Ana SayfaGüncelCharlie Chaplin’in “Büyük Diktatör” filmi Kürtçe sahnelenecek

Charlie Chaplin’in “Büyük Diktatör” filmi Kürtçe sahnelenecek

HABER MERKEZİ – Charlie Chaplin’in “Büyük Diktatör” isimli filmi Kürtçe olarak tiyatroya uyarlandı, Teatra Jiyana Nû tarafından “Tenê Ez” ismiyle sahnelenecek.

Charlie Chaplin’in yönettiği ve başrolünü Paulette Goddard ile paylaştığı 1940 yılı yapımı politik komedi filmi “Büyük Diktatör”, Kürtçe’ye uyarlandı.

Film, Kürtçe olarak “Tenê Ez” ismi ile tiyatro sahnesine taşınıyor.

Teatra Jiyana Nû oyuncuları tarafından hazırlanan 1 saat 20 dakika süren tek perdelik oyunun prömiyeri 30 Kasım ve 1 Aralık’ta Mezopotamya Sahne’de yapılacak.

MA’dan Yasin Kobulan’a konuşan Teatra jiyana Nû oyuncularından Cihat Ekinci, Chaplin’in filminin güncelliğini her dönem koruduğunu belirterek, bu sebeple filmi tiyatroya uyarlamaya karar verdiklerini söyledi.

Faşizmin tüm dünyada tekrardan açığa çıktığını ve ırkçılığın da bir kez daha ön plana geldiğini söyleyen Ekinci, “Var olan sürece tekabül etmesi birazda bizi bu projeyi seçmemizi sağladı” dedi.

“Daha çok mizansen ön planda”

Senaryo üzerinde uzunca bir süre çalışmak zorunda kaldıklarını kaydeden Ekinci, uyarlanan oyuna ilişkin şunları söyledi:

“Senaryoyu kendi yaşadıklarımız üzerinden yeniden uyarladık, değişimler yaptık. Charlie Chaplin’in tarzından da kaynaklı bir önceki oyunumuzdaki kadar çok diyalog olan bir oyun değil. Daha çok mizansen ön planda. Berû’daki kadar çok kavramsal, kapitalizm, sosyalizm gibi terimsel-felsefi kavramlardan çok daha halktan kavramlar öne çıkıyor.”

Çok fazla karakterli oyun olmasına rağmen oyunda 5 oyuncunun yer oynadığını ifade eden Ekinci, her oyuncunun sahnede farklı farklı karakterlere büründüklerini de sözlerine ekledi.

Dekor yerine çizim ve animasyonlar kullandıkları bilgisini veren Ekinci, oyunun mizansen ve hareket düzenlemesi olarak farklı yorumlar kullandıklarını söyledi.

Kürt tiyatrocuları olarak böylesi bir süreçte tiyatroyla sözlerini söylediklerini dile getiren Ekinci, “Sanatın geri adım atmaması gerekiyor, sanatın sözünü söylemesi gerekiyor” diye vurguladı.

Ekinci, son olarak tüm tiyatro severleri “Tenê Ez”in prömiyerine davet etti.