Ana SayfaGüncelDemirtaş SEGBİS’le beyan etti: Bu da diğer dosyalar da siyasi, AİHM kararı bunu ispatladı

Demirtaş SEGBİS’le beyan etti: Bu da diğer dosyalar da siyasi, AİHM kararı bunu ispatladı

HABER MERKEZİ – Hakkında “görevli memura hakaret” iddiasıyla açılan davaya SEGBİS ile katılan Selahattin Demirtaş, “Bu ve diğer dosyalar siyasidir. AİHM kararı bunu ispatlamıştır” dedi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında “görevli memura hakaret” iddiası ile Urfa’nın Viranşehir İlçesi Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın 7’nci duruşması görüldü.

Demirtaş tutuklu bulunduğu Edirne Cezaevi’nden duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.

Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada Demirtaş’ın ifadesine geçildi.

Usul hatalarına değinerek başlayan Demirtaş, SEGBİS’in Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ve Anayasa’ya aykırı olduğunu, yüz yüzelik ilkesi gereği Viranşehir’e getirilerek orada savunma yapmak istediğini belirtti.

“Burada bulunmayı ben istemedim” diyen Demirtaş, şöyle devam etti:

“Siyasî kararla tutuklanıp ailemden, binlerce kilometre uzakta olan bir cezaevine getirildim. Bu yüzden anayasaya uygun olarak oraya gelip savunmamı yapmak istiyorum. Bu benim anayasal hakkım. Hakkımda acılan yüzlerce dava var ve bu davalar siyasi davalardır. Geçmişte Viranşehir’deki FETÖ yapılanması ortadaydı. Oraya gelip bunları bizzat mahkemeye anlatmak ve buna ilişkin delillerimi sunmak istiyorum. 5 yıl boyunca soruşturması devam eden bir dosyada 2 yıl aradan sonra delil bulunmaya çalışıldı. Bu ve diğer dosyalar siyasidir. AİHM kararı bunu ispatlamıştır.”

“AİHM siyasi olduğunu onayladı”

İlk celsede duruşmaya getirilmesi durumunda, davanın çoktan bitmiş olacağını ekleyen Demirtaş, “Bu yüzden davayı ben ve avukatlarım uzatmıyor. Uluslararası sözleşmeleri ve anayasayı dikkate almayan mahkemeler uzatıyor” dedi.

Türkiye’nin 3’üncü büyük partisinin eşbaşkanı olduğunu hatırlatan Demirtaş, “Hukuka aykırı bir şekilde tutuklandım. Siyasi nedenlerle tutuklu olmam, bin 500 kilometre uzağa götürülmem… Hepsi hükümet kararı, benim kararım değil” diye konuştu.

Hükümete muhalif bir siyasetçi olduğunu belirten Demirtaş, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararını hatırlatarak da, “AİHM buradaki tutukluğumun siyasi olduğunu kesinleştirdi” dedi ve talebini aktardı:

“Asliye Ceza Mahkemesi de olsa Ağır Ceza Mahkemesi de olsa, Viranşehir, Mardin, Kayseri de olsa yüz yüze savunma yapmak istiyorum. Bu benim en doğal hakkımdır. Çünkü kendimi size anlatmak istiyorum.”

Mahkeme heyeti ise Demirtaş’ın talebini reddetti. Bunun üzerine Demirtaş herkesi selamlayarak, dosya hakkında SEGBİS ile savunma yapmayacağını belirtip ayrıldı.

Söz alan savunma avukatları da Demirtaş’ın talebinin anayasal hak olduğunu, mahkeme heyetinin talepleri değerlendirmeden reddettiğini, bu yüzden Demirtaş getirildikten sonra savunma yapacaklarını belirtti.

14 Şubat’a ertelendi

Mahkeme, “hakaret suçu işlendi” dediği olaya ait görüntülerin Emniyet’ten istenmesine karar verirken, duruşmayı 14 Şubat 2019’a erteledi.

Dava geçmişi

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve Barış Demokrasi Partisi’nin (BDP) 04 Ağustos 2013 tarihinde aldığı “Ceylanpınar’da barış çadırı kurma” kararı gereği yola çıkan dönemin BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve beraberindeki konvoyun önü Viranşehir çıkışında polisler tarafından kesilmişti.

Demirtaş’ın da içinde bulunduğu gruba, polis uyarı yapmadan gaz, plastik mermi ve TOMA’larla müdahalede bulunmuştu.

Bunun üzerine Demirtaş müdahaleyi başlatan polislere “Sizin başka örgütlerle, yapılarla bağlantınız olmasa bu şekilde bize saldırmazsınız. Anayasal hakkımız olan seyahat özgürlüğünü engelleyemezsiniz” diye tepkide bulunmuştu.

Demirtaş hakkında, “görevi yaptırmamak için direnme ve görevli memura hakaret” suçundan soruşturma açılmış, direnme sucundan takipsizlik kararı verilirken, hakaret suçundan Viranşehir Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açılmıştı.

Demirtaş’tan şikayetçi olan polisler ise 15 Temmuz darbe girişimi ardından görevden ihraç edilip FETÖ üyesi olmak iddiası ile tutuklanmıştı.

Şimdiye kadar görülen 6 duruşmaya ise Demirtaş SEGBİS ile katılmayı reddetmiş ve savunması alınamamıştı.


MA