Ana SayfaEkonomiBeyaz et üreticisi firmaların yarısının iflas etmesi bekleniyor 

Beyaz et üreticisi firmaların yarısının iflas etmesi bekleniyor 

HABER MERKEZİ – Artan maliyetler nedeniyle beyaz et üreticileri bir bir kepenk kapatıyor. Birçok bölgede firmalar alacaklarını tahsil edemezken, TÜKEBİR 2. Başkanı Osman Bayraklı, ülke genelinde 7 bin üretici firmanın Aralık ayı itibariyle kapanacağını öngördüklerini belirtiyor.

Son bir yılda döviz kurundaki yükselişin etkisiyle bazı kalemlerde yüzde 100’ü bulan, ortalamada yüzde 52.5 artan girdi maliyetleri nedeniyle beyaz et üreticilerinde iflaslar başladı.

Öyle ki, Türkiye Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Merkez Birliği’nden (TÜKEBİR) verilerine göre Sakarya-Kocaeli Bölgesi’ndeki 1465 üretici firmanın 470’i, Ege Bölgesi’ndeki 3 bin firmanın da 400’ü artan maliyetlere dayanamayıp üretimini sonlandırdı.

Ülke genelinde toplam 14 bin üretici firmanın bulunduğunu söyleyen TÜKEBİR 2. Başkanı Osman Bayraklı, bu firmaların yüzde 50’sinin Aralık ayı itibarıyla kapanacağını öngördüklerini kaydetti.

Ne oluyor?

Cumhuriyet’ten Gamze Bal’ın haberine göre  Türkiye’nin kanatlı sektöründe bulunan Keskinoğlu, Şenpiliç ve Erpiliç gibi sermaye grupları, ülke genelinde 14 bin üreticiyi kapsayan 18 entegre tesiste üretim yaptırıyor.

Sermayedarların karşıladığı tek girdi ise yem ve civciv. Entegre tesisler, elektrik, kömür, çeltik, işçilik ve altlık gibi diğer tüm giderleri kendileri karşılamak zorunda.

Ancak son bir yılda yüksek kurun etkisiyle girdi maliyetleri hızla artıyor.

Geçen yıl 300 TL olan bir ton çeltiğin bu yıl 600 TL’ye, bir ton kömürün ise 600 TL’den 1000-1250 TL’ye yükseldiğini belirten TÜKEBİR 2. Başkanı Bayraklı, “Sektörün bir dönemi 45 gündür. Bu süre içinde yalnızca elektriğe ödememiz gereken miktar geçen yıl 4 bin lira iken, bu yıl 7 bin 500 liraya çıktı” dedi.

Ege Bölgesi’nde üretim yapan, aynı zamanda TÜKEBİR Genel Başkan Yardımcısı olan Mazlum Öztürk de “Elektrik borcumu kapamak için 2 tane jeneratörümden birini 70 bin TL değerinde iken 25 bin TL’ye satmak zorunda kaldım. Entegre tesisler borçlarını ödeyemediği için ekipmanını satıp tek tek kapanıyor” diye konuştu.

Alacak miktarı 6 milyon lira

Öte yandan sektörde konkordatolar nedeniyle tahsilatta sorun yaşanıyor.

Samsun Kavak Kanatlı Üreticileri Birliği İsmail Cengiz Belli, yalnızca Karadeniz Bölgesi’ndeki üreticilerin toplam 5-6 milyon liralık alacağının biriktiğini söyledi.

Son olarak sektörün önemli firmalarından Keskinoğlu, 11 Haziran’da konkordatoya başvurmuş, tanınan 5 aylık geçici mühlet, bu ay itibarıyla 12 ay daha uzatılmıştı.




Önceki Haber
55 gündür açlık grevinde: Hasta tutuklu Özelmalı 45 kiloya düştü
Sonraki Haber
Erdoğan'la görüşecek Bahçeli: Gündemi davet sahibi belirler