Ana SayfaEkonomiEkonomik krize alamet: Cari denge rakamları açıklandı

Ekonomik krize alamet: Cari denge rakamları açıklandı

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin cari işlemler hesabı Ağustos’un ardından Eylül ayında da fazla verdi. Verileri değerlendiren iktisatçılardan Ümit Akçay, “Mevcut üretim yapısı değişmediği sürece, ekonominin cari fazla veriyor olması, ‘dengelenme’ işareti değil, ekonomik kriz işaretidir” tespitinde bulundu.

Merkez Bankası (MB), Ağustos 2018 dönemine ilişkin ödemeler dengesi verilerini açıkladı.

MB’nin açıkladığı verilere göre cari denge Eylül ayıyla birlikte üst üste ikinci kez fazla vermiş oldu.

Verilere göre geçtiğimiz sene Eylül ayında 4 milyar 53 milyon dolar açık veren cari işlemler hesabı, bu yılın aynı ayında 1 milyar 83 milyon dolar fazla verdi.

Son verilerle birlikte yılın 9 aylık döneminde cari açık yıllık bazda yüzde 4,15 azalarak 29 milyar 99 milyon dolar seviyesine gerilemiş oldu.

Türk Lirası’ndaki değer kaybıyla birlikte ithalatın hız kesmesi ve ihracatın daha rekabetçi hale gelmesi Türkiye’nin hızlı büyüme dönemlerinde yükselişe geçen cari açıkta düşüşe yol açmış durumda.

İktisatçılar ne diyor?

Merkez Bankası’nın açıkladığı verileri değerlendiren kimi iktisatçıların yorumları şöyle:

Ümit Akçay 

“Mevcut üretim yapısı değişmediği sürece, ekonominin cari fazla veriyor olması, ‘dengelenme’ işareti değil, ekonomik kriz işaretidir.”

Mustafa Sönmez

“Eylül’de 5 milyar dolara yakın sermaye çıkışı yaşanmış. Bundan dolayı rezervler 3.5 milyar dolar erimiş. 9 aylık rezerv kaybı 17 milyar doları buluyor. Net hata noksan ya da kaynağı belirsiz döviz girişi 17 milyar doları bulmuş. Tam bir sermaye kaçışı ve erozyon hali.”

Mahfi Eğilmez

“Büyümedeki düşüşten soyutlayarak bakarsak ilk bakışta sevindirici görünen bu gelişmenin gerçekte o kadar sevindirici olup olmadığını anlayabilmek için biraz daha ayrıntıya girmemiz, daha derin bir analiz yapmamız gerekiyor.”

“İhraç edilen her birim maldan daha az para kazanırken ithal edilen her birim mala daha fazla bedel ödeniyor. Demek ki Türkiye daha fazla mal satarken daha az mal alıyor. Değer ve miktar endeksini bir arada ele alınca daha çok malı daha ucuz fiyatla satarak ihracatı artırdığımız anlaşılıyor. İthalatta ise tam tersi söz konusu. Çok daha az malı daha pahalıya almışız.”


İktisatçı Mahfi Eğilmez’in değerlendirmesi, BBC Türkçe’den kısaltılarak alınmıştır.



Önceki Haber
Bütçe’de ‘savaş’ tasarısı
Sonraki Haber
O zamanlar 'Eski Türkiye'deydik!