Ana SayfaDünyaKaşıkçı cinayeti: Suudi Arabistan Başsavcılığı beş şüphelinin idamını istedi

Kaşıkçı cinayeti: Suudi Arabistan Başsavcılığı beş şüphelinin idamını istedi

HABER MERKEZİ – Suudi Arabistan Başsavcılığı, Kaşıkçı cinayetiyle ilgili beş şüpheli hakkında idam cezası talep etti. Yapılan açıklamada, Kaşıkçı’nın ilaç verilerek ve boğuşma sonucu öldürüldüğü, parçalara ayrılarak konsolosluk binasından çıkarıldığı öne sürüldü.

Suudi Arabistan Başsavcılığı, vatandaşı gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’daki Suudi Arabistan Konsolosluğu’ndaki cinayetine ilişkin detayları paylaştı.

Yapılan açıklamada, Kaşıkçı’nın ülkeye getirilmesi istendiği, bu girişimin sonuçsuz kalması üzerine Kaşıkçı’ya öldürücü derecede doz ilaç verilerek ve boğuşma sonucu öldürüldüğü öne sürüldü.

Açıklamada, Kaşıkçı’nın cesedinin parçalara ayrılarak konsolosluktan çıkarıldığı belirtildi.

Savcılık, cinayetle ilgili 11 şüpheliden beşi için idam cezası istedi.

Öte yandan Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın danışmanı Suud El-Kahtani hakkında soruşturma açıldı ve Kahtani’nin Suudi Arabistan’dan çıkışı yasaklandı.

Türkiye’den ilk açıklama

Suudi Arabistan Başsavcılığı’ndan yapılan açıklamaya Ankara’dan ilk yanıt Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan geldi.

Çavuşoğlu, söz konusu açıklamanın yapılacağının bilgisinin kendisine önceden verildiğini, ancak yapılan açıklamaları ‘tatmin edici’ bulmadığını söyledi.

Daha önce açıklanan tutuklu sayısının 18 olduğunu belirten Çavuşoğlu, “11 kişinin 5 tanesi ile ilgili idam istemi var. Diğer kişiler neden serbest bırakıldı?” diye sordu ve şunları kaydetti:

“Burada bazı açıklamaları tatmin edici bulmadığımı söylemek isterim. Bu şahsın ülkelerine geri götürülmesine direndiği için işlenildiği söyleniyor oysa önceden planlanmıştır. Cesedin parçalanması o anlık bir şey değil. Önceden öldürülüp parçalanması için gerekli cihazlar buraya getirilmiştir. Kaşıkçı’nın cesedi nerede?”

Ankara’dan ‘uluslararası soruşturma’ çağrısı

Başsavcılık’tan yapılan bu açıklama, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ‘artık uluslararası bir soruşturmanın şart olduğu’ mesajının ardından geldi.

Çavuşoğlu, “İlk başlarda ‘Şimdilik biz Suudi Arabistan ile bir çalışma grubu kurduk, şu anda uluslararası mahkemeye götürmeyi düşünmüyoruz’ dedik ama şu bulunduğumuz aşamada da artık uluslararası bir soruşturmanın şart olduğunu görüyoruz” demişti.

Ankara tarafından yapılan önceki açıklamalarda, şüphelilerin İstanbul’da yargılanması talep edilmişti.

Ne olmuştu?

Suudi Arabistan vatandaşı olan gazeteci Cemal Kaşıkçı, evrak işlemleri için 2 Ekim’de Levent’teki başkonsolosluk binasına girmiş, bir daha kendisinden haber alınamamıştı.

İlk olarak Kaşıkçı’nın binadan ayrıldığını söyleyen Suudi Arabistan yönetimi, 20 Ekim’de gazetecinin başkonsolosluk binasında ‘arbede sonucu’ öldüğünü öne sürmüştü.

Suudi yetkililerin talimatıyla öldürüldüğü üzerine durulan Kaşıkçı’nın cesedi hala ortada yok.