Ana SayfaÖzelHamzaoğlu: Oyunu kuran taraf muhalefet olmalı

Hamzaoğlu: Oyunu kuran taraf muhalefet olmalı

HABER MERKEZİ – Ekonomideki gidişatı ve yerel seçim hazırlıklarını webiz’de değerlendiren HDK Eş Sözcüsü Hamzaoğlu, iktidarın belirlediği yerel seçim gündemine muhalefetin razı göründüğünü, değişim için oyunu kuran tarafın muhalefet olması gerektiğini kaydetti. Hamzaoğlu, ekonomik çalkantının ilk yansımalarının tabanda görüldüğünü belirterek, yerelde kapsayıcı bir yapılanmayla muhalefetin örgütlenerek iktidar değişimi sağlayabileceğini söyledi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Onur Hamzaoğlu, siyasi partilerin seçim hazırlığını ve ekonomideki gidişatın yansımalarını webiz’de değerlendirdi.

Serpil Savumlu’nun konuğu olan Hamzaoğlu, en azından içinde bulunduğumuz dönemde kapitalizmin özelliklerini ve olanaklarını yitirdiğini kaydederek, “Onun yerine yönetmek adına ikna aracı olarak şiddetin her formunu aldı. Bu da kadına yönelik şiddetten savaşa kadarki tüm formları dahil etmektir” diye konuştu.

Hamzaoğlu, Türkiye’deki gelişmelerin de bu bağlamda dikkate alınması gerektiğini kaydetti.

Muhalefete çağrı

HDK Eş Sözcüsü, 31 Mart’taki yerel seçimlere gidilen sürece yönelik değerlendirmelerde de bulundu.

Hamzaoğlu, “Çok ciddi baskılara rağmen herkes duruma razı gözüküyor” dedi ve muhalefetin oyunu kuran taraf olması gerektiğini söyledi:

“Yapılacak şeyler itibarıyla gündemi iktidar belirliyor, yerel seçim gündeme geldi ve hemen adaylar gündeme getirildi. Muhalefet partilerinin önemli bir kısmı ‘kim nereye aday olacak, bununla ilgili ne gibi işlemler yapacaklar’; Ekim ayı sonu itibarıyla bunu konuşuyorlar. Bundan daha büyük ‘başkasının gemisine binmek’ diye tanımlayabileceğimiz bir durum olabilir mi? Nasıl bir muhalefet yapyorsunuz?”

Nasıl bir yol izlenmeli?

Yereldeki muhalefetin son dönemde güçlendiğini kaydeden Hamzaoğlu, iktidarın ekonomik anlamda dağıttıklarını dağıtamaz hale geldiğini, bunun ilk yansımalarının tabanda görüldüğünü söyledi.

Hamzaoğlu, ekonomik sıkışmışlık içerisindeyken muhalefetin örgütlenerek iktidar değişimi sağlayabileceğini ifade etti.

Hamzaoğlu’na göre buna giden yol, toplumun her kesiminin kapsayan Hayır Meclisleri benzeri yapılanmalardan, halkların yanında olmaktan ve onlara alan açmaktan geçiyor.

Yereli işaret ederek ‘güç orada’ diyen Hamzaoğlu’nun değerlendirmeleri şöyle:

“Ekonomik çalkantının günlük hayata yansımaları, doğrudan doğruya yerellerde var olmayı kolaylaştıracaktır. Bizlerin görevi bu: Hem halkların yanlarında olmak hem de onlara alan açmak. Ancak güç orada. O gücü kullanılır hale getirmek gerekebilir. Bunun seçime yansıması da güçlü meclislerle olur. Bu süreçlerde öne çıkan bütün kişiler, muhalefetin adayları neden olmasın?

Türkiye Cumhuriyeti’nin yapılanmasında bir merkezi yönetimler bir de yerel yönetimler var. Belediyeler doğrudan doğruya devletin yapılanmasıdır. Bu yapılanmada da kendi sınırlarında bir meclisler sistemi var. Bu meclisler dönem itibarıyla çok kapsamlı olmalı; toplumun tüm renklerini, tabandaki tüm yapılanmalarını yansıtabilmeli. Bunu da bir tek muhalefet yapabilir.”


webiz’deki programın tamamını aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz:


Twitter

Facebook

Youtube

Previous post
Hahn: Türkiye'nin AB üyelik müzakereleri nihai olarak sonlandırılmalı
Next post
Akşener: Krizin çok daha ağırlaşacağı döneme yaklaşıyoruz