Ana SayfaGüncelDBP Eş Genel Başkanı Arslan tahliye edildi

DBP Eş Genel Başkanı Arslan tahliye edildi

HABER MERKEZİ – Rize Kalkandere L Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan DBP’nin tutuklu eş genel başkanı Mehmet Arslan, adli kontrol şartıyla tahliye edildi.

Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonuna karşı açıklamaları nedeniyle 7 Şubat’ta tutuklanan ve 19 Şubat’ta Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nden Rize Kalkandere L Tipi Cezaevi’ne sevk edilen Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan’ın yargılandığı davanın duruşmasının 4. celsesi Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Halkların Demokratik Partisi Diyarbakır milletvekilleri Selçuk Mızraklı, Remziye Tosun ile HDP ve DBP yöneticilerinin de katıldığı duruşmada, Arslan’ın avukatları Şivan Cemil Özen, Cemile Turhallı Balsak, Mehmet Nuri Özmen, Muharrem Şahin savunma yaptı.

Arslan ise Rize Kalkandere L Tipi Cezaevi’nden Adana Kürkçüler Cezaevi’nde sevk işlemleri nedeniyle duruşmaya SEGBİS ile bağlanamadı.

Arslan’ın avukatları duruşmada, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi’nin “düşünce ve ifade özgürlüğü” ile “siyasi partilerin faaliyetlerine” ilişkin verdiği içtihat kararlarını geniş bir savunma ile sundu.

Arslan’ın faaliyetlerinin “siyasi partilerin faaliyeti kapsamında” gerçekleştiğini ve ifade ettiklerini “düşünce ve ifade özgürlüğü” kapsamında değerlendirilmesinin gerektiğini belirten avukatlar, müvekkillerinin beraatıyla birlikte tahliyesini talep etti.

Adli kontrol ile tahliyesine karar verildi

İddia makamı ise Arslan’ın üzerine atılı suçların 100/3 maddesinde yer alan katalog suçlardan olduğunu, sanığın üzerine atılı suçları işlediğine dair kuvvetli suç şüphesinin bulunması ve adli kontrol tedbirlerin yetersiz kalacağı gerekçesiyle tutukluluğunun devamına karar verilmesini istedi.

Mahkeme duruşmaya verilen aranın ardından Arslan’ın tutuklu kaldığı süre, delil durumu gözetilerek başka suçtan tutuklu ve hükümlü değilse adli kontrol şartı uygulanarak tahliye edilmesine karar verdi.

Mahkeme heyeti, ayrıca Arslan’ın her ayın 1 ve 15’inci günlerinde en yakın kolluk birimine imza atarak adli kontrol tedbirine tabi tutulmasına karar verdi.

DBP Eş Genel Başkanı Arslan hakkında duruşma görülürken Arslan’ın Rize Kalkandere Cezaevi’nden Adana Kürkçüler Cezaevi’ne nakli kararı bulunduğunu, Arslan’ın nakil nedeniyle yolda olduğu öğrenildi.


Bu haber MA’dan derlenmiştir.



Önceki Haber
Yerel seçimler: CHP ile İYİ Parti arasında ilk teknik görüşme gerçekleşti
Sonraki Haber
Anadolu Kültür'e dönük operasyon: Akademisyenler dahil 13 gözaltı