Ana SayfaGüncelÇevbir’den yayınevlerine tepki, çevirmenlere çağrı: Kölelik sözleşmelerine hayır

Çevbir’den yayınevlerine tepki, çevirmenlere çağrı: Kölelik sözleşmelerine hayır

HABER MERKEZİ – Yayınevlerine tepki gösteren Çevbir, “Döviz ve kâğıt krizinin faturasını çevirmene kesmeye çalışıyorlar” açıklamasında bulundu. Kitap çevirmenlerine çağrı yapan Çevbir, “Kölelik sözleşmelerine hayır” dedi.

Çevirmenler Meslek Birliği (Çevbir), yayıncıların kitap çevirmenlerine uyguladığı baskıya yazılı bir açıklama ile tepki gösterdi.

“Döviz ve kâğıt krizinin faturasını çevirmene kesmeye çalışıyorlar” diyen Çevbir, büyük yayınevlerinin mevcut çevirmenlerin sözleşmelerini feshettiğini ya da sözleşmelerine yeni maddeler ekleyerek alacaklarından kesinti yaptığını belirtti.

Çevbir Yönetim Kurulu’nca yapılan “Kitap Çevirmenlerine Çağrı: Kölelik Sözleşmelerine Hayır” başlıklı açıklama şöyle:

“Kriz” ancak kapitalistlerin dilinde “fırsat” demek olabilir. Canları yanan emekçilerin dilinde haklarının gasp edilmesi için “bahane” demektir.

“Büyük”, “güçlü” olduğu iddia edilen ama nedense gözünü her “fırsat”ta çevirmenlerin aldığı mütevazı ücretlere diken birtakım yayınevlerinin, çevirmenleri arayarak mevcut sözleşmelerini feshetmek veya sözleşmelerine yeni maddeler eklemek için baskı yaptıklarını duyuyoruz. Sanki döviz krizini çevirmenler çıkarmış; sanki kâğıdın Türkiye’de üretilmesine çevirmenler engel olmuş; sanki kâğıt piyasasında spekülasyonları çevirmenler yapıyormuş gibi, döviz ve kâğıt krizinin faturasını çevirmene kesmeye çalışıyorlar.

Kitap çevirmenlerinin ikinci ve müteakip baskılardan aldıkları mütevazı telif haklarını kırpıp kuşa çevirmekle ne kadar kazanacaklarını bilmiyorz ama neleri elimizden aldıklarını biliyoruz:

Hayatını kitap çevirerek kazanan insanlardan bu işi yapma, bu işe devam etme imkânını;

Okurdan iyi kitapları iyi çevirilerle okuma imkânını;

Kültürümüzden dünya edebiyatı ve düşüncesinin önemli eserlerini kazanma imkânını alıyorlar.

Mevcut ilişkiler ağı içinde, her şey gibi iyi çevirinin de bir ücreti var; yabancı yayınevinin telifini, matbaanın parasını, dağıtımcıların payını kesemeyen bu “büyük”, “güçlü” yayınevleri, çevirmenleri kölelik sözleşmelerine mecbur edemezler. Bütün kitap çevirmenlerini bu kölelik şartlarını reddetmeye, uygulanan baskılara direnmeye, yasal ve ekonomik haklarını savunmak için Çevbir’de örgütlenmeye ve birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz.

Previous post
Vergi rekortmeniydi: Emay İnşaat da konkordato talep etti
Next post
HDP binasına silahlı saldırıda bulunan kişi serbest bırakıldı