Ana SayfaGüncelHakkari’deki üs bölgesinde patlama: Yedi asker hayatını kaybetti

Hakkari’deki üs bölgesinde patlama: Yedi asker hayatını kaybetti

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hakkari Şemdinli’deki üs bölgesinde meydana gelen patlamaya ilişkin yaptığı açıklamada, yedi askerin yaşamını yitirdiğini ve 25 askerin yaralandığını duyurdu.

Hakkari’nin Şemdinli ilçesine bağlı Ortaklar köyünde bulunan Süngü Tepe Üs Bölgesi’nde, dün meydana gelen patlamaya ilişkin son açıklama AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan geldi.

Saray’da düzenlenen “Atatürk’ü Anma Programı”nda konuşan Erdoğan, yaşanan patlama nedeniyle dört askerin hayatını kaybettiğini açıkladı.

“Hakkari’de mühimmat depomuzdaki patlama sebebiyle şu an itibarıyla 4 evladımız şehit oldu ve 20 civarında yaralımız var”.

Hayatını kaybeden askerlerin sayısı yediye yükseldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan bir önceki açıklamasından saatler sonra yaptığı açıklamadaysa patlamada yaşamını yitiren askerlerin sayısının yediye yükseldiğini söyledi.

Esenboğa Havalimanı’nda Fransa’nın başkenti Paris’e hareketi öncesinde açıklamalarda bulunan Erdoğan, ayrıca 25 yaralı askerin bulunduğunu belirtti.

Yaralı askerlerin bir kısmının Hakkari ve Van’da tedavi altında olduğunu belirten Erdoğan, ağır yaralı olan dört askerin ise Ankara’ya götürüldüğünü belirtti.

Gazetecilerin patlamanın nasıl olduğuna ilişkin sorduğu soruya ise Erdoğan, şu yanıtı verdi:

“Mühimmatın miadının dolması diye bir şeyin olmadığını Savunma Bakanım bana bildirdi. Çünkü daha kısa bir süre önce kara kuvvetleri komutanımız bu konuyla ilgili orada bir çalışma yapmış, raporlar filan hepsi gelmiş ve bunlardan kullanılmış. Burada sadece topla alakalı, şu anda teknik ekip orada, onların bir çalışması var. Eğer o teknik ekip topla ilgili olarak herhangi bir olumsuz şu veya bu şekilde ne açıklayacak onu bilemiyoruz. Zaten açıkladıkları zaman bunu kamuoyuyla paylaşacağız. Net olarak şundandır deme durumunda henüz değiliz.”

Akar: Yangın söndürüldü

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da bölgedeki yangının söndürüldüğünü ve soğutma çalışmalarının tamamlandığını açıkladı.

Akar ayrıca, “Şu anda hem adli hem idari hem de teknik yönden çalışmalar devam etmektedir” dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar patlamanın yaşandığı bölgede incelemelerde bulundu. (Fotoğraf: DHA)

Ne oluyor?

Hakkari’nin Şemdinli ilçesindeki Ortaklar Süngü Tepe Üs Bölgesi’nde, 9 Kasım günü (dün) bir patlama meydana geldi.

Hakkari Valiliği, ilk yaptığı açıklamada patlamanın arızalı mühimmatın infilak etmesi sonucu meydana geldiğini ve yaralı askerlerin bulunduğunu bildirmişti.

Valilik daha sonra yaptığı açıklamayı değiştirerek, “09.11.2018 günü İlimiz Şemdinli İlçesi Ortaklar Süngü Tepe Üs Bölgesinde mühimmat deposunda meydana gelen patlama sonucu askeri personellerimiz yaralanmıştır” ifadelerine yer vermişti.

Patlamaya ilişkin Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada ise ‘kaza sonucu’ olduğu belirtilen patlamada 25 askerin yaralandığı, yedi askerin ise arandığı duyurulmuştu.

Patlamanın ardından Hakkari’ye giden Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da Süngü Tepe Üs Bölgesi’nde ‘topçu atışı sırasında henüz belirlenemeyen bir nedenle kaza meydana geldiğini’ söylemişti. Akar, patlama sonucu 26 askerin yaralandığını açıklamıştı.

Yayın yasağı

Öte yandan Şemdinli Sulh Ceza Hakimliği, Süngü Tepe Üs Bölgesi’ndeki patlamaya ilişkin yayın yasağı kararı almıştı.

“Bu durumun soruşturmanın sağlıklı yürütülmesine engel olmaması, toplumun olumsuz etkilenmemesi, olayın vehameti, kamu düzeni ve güvenliği göz önünde bulundurulduğunda 5187 sayılı yasanın 3/2 maddesi uyarınca soruşturma tamamlanıncaya kadar soruşturma dosyası kapsamı hakkında yazılı, görsel ve sosyal medya ile internet ortamında faaliyet gösteren medyada her tür haber, röportaj, eleştiri, görüntü vb yayınların yapılmasına yayın yasağı getirilmesi talebi, yasaya ve usule uygun olduğundan Şemdinli Cumhuriyet Başsavcılığının talebinin kabulüne karar vermek gerekmiştir.”

Previous post
Açlık grevindeki Leyla Güven'e disiplin soruşturması
Next post
Saray Halı da konkordato istedi