Ana SayfaGüncelHakkari’de İHA ve drone yasağı

Hakkari’de İHA ve drone yasağı

HABER MERKEZİ – Hakkari Valiliği, kent genelinde İHA ve drone’ların askeri bölgeler ile bazı kurum ve kuruluşlar üzerinde uçuşunun izne bağlandığını duyurdu. Söz konusu karar, Şemdinli’de yedi askerin hayatını kaybettiği patlama sonrasında alındı.

Hakkari Valiliği, sivil insansız hava araçlarının (İHA veya drone) ve motorlu çok hafif hava araçlarının uçuşunun izne bağlandığını açıkladı.

Valilikten yapılan yazılı açıklama şöyle:

“İlimiz hava sahası içerisinde Sivil İnsansız Hava Araçları (İHA veya DRONE) ve Motorlu Çok Hafif Hava Araçlarının askeri güvenlik bölgeleri ve Milli Güvenliğimiz bakımından hassasiyet arz eden kurum ve kuruluşlar üzerinde izinsiz uçuş yapılmasının, fotoğraf çekilmesinin ve video kaydı yapılmasının, askeri ve sivil hava alanlarında uçuşların tehlikeye düşürülmesinin engellenmesi;

“5442 sayılı İl İdaresi Kanunun 11. ve 66. maddeleri, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunun 329, 330, 331, 332, 334, 335, 336, 337. maddelerine, 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanunun ‘Yasaklar’ başlıklı 93. maddesine, 2565 sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri kanunun 21. maddesine, 5326 sayılık Kabahatler kanunun 32. maddesine, 09.01.2016 tarih ve 29588 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Amatör Havacılık Faaliyetleri Yönetmeliğinin 14. maddesine, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün 22.02.2016 tarihli İnsansız Hava Aracı Sistemleri talimatına (SHT-İHA), Sivil Havacılık Müdürlüğünün Motorlu Çok Hafif Hava Aracı Pilotu Lisans talimatı hükümleri doğrultusunda;

“İlimizin terörle mücadele açısından taşıdığı hassasiyet gereği Sivil İnsansız Hava Araçları (İHA veya DRONE) ve Motorlu Çok Hafif Hava Araçları ile uçuş yapılmasının, tehlikeli madde taşınmasının, fotoğraf çekilmesinin ve video kaydı yapılmasının uygun olmadığı, sivil uçuşların yanı sıra İl sınırları içerisinde alçak irtifada uçuş yapan çok sayıda helikopter trafiğinin bulunduğu, kuralların ihlali halinde ve bu araçların radarda da görülmeme ihtimali karşısında telafisi olmayan durumların vuku bulabileceği değerlendirildiğinden; Hakkari İl sınırları içerisinde Sivil İnsansız Hava Araçları (İHA veya DRONE) ve Motorlu Çok Hafif Hava Araçlarının uçuşunun izinsiz olarak yapılmaması;

“Her türlü Sivil İnsansız Hava Araçları (İHA veya DRONE) ve Motorlu Çok Hafif Hava Araçları ile izin alınmadan gerçekleştirilen uçuşların kolluk birimlerince tespiti halinde bu durum tutanağa bağlanacak ve mezkur mevzuat çerçevesinde ilgili kişiler hakkında idari işlem yapılacaktır.”

Valiliğin aldığı söz konusu karar, Hakkari’nin Şemdinli ilçesindeki üs bölgesinde meydana gelen ve yedi askerin hayatını kaybettiği patlama sonrasında alındı.

Ne olmuştu?

Hakkari’nin Şemdinli ilçesindeki Ortaklar Süngü Tepe Üs Bölgesi’nde 9 Kasım’da bir patlama meydana gelmiş, yedi asker hayatını kaybetmiş ve 25 asker yaralanmıştı.

Hakkari Valiliği, ilk yaptığı açıklamada patlamanın arızalı mühimmatın infilak etmesi sonucu meydana geldiğini ve yaralı askerlerin bulunduğunu bildirmişti.

Valilik ardından yaptığı açıklamayı değiştirerek, “09.11.2018 günü İlimiz Şemdinli İlçesi Ortaklar Süngü Tepe Üs Bölgesinde mühimmat deposunda meydana gelen patlama sonucu askeri personellerimiz yaralanmıştır” ifadelerine yer vermişti.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan gelen yazılı açıklamada da patlamanın ‘kaza sonucu’ olduğu belirtilmişti.

PKK ise yaptığı açıklamayla Şemdinli’deki patlamanın saldırı sonucunda yaşandığı öne sürmüş ve saldırıyı üstlenmişti.

Son olarak Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise patlamaya ilişkin yaptığı açıklamada, “Hiçbir dış etki söz konusu değildir” demişti.

Previous post
Yerel seçimler: CHP'de 11 ilin başkan adayı belli oldu
Next post
Taslak Türkiye raporu açıklandı, AP çağrı yapacak: "Müzakereler resmen askıya alınsın”