Ana SayfaÇalışma Yaşamı‘İşçiler için temel ruhsal unsur güvencesizlik’

‘İşçiler için temel ruhsal unsur güvencesizlik’

HABER MERKEZİ – Psikolog Baran Gürsel, webiz’de emeğin ruhsallığı üzerine yaptığı çalışmalara değindi, sınıf deneyimlerini ortaya çıkaran dinamikleri araştırdığını ifade etti. Gürsel, işçiler için temel ruhsal unsurun güvencesizlik olduğunu vurguladı.

webiz’de Kıvanç Eliaçık’ın “Grev Gözcüsü” isimli programının konuğu olan psikolog Baran Gürsel, emeğin ruhsallığı üzerine yaptığı çalışmalarla ilgili bilgiler verdi.

Çalışma ekonomisi alanında doktorasını sürdüren Gürsel, “Aslında emeğin ruhsallığı, çalışma psikolojisi, klinik sosyoloji, duygulanımsal emek ya da emek rejiminin yeni biçimleri üzerine yapılan tartışmalarda hep değinilen, temas edilen bir alan. Ama ben sınıfın ruhsallığı dediğimizde bunları kapsayıcı bir şey düşünmeye ve önermeye çalışıyorum. Sınıf dediğimiz şey aslında bir süreç olarak düşünülebilir, işçileri birbirleriyle çeşitli bağlar kurduğu, çeşitli ortak idealler yaptığı ve kurumlar oluşturduğu bir oluşum süreci. Bunun tersi de var, sınıf aslında bozuşabilen bir süreç, parçalanabilen kurumlar, ilişkiler ve bağlar” dedi.

Bu bağlamda sınıf sürecinde işçilerin sınıf deneyimi ürettiğini belirten Gürsel, “Yani işimizi seviyor, işimize aşık olabiliriz, işten kaçıyor olabiliriz, psikiyatrik ‘bozukluklar’ sınıf deneyimi ifadeleri arasında sayılabilir” diye konuştu.

Baran Gürsel, söz konusu sınıf deneyimlerini ortaya çıkaran hem bilinçli hem de bilinç dışı dinamikleri araştırdığını ifade etti.

İşçi grubunun kolektif bir eyleme yönelmesine ya da bir işçinin depresyona girmesine neden olan koşulları da anlamaya çalıştıklarını söyleyen Gürsel, “Dolayısıyla bu koşullar arasında devlet baskısından tutalım da çalışma rejimine ya da bir işin vasıflı olup olmamasına, ondan sonra cinsiyete kadar sınıf sürecine etki eden aracı faktörler var. Aslında sınıf siyaseti de sendikal mücadele de bu aracı faktörlerden biri olarak düşünülebilir” dedi.

‘Temel ruhsal unsur güvencesizlik’

İşçiler için temel ruhsal unsurun öncelikle güvencesizlik olduğunu vurgulayan Gürsel, “Benim iddiam o ki birincil güvencesizlik durumu içselleştiriliyor ve ruhsal anlamda bir birincil güvencesizliğe de dönüşüyor” ifadelerini kullandı.

Gürsel, emeğin ruhsallığı ile ilgili çalışmaların işçi kurumlarını yeniden örgütlenmesinde de kullanılabileceğini söyledi.

İşçi intiharları

Son dönemde basına yansıyan işçi intiharlarına ilişkin de konuşan psikolog Baran Gürsel, mobbing ve iş yerinde yaratılan ciddi disipline aynı zamanda sendikasızlık ve toplumsal baskının eklenmesinin ruhsal sıkışmalara ve içinden çıkılamayan durumlara sebep olabileceğini belirtti.


webiz’deki programın tamamını aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz:


Twitter

Facebook

Youtube




Önceki Haber
İstanbul'da Devrimci Parti binasına polis baskını
Sonraki Haber
KESK'li kadınlar 'Kadın Emeği ve İstihdam Çalıştayı'nda buluşuyor