Ana SayfaEğitimKürt Dili Platformu’nda üç ayrı çalışma grubu oluşturuldu

Kürt Dili Platformu’nda üç ayrı çalışma grubu oluşturuldu

HABER MERKEZİ – Dokuz parti tarafından kurulan Kürt Dili Platformu’nun düzenlediği Dil Çalıştayı başladı. İki gün sürecek çalıştay kapsamında üç farklı çalışma grubu oluşturuldu.

Halkların Demokrasi Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Özgürlük ve Sosyalizm Partisi (ÖSP), Kürdistan Demokrat Partisi–Bakur (PDK), Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (PDK-T), Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK), Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), İnsan ve Özgürlük Partisi ile Azadî Hareketi temsilcileri, Kürt dilinin geliştirilmesi, resmi dil olması ve okullarda öğretilmesi amacıyla “Kürt Dili Platformu”nu kurmuştu.

Platform yol haritasını çıkartmak için Diyarbakır’da düzenledikleri ‘Dil Çalıştayı’nda bir araya geldi.

Çalıştay’a, platformun düzenleyicisi olan siyasi partilerin temsilcileri, yazarlar, dilbilimciler ve HDP milletvekilleri katıldı.

Açılış konuşmasını yapan PDK-T Sözcüsü’nün ardından bileşenlerin seçimiyle Çalıştay’ın Divan Başkanlığı’na seçilen eski HDP milletvekili ve dilbilimci Mülkiye Birtane, yaptığı konuşmada “Anadilinde eğitim üzerinde asimilasyon politikalarının katlanarak devam ettiği ve farklı evrelere taşındığını görüyoruz” dedi.

3 gruba farklı görevler verildi

Bileşen temsilcilerinin yaptıkları konuşmaların ardından atölye çalışması yapılmak üzere üç grup oluşturuldu.

Grupların birincisine “Kürt siyasi partilerinin belirlenen taleplerini gündemlerine alarak, Kürtçenin resmi dil ve eğitim dili olması için bir toplumsal talebe dönüştürülmesi amacıyla kamuoyu oluşturulması” görevi verildi.

İkinci gruba, “Hükümet ve bürokrasi nezdinde girişimlerde bulunarak bu taleplerin iletilmesi” görevi verilirken, siyasetçi ve hukukçuların yoğun olduğu üçüncü gruba ise şu görev verildi:

“Türkiye’nin taraf olduğu anlaşma ve sözleşmeler dikkate alınarak, konunun Birleşmiş Milletler (BM) gündemine taşınması için gerekli girişimlerin yürütülmesi.”

‘Dil Çalıştayı’nın bileşenleri, daha sonra oturumlarına kapalı olarak devam etti.

İki gün sürecek olan Çalıştay’ın sonuç bildirgesi ise Salı günü Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde yapılacak basın toplantısıyla kamuoyuna deklare edilecek.


Bu haber MA’dan kısaltılarak derlenmiştir.



Önceki Haber
ABD'de yangınlar: En az dokuz kişi yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
Açlık grevindeki Leyla Güven'e disiplin soruşturması