HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Demirtaş hakkında verilen AİHM kararına uyulması gerektiğini belirttiği 8 maddelik açıklamasında, “AİHM kararına uymamak hukuk devleti ilkesine tepki olacaktır” dedi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğu ile ilgili kararını 20 Kasım’da açıklayan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Demirtaş’ın serbest bırakılması gerektiğine ve ‘siyasi nedenlerden ötürü, muhalefetin sesini kısmak için tutuklandığına’ hükmetmişti.

Karara tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan ise “AİHM’in verdiği kararlar bizi bağlamaz. Biz karşı hamlemizi yapar, işi bitiririz” demişti.

Türkiye Barolar Birliği (TBB), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarıyla bağlı olunmayacağına dair tepkilere ilişkin değerlendirmede bulundu.

TBB yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin AİHM kararına uymamasının “Avrupa ya da bizim dışımızdaki uluslararası bir kuruluşa tepki” anlamına değil “hukuk devleti ilkeleri”ne tepki anlamına geleceği belirtildi.

Türkiye Barolar Birliği’nin maddeler halinde yaptığı açıklama şöyle:

  1. “Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Avrupa’nın bir parçasıdır ve 1949 yılından bu yana Avrupa Konseyi’nin kurucu üyesidir.
  2. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, kurucusu olduğu Avrupa Konseyi’nin belkemiğini oluşturan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin bir tarafıdır.
  3. Anayasamızın 90/5 maddesi uyarınca adı geçen sözleşme ile iç hukuk kuralları arasında çatışma olur ise, tarafı olduğumuz bu sözleşmenin hükümleri uygulanır.
  4. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, kurucusu olduğu Avrupa Konseyi’ne üye bütün devletlerin bireysel başvuru hakkını kabul ettiği yargı organı olan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin yargı yetkisini de tanımaktadır.
  5. Bu çerçevede Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 311/1-f maddesi uyarınca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kesinleşmiş kararları yargılamanın yenilenmesi sebebidir.
  6. Türkiye Cumhuriyeti, Anayasamızın 2’nci maddesi uyarınca bir hukuk devletidir. Hukuk devletinin en basit tanımı hukukla bağlı olan devlettir.
  7. Şu hâlde yukarıda sıraladığımız hukuk kuralları uyarınca Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını eleştirme hakkı olsa da bu kararlara uyulmayabileceğinden söz edilmesi doğru değildir.
  8. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına uyulmaması ‘Avrupa’ya veya bizim dışımızdaki uluslararası bir kuruluşa tepki’ olarak yorumlanamaz. Böyle bir tutum ve söylem, doğrudan doğruya hukukla bağlı devlet yani hukuk devleti ilkesine tepki olacaktır.”
Previous post
Yerel seçimler: Kılıçdaroğlu ile Karamollaoğlu bir araya geldi
Next post
Konkordatoya başvurmuştu: 900 çalışanı bulunan Hotiç'e bir yıllık süre