Ana SayfaGüncelİHD’nin 19. Genel Kurulu başladı: ‘Mücadeleyi bırakmayacağız’

İHD’nin 19. Genel Kurulu başladı: ‘Mücadeleyi bırakmayacağız’

HABER MERKEZİ – İHD’nin 19. Genel Kurulu başladı. Genel Kurul’da konuşan İHD eş başkanları Öztürk ve Keskin, koşulların ne kadar kötü olursa olsun mücadeleden vazgeçmeyeceklerini vurguladı. HDP Eş Genel Başkanı Temelli de tüm muhalefet güçlerinin iktidara karşı yan yana gelme zamanı olduğunu belirterek, “İHD 32 yıllık mücadelesi ile bize bunu öğretiyor” dedi.

17 Temmuz 1986 tarihinde kurulan İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) iki gün sürecek olan 19. Olağan Genel Kurulu, Ankara’da düzenleniyor.

Genel Kurul’un yapıldığı salona, “Kalıcı OHAL düzenine hayır”, “Tecrit işkencedir işkenceye son”, “Mülteci sığınmacı göçmenlerin insan hakları vardır” ve “Bu toprakların barışa ihtiyacı var barış hemen şimdi” yazılı pankartlar asıldı.

Kurula dernek delegelerinin yanı sıra Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ile milletvekilleri, Halkevleri Eş Genel Başkanı Dilşat Aktaş, sivil toplum örgütü temsilcileri ve Cumartesi Anneleri katıldı. Ayrıca Hollanda elçisi Jan Willem Scholten, Danimarka elçisi Katrine Thorup, İsveç’ten gazeteci Jookim Medin, FIDH Başkanı Dimitris Christopoulos ve Euromed Rights Başkanı Wadih Al gibi konuklar da salonda yerini aldı.

İnsan hakları mücadelesinde yaşamını yitirenler adına yapılan saygı duruşundan ardından divan başkanlığına seçilen Akın Birdal, açılış konuşması yaptı. Ardından ise İHD eş genel başkanları Öztürk Türdoğan ve Eren Keskin birer konuşma yaptı. Konuşmalar özetle şöyle:

Öztürk Türdoğan: Yeni bir Anayasa’ya ihtiyaç var

“İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 70’inci yılında maalesef Türkiye ve dünyada insan haklarının araçsallaştığı bir dönemi yaşıyoruz.

“İnsan haklarını savunmaya devam edeceğiz. 32 yıldır insan haklarını ve demokrasiyi hatırlatmaya nasıl devam ettiysek bundan sonra da mücadele etmeye devam edeceğiz.

“Koşullar ne kadar kötü olursa olsun, iktidar ne kadar kendini yaşatmaya çalışırsa çalışsın, halklar kazanacak.

“Gerçek bir çözüm süreci ile birlikte yeni bir Anayasa’ya ihtiyaç vardır. Anayasa talebimiz geçmişle yüzleşme ile ele alınmalıdır. Özellikle Ermeni ve Dersim soykırımlarının kabul edilmesi noktasında ısrarımız devam edecektir.”

Eren Keskin: Mücadeleyi bırakmayacağız

“Hiçbir zaman bu mücadeleyi bırakmayacağız. Biz hep çok zor bir süreç yaşıyoruz.

“Biz zor zamanlarda dahi biat etmedik. Tüm kurumları kapattılar. Bizi kapatamadılar. Bizim böyle bir gücümüz var. Askeri darbeye kafa tutan tek kurumuz. O nedenle gücümüzü bilelim. Çok zor bir süreçteyiz. Özellikle ifade özgürlüğünün yerlerde sürüklendiği başka bir süreç yaşamamıştık.”

Sezai Temelli: Baskılara karşı başımızı öne eğmeyeceğiz

İHD eş genel başkanlarının ardından HDP Eş Genel Başkanı Temelli de bir konuşma gerçekleştirdi. Temelli’nin konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

“AKP aslında otoriter rejimi inşa ederken, insan hakları ihlallerinde şampiyonluğu kimseye terk etmiyor. Demokratikleşme meselelerini tartışamaz hale geldik. En temel insan hakları üzerinden bir mücadele sürdürüyoruz.

“Baskılara karşı başımızı öne eğmeyeceğiz. Galatasaray Meydanı bir hakikat ve hafıza meydanıdır, ondan vazgeçmeyeceğiz.

“Bugün yaşanan açık faşizmdir. 24 Haziran bu açık faşizmin kurumsallaşacağı bir süreçti, buna hep birlikte engel olduk. Yan yana gelmek asgari müştereklerde buluşmak bir zarurettir. Artık birbirimize karşı muhalefet edecek zaman değildir. Tüm muhalefet güçlerinin bu iktidara karşı yan yana gelme ve büyük buluşmayı gerçekleştirme zamanıdır.

“İHD 32 yıllık mücadelesi ile bize bunu öğretiyor. Bir yerde insan hakları ihlali varsa bu ihlale karşı yan yana gelmezsek bu, hepimizin hakkının gaspıdır. Bu engellemezse bu zulüm herkesin kapısını çaldığı gibi gelip sizin kapınızı da çalar.”


Bu haberi MA’dan kısaltarak derledik.



Önceki Haber
38. İstanbul Film Festivali'ne başvurular başladı
Sonraki Haber
“Trump'ın göçmenlere karşı sınıra asker göndermesi siyasi bir kampanya”