Ana SayfaGüncelHDP Gençlik Kongresi’nde Leyla Güven’e selam ve ‘ulusal birlik’ mesajı

HDP Gençlik Kongresi’nde Leyla Güven’e selam ve ‘ulusal birlik’ mesajı

HABER MERKEZİ – HDP Gençlik Meclisi’nin 2’nci Olağan Kongresi’nde açlık grevindeki Leyla Güven’e ‘selam’ yollandı, ‘ulusal birlik’ mesajları verildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gençlik Meclisi, “Örgütlen özgürleş, sömürgeciliği parçala” sloganıyla 2’nci Olağan Kongresi’ni düzenledi.

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde bulunan Geterler Kongre ve Konferans Salonu’nda düzenlenen kongre salonunun çevresi polislerce ablukaya alınırken, içerideki sloganlar üzerine polis yer yer salon dışından anons yaparak müdahale uyarısında bulundu.

Kimler vardı?

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk ve HDP milletvekillerinin yanı sıra Barış Anneleri, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF), Gençliğin Devrimci Güçleri (DEV-GÜÇ), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Gençlik Meclisi, Devrimci Parti ile Irak Kürdistan Bölgesi’nden Kürdistan Komünist Partisi Öğrenci Birliği, İran’dan ise Gençlik Birliği üyeleri kongrede yer aldı.

Leyla Güven’e selam

Kongrenin Divan Kurulu’nun seçilmesinin ardından konuşan Divan Kurulu Başkanı HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar, hiç kimseyle görüştürülmeyen PKK lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecridi protesto etmek amacıyla tutuklu bulunduğu cezaevinden açlık grevi eylemi başlatan DTK Eşbaşkanı ve partilerinin Hakkari Milletvekili Leyla Güven’i selamladı.

HDP Gençlik Meclisi üyelerinin kongre çalışmaları sırasında tutuklanan HDP Gençlik Meclisi Eşsözcüsü Tuna Aydın’ı da selamlayan Dündar, engellemelere rağmen kongreyi gerçekleştirdiklerini söyledi.

HDP ve bileşenlerinin kongre salonunda bir araya geldiğini ifade eden Dündar, “Hiçbir güç Kürt halkının örgütlü mücadelesi ve gençleri karşısında duramamıştır. Başarıya ulaşacağız, biz halkıyız, kimlik sahibiyiz. Kürt halkı ve Türkiye halkları haklıdır” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ise kongreye bir mesaj gönderdi:

“Selahaddin Adinlerin, Deniz Karacagillerin, Paramazların mirasıyla Amed’te buluşan genç arkadaşlarım; hepinizi tek tek selamlıyorum. Günlerdir sizlerle orada bir araya gelecek olmanın heyecanıyla, çeşitli hazırlıklar yaptık. Ancak hava koşulları nedeniyle gelemedik. Faşizmi yeneceğiz o kesin ama hava koşullarına henüz bir şey yapamıyoruz. Hava muhalefetine karşı birleşik gençlik muhalefeti konusunu da kongrenizde gündemleştireceğinizi umuyorum.

Örgütlülüğünüz, kararlılığınız, duruşunuz faşizmin korkusu direnişimizin can damarıdır. Kongrenin bu güce yakışır bir coşkuyla geçeceğini umuyor, başarılar diliyorum. Wek Mazlûm û rêhevalên wî gotî: Berxwedan jiyan e, jiyan berxwedan e. Peşeroja me li gel ciwanan berxwe dide.”

‘Ulusal birlik’ vurgusu

Kongrede konuşan bir diğer isim DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk ise, “Genç başladık, genç başaracağız” dedi.

“Her ne kadar saldırılar ağırlaşsa da Kürtler her dört parçada irade sahibi ve örgütlüdür” diyen Öztürk, ‘ulusal birlik’ vurgusunda bulundu.

İran’dan kongreye katılan Demokrat Gençlik Üyesi Peçewa Alîpur da şu mesajı paylaştı:

“Rojhilatlı gençler olarak, gerilla ve peşmergenin DAİŞ’e karşı mücadelesini kutluyoruz. Biz Rojhilatlı gençler olarak; HDP Gençlik Meclisi’nin yürüttüğü mücadelenin bir parçası olmak için Diyarbakır’dayız. Suruç’ta işgalci güçler gençleri katletti. Ancak gençler işgalcilere karşı boyun eğmedi. Bu süreçte Kürt gençleri Kürt Ulusal Birliği’ne öncülük etmelidir. Kürtlerin birlik ruhuyla kongrenizi selamlıyoruz.”

Irak Kürdistan Bölgesi’nden katılan Kürdistan Komünist Gençlik Üyesi Rêbaz Haşim, “Kongrenin Kürt gençlerinin örgütlenmesi için bir adım olmasını umut ediyoruz” dedi.

SGDF Üyesi Şara Akıncı, gençlerin kongrede mücadeleyi büyütmek için bir araya geldiklerini ifade ederek, sokağa çıkma yasakları sırasında Cizre’deki bodrumlarda öldürülen Mehmet Tunç’u andı: “Gençlik bir araya gelerek Mehmet Tunç’un yılmayan sesi olmaya devam ediyor.”

Yeni Yönetim Kurulu

Konuşmaların ardından kongre, yönetim kurulu seçimiyle devam etti.

Seçim sonucunda yönetim kuruluna Büşra Kuyun, Narin Dönmez, Ümit Akbıyık, Ramazan Toktaşer, Şevin Sarıbulak, Sevim Akdağ, Sultan Taş, Cengiz Fidan, Nurullah Özgün, Esra Keskin ve Rıdvan Öztürk seçildi.

Yönetim Kurulu, kongrenin ardından gerçekleştireceği toplantı ile eşsözcüleri belirleyecek.


Bu haber Mezopotamya Ajansı’ndan derlenmiştir.
Previous post
Las Mariposas – Elend Aydın
Next post
İş yeri şiddet alanlarından biri: 10 ayda 92 kadın iş cinayetinde yaşamını yitirdi