Ana SayfaGüncelHDP’li vekil Leyla Güven’e yine tahliye yok: Açlık grevine başladı, artık savunma yapmayacak

HDP’li vekil Leyla Güven’e yine tahliye yok: Açlık grevine başladı, artık savunma yapmayacak

HABER MERKEZİ – Tutuklu HDP Milletvekili Leyla Güven, kelepçe dayatması nedeniyle bugün görülecek duruşmaya SEGBİS’le katıldı. Güven, “Abdullah Öcalan’a dönük tecridi protesto etmek için açlık grevine başladığını” duyururken, bundan sonra mahkemede savunma yapmayacağını söyledi. Mahkeme Güven’i yine tahliye etmezken, bir sonraki duruşma 26 Aralık’a erteledi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven, bugün Diyarbakır 9’uncu Ağır Mahkemesi’nde görülecek duruşmasına elleri kelepçelenerek ring aracıyla getirilmek istendi.

Güven’in kelepçe uygulamasını kabul etmediği için adliyeye getirilmezken duruşmaya tutuklu bulunduğu Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’nden SEGBİS sistemi ile katıldı.

Öte yandan duruşmayı izlemek için kente gelen Danimarka Sosyal Demokrat Parti Milletvekili Lars Arslan Rasmussen de Diyarbakır Adliyesi’ne alınmadı.

Süresiz ve dönüşümsüz açlık grevine başladı

Güven, SEGBİS’le katıldığı duruşmada yaptığı savunmada ise milletvekili olduğunu ve bu nedenle kelepçe dayatmasını kabul etmeyeceğini ifade etti.

Hiç kimseyle görüştürülmeyen PKK lideri Abdullah Öcalan’a dönük tecridi protesto etmek için açlık grevine başladığını da duyuran Güven, duruşmada şunları söyledi:

“Ben siyasette PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın kadının siyasette yer alması perspektifinden esinlenerek aktif olarak yer aldım. Bugün Sayın Öcalan üzerindeki sadece bir kişiye değil, bir halka uygulanıyor. Tecrit bir insanlık suçudur. Ben de bu halkın bir parçası olarak, Sayın Öcalan üzerindeki tecridi protesto etmek amacıyla süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemine başlıyorum.

“Bundan sonra mahkemeye hiçbir savunma yapmayacağım. Yargı hukuksuz kararlarına son verene kadar ve tecrit kaldırılana kadar eylemime devam edeceğim.”

Tahliye yok, sonraki duruşma 26 Aralık’ta

Güven’in bu beyanının ardından karar için duruşmaya ara verildi.

Aranın ardından kararını açıklayan mahkeme, Güven’in tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 26 Aralık’a erteledi.

Tutuklu bulunan tek milletvekili

Leyla Güven 31 Ocak 2018’den bu yana Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunuyor.

Güven’in tutukluluk gerekçesi Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonuna karşı gösterdiği tepki, yaptığı açıklamalar ve DTK çalışmaları.

24 Haziran seçimlerinde HDP’den Hakkari milletvekili seçilen Güven için avukatları tarafından Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’ne yapılan başvuru kabul edilmişti ancak savcı tarafından karara itiraz edilmişti.

İtirazı değerlendiren Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi, Güven’in tahliye edilmeden yeniden tutuklanmasına karar vermişti.

Leyla Güven’le birlikte tutuklu bulunan diğer bir milletvekili Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Enis Berberoğlu idi.

Berberoğlu’nun “MİT TIR’ları Davası”nda aldığı 5 yıl 10 ay hapis cezasının Yargıtay tarafından onanması ve tahliye edilmesi üzerine Avukat Reyhan Yalçındağ Baydemir, 21 Eylül’de müvekkilinin tahliyesi için Diyarbakır 9. Ağır Mahkemesi’ne tekrar başvuruda bulunmuş, ancak bu başvuru da reddedilmişti.

Previous post
Mardin’den Berlin’e göç eden Süryani bir ailenin hikayesi: “Kapı”
Next post
Erdoğan: Sağlık turizminde çok ciddi sıçrama yapacağız