Ana SayfaGüncelMuhalifler konuşturulmadı, doktorları işsiz bırakacak madde ‘korsan oylama’ ile geçti

Muhalifler konuşturulmadı, doktorları işsiz bırakacak madde ‘korsan oylama’ ile geçti

HABER MERKEZİ – İhraç edilen doktorları tamamen işsiz bırakacak 5’inci madde komisyondan geçti. 11 saat süren görüşmeler sırasında üyelerin değerlendirme yapmasına izin verilmezken, muhalefet oylamayı ‘korsan’ olarak niteledi. TTB’nin “Türkiye tarihinin sağlık alanındaki en ağır, en acımasız, hukuk tanımayan yasaları” olarak tanımladığı düzenleme için HDP’li Koçyiğit “Yasa ile hekimler açlığa mahkum edilecek” diyor.

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) Meclis’e getirdiği “Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin 5’inci maddesi komisyondan geçti.

Söz konusu teklif, güvenlik soruşturmasına takılan ve Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen hekim ve diş hekimlerinin Sosyal Güvenlik Kurulu (SGK) ile anlaşmalı hastanelerde çalışmasını engelliyor.

Muhalefete göre oylama ‘korsan’

Komisyondaki görüşmeler 11 saat sürerken, muhalefetin itiraz ettiği tasarı maddesine ilişkin görüşme sırasında tartışmalar yaşandı.

Komisyon üyelerinin maddeye ilişkin değerlendirme yapılmasına izin verilmeden oylamaya geçildi. Bunun üzerine muhalefet, masalara vurup ses çıkararak durumu protesto etti.

Yaşananların Anayasaya aykırı olduğu yönünde itiraz eden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), İYİ Parti, Saadet Partisi ve Türkiye İşçi Partisi (TİP), yaşananları “korsan oylama” olarak niteledi.

Oylamanın meşruiyetinin olmadığını dile getiren muhalifler, oylama şeklini tutanak altına alarak, Meclis Başkanlığı’na itirazda bulunacaklar.

“Hekimler açlığa mahkum edilecek”

Türk Tabipleri Birliği (TTB), tasarıyı, “Türkiye tarihinin sağlık alanındaki en ağır, en acımasız, hukuk tanımayan yasaları” olarak tanımlıyor.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü olan HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit de tasarının hekimleri şiddetten koruyacak önlemler almak yerine onları açlığa mahkum edecek düzenlemeler içerdiğini söylüyor.

“KHK ile ihraç edilen hekimler en azından özel hastanelerde çalışabiliyordu. Fakat yeni düzenleme ile bu imkan da ellerinden alınacak. SGK ile anlaşma yapmayan hastane neredeyse yok. Devletten ihraç ediyorsunuz, ‘özelde de çalışamaz’ diyorsunuz. Yani hekimleri açlığa mahkum etmek istiyorsunuz. 600 günlük yapılması gereken mecburi görevi de atamasını yapmayarak SGK’ye bağlı olmayan özellerde de çalışmasının önüne set çekilmiş oluyor.”

5’inci madde ne içeriyor?

Kabul edilen 5’inci maddeye göre;

“Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu değendirilerek kamu görevinden çıkarılan veya güvenlik soruşturması sonucuna göre kamu görevine alınmayan tabipler ve diş tabiplerinin meslek icralarına ilişkin kurallar getirilmektedir. Bunların sadece sosyal güvenlik kuruluşu ile sözleşmesi bulunmayan sağlık kuruluşlarında veya muayenehanede çalışabileceği ve düzenledikleri raporların yargı kararlarına idari ilmelere esas alınmayacağı öngörülmektedir. Ayrıca devlet hizmet yükümlüsü olanların birinci grup ilçe merkezleri için belirlenen devlet hizmeti süresi kadar müddetle mesleklerin icra edemeyecekleri belirtilmektedir.”


AKP’nin teklifi KHK’li doktorları tamamen işsiz bırakıyor, hedefteki TTB tepkili

Previous post
İzmir’de 65 işçi ve sendikacı gözaltına alındı
Next post
Trump Temsilciler Meclisi’ni kaybetti: Ara seçimlere yerliler ve kadınlar damga vurdu