Ana SayfaGüncelGazeteci İsmail Çoban’a ‘zincirleme örgüt propagandası’ndan 5 yıl hapis

Gazeteci İsmail Çoban’a ‘zincirleme örgüt propagandası’ndan 5 yıl hapis

HABER MERKEZİ – KHK ile kapatılan Azadiya Welat gazetesinin tutuklu bulunan eski Yazı İşleri Müdürü İsmail Çoban’a gazetede yayımlanan haber ve yazılarda “zincirleme örgüt propagandası” yapıldığı gerekçesiyle 5 yıl hapis cezası verildi.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan günlük tek Kürtçe yayım yapan gazete olan Azadiya Welat’ın tutuklu eski Yazı İşleri Müdürü İsmail Çoban hakkında 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 7/2 maddesi kapsamında ‘zincirleme örgüt propagandası yapma’ suçlamasıyla açılan altıncı ve karar duurşması Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Çoban’ın gazetede, 2013 yılında yayımlanan 15’inci sayıda ‘örgüt propagandası’ yapıldığı gerekçesiyle 2 ile 7 yıl arasında değişen hapis cezasıyla cezalandırılması istemiyle yargılandığı davada mütalaa verildi.

Davada mütalaasını veren iddia makamı, Çoban’ın 15 haber ve yazıda ‘zincirleme örgüt propagandası’ yaptığını, “PKK’nin amaç ve görüşleri doğrultusunda Kürt sorunun ancak Abdullah Öcalan marifetiyle çözüleceği mesajı verilerek Öcalan’ın sürekli Kürt halkının gündeminde tutulması ve sahiplenmesinin amaçlandığını” ileri sürdü.

Mütalaada, gazetede ‘Abdullah Öcalan’ın görüş ve düşüncelerinin Kürt halkı arasında yayılması ve kökleşmesi teminine yönelik haberler yayınlandığını’ savunan iddia makamı, yayınlanan haberlerde Öcalan’dan ‘Kürt Halk Önderi’, ‘PKK Önderi’, güvenlik güçleriyle girilen çatışmalarda yaşamını yitiren PKK’liler için ‘şehit’, örgüt mensupları için de ‘gerilla’ ifadesinin kullanılmasını delil olarak gösterdi.

MA’da yer alan habere göre iddia makamı söz konusu nedenlerden dolayı Çoban’ın üzerine atılı ‘örgüt propagandası’ suçunu işlediğini ve 7 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını istedi.

Avukat Tamur: Süre aşımından düşmeli

Çoban’ın avukatı Resul Tamur, davaya söz konusu olan gazete sayılarına dair olarak Basın Kanunu’nun 26’ncı maddesini hatırlatarak, iddianamenin 4 aylık sürenin dışında hazırlandığını bu nedenle de davanın süre aşımı nedeniyle düşürülmesini talep etti.

Mahkeme savunmanın ardından, Çoban’a “Suçun işlenişini, kastın yoğunluğunu dikkate alarak” 2 yıl 6 ay hapis cezası verdi.

“Suçun” basın yayın yolu ile işlenmesi nedeniyle Çoban’a verilen hapis cezasını 1/2 oranında artırarak 3 yıl 9 ay hapis cezasına hükmeden mahkeme, suçun zincirleme şekilde işlendiği gerekçesiyle Çoban’a verilen hapis cezasını 3/5 oranında artırarak 6 yıla çıkardı.

Mahkeme heyeti, verilen cezanın sanığın geleceği üzerinde olası ‘uslandırıcı etki’ yapması ihtimalini nazara alarak Çoban’a verilen 6 yıllık cezada 1/6 oranında indirime gitti ve cezayı 5 yıla indirdi.

Previous post
190 gün geride kaldı: 'Flormar direnişi bir umut ışığı olarak görülüyor'
Next post
Kılıçdaroğlu’ndan AİHM’in 'Demirtaş' kararına ilişkin ilk yorum