Ana SayfaGüncelBerkin Elvan davası: Sanık polise yine tutuklama yok

Berkin Elvan davası: Sanık polise yine tutuklama yok

HABER MERKEZİ – Berkin Elvan’ın polis tarafından öldürülmesine ilişkin açılan davanın 8’inci duruşmasında tanık olarak dinlenen polisler, daha önce ifade veren polisler gibi sanık polisi tanımadıklarını, olay gününe dair hiçbir şey hatırlamadıklarını iddia etti. Sanık polis Dalgalı’nın tutuklanması talebi reddedilirken, duruşma 23 Ocak’a ertelendi.

İstanbul Okmeydanı’nda Gezi direnişi sırasında, 16 Haziran 2013’te polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu 269 gün yoğun bakımda kaldıktan sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın öldürülmesine ilişkin açılan davanın 8’inci duruşması İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Tutuksuz yargılanan sanık polis Fatih Dalgalı, duruşmaya Van’dan SEGBİS ile bağlandı.

Duruşmada tanık olarak dinlenen polisler, olay gününe ilişkin hiç bir şey hatırlamadıklarını iddia etti. Bazı tanık polisler de sanık polis Dalgalı’yı tanımadıklarını söyledi.

Elvan ailesinin avukatlarından Can Atalay, sanık polisin SEGBİS ile bağlanmasının sorunlarına değinerek, duruma tepki gösterdi.

“Bir prosedürü yerine getirdiğimize inanmıyorum. Duruşma salonunun ışıkları kapalıyken teşhis yaptırılan 5 tanığa, karanlık salonda oturtulan sanığın teşhis edilmesi bekleniyor. İnsan hakları ihlalidir bu.”

Atalay sözlerini şöyle sürdürdü:

“Her polis cinayetinde, sanık olacağı anlaşılan polis en uzak ile tayin ediliyor. Bu sanık burada hazır olurdu ama bu siyasi iktidarın seçimi. SEGBİS meselesine çözüm bulunması gerekir. Bugüne kadar Emniyet Genel Müdürlüğü dedik, ondan da öte İçişleri Bakanlığı delil karartıyor bugün. Yusuf Uyanık’ın bu dosyada sanık olması gerekir. Açık şekilde İçişleri Bakanlığı delil karartıyor.”

“Yusuf Uyanık da sanık olmalı”

Avukat Çiğdem Akbulut da söz alarak Fatih Dalgalı’nın ve olay günü grup şefi olan tanık polis Yusuf Uyanık’ın da sanık olması gerektiğini söyledi.

“Fatih Dalgalı ile yetinemeyiz, kanunsuz emri ilettiği için Yusuf Uyanık’ın da sanık olması gerekir. Fatih Dalgalı’nın tutuklamasını, adli tıp kurumundan olumsuz rapor verileceği de göz önünde bulundurularak ulusal kriminal büroya gönderilmesini istiyoruz.”

Fatih Dalgalı’nın tutuklanması talebi reddedildi

Avukatların beyanlarının ardından mahkeme, ara kararını açıkladı.

Kararda, sanık polis Fatih Dalgalı’nın tutuklanması talebi reddedildi. Duruşma ise 23 Ocak 2019 saat 10.00’a ertelendi.

Sami Elvan: Adalete açım

Duruşma sonrası adliye önünde açıklama yapan Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan, yaptığı konuşmada tanık polislerin verdiği ifadelere ilişkin “Bir kez daha yalan ifadelere tanık olduk. Birlikte çalıştıkları arkadaşlarını tanımıyorlar. Ben adalete açım. Benim gibi milyonlarca insan adalete aç. Ama ben yılmayacağım elimden ne geliyorsa yapacağım” dedi.

Ne olmuştu?

Berkin Elvan, 16 Haziran 2013’te İstanbul Okmeydanı’nda polis saldırısı sonucu gaz fişeğiyle yaralandı. Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 11 Mart 2014 tarihinde hayatını kaybettiğinde 15 yaşındaydı.

Elvan ailesi avukatları polislerle ilgili olarak “kasten öldürme” suçlamasıyla İstanbul Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. 25 Haziran 2013’te yapılan suç duyurusunu işleme koyan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, yapılan suçlamayı Türk Ceza Kanunu’nun 256/1. maddesi uyarınca “zor kullanma yetkisine ilişkin sınırın aşılması” olarak değiştirerek kabul etti.

Altı savcı değiştirilerek devam eden Berkin Elvan’ın ölümüne ilişkin soruşturma 20 Aralık 2016’da tamamlandı. İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen 11 sayfalık iddianamede polis Fatih Dalgalı’nın “olası kastla öldürmek” suçundan müebbet hapisle cezalandırılması talep edilirken, hakkında soruşturma yürütülen 42 şüpheli polis hakkında ise takipsizlik kararı verildi.

İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davada sanık polis Dalgalı duruşmalara SEGBİS sistemi ile katılıyor.

Dalgalı mahkemede verdiği ifadelerde gaz kapsülünü atan silahı (ZET) sadece kendisinin kullanmadığını belirterek görüntülerdeki kişinin kendisi olmadığını iddia etti.

16 Kasım 2017 tarihli duruşmada dava dosyasına, olaya ilişkin görüntüler üzerinde iyileştirme yapıldığı belirtilen TÜBİTAK raporu ulaştı. Elvan ailesinin avukatları raporda iyileştirme yapılmadığını, görüntülerin tamamen bozulduğunu ve delillerin karartıldığını belirtti.

10 Mayıs 2018 tarihli duruşmada olay anındaki ve sonrasındaki görüntülerin incelenmesi için İstanbul Jandarma Kriminal’e gönderilen görüntülere ilişkin dosyaya sunulan raporda görüntülerdeki kişinin yüzde 70’in üzerinde sanık polis Fatih Dalgalı olduğu tespit edildi. Ancak Elvan ailesinin avukatlarının sanık polisin tutuklanmasına dair talepleri reddedildi.

19 Eylül 2018 tarihli son duruşmada da tanık polislerin dinlenmesine devam edildi. Tanık polisler daha önce ifade veren polisler gibi katil zanlısı polisi tanımadığını, olay günü gaz sıkmadıklarını iddia etti.


Davaya ilişkin daha detaylı bilgilere Faili Belli‘den ulaşabilirsiniz.