Ana SayfaÖzelPeköz: ABD’nin hedeflerinden biri Türkiye’yi DSG’yle masaya oturtmak

Peköz: ABD’nin hedeflerinden biri Türkiye’yi DSG’yle masaya oturtmak

HABER MERKEZİ – webiz‘de değerlendirmelerde bulunan araştırmacı yazar Mustafa Peköz, Suriye’de kalıcılaşma yolunda adımlar attığını belirttiği ABD ile Avrupa’nın Türkiye’yi NATO ile Batı ittifakı çizgisine doğru çekmeye çalıştığını söyledi. Peköz, taraflar arasında asıl belirleyici noktanın Minbiç olacağını kaydetti, “Fırat’ın doğusu için Türkiye Suriye’deki Kürtlerle masaya oturursa kimse şaşırmasın” diye konuştu.

Suriye’de iç savaşın sonuna gelinirken taraflar ne istiyor, ABD’nin Suriye’deki hedefleri neler ve Batı Türkiye’den neler talep ediyor?

Tüm bu soruları araştırmacı yazar Mustafa Peköz, webiz‘de Soner Şimşek’e değerlendirdi.

Peköz, ABD’nin PKK’nin üst düzey üç ismine ‘ödül’ koymasını Suriye üzerinden verilen bir mesaj olarak gördüğünü söyledi.

Bu ‘hamle’nin üç boyutta ele alınması gerektiğini belirten Peköz, mesaj verilen tarafların PKK, Türkiye ve omurgasını YPG’nin oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri (DSG) olduğunu söyledi:

“Kandil’e, Türkiye’ye ve PYD merkezli DSG’ye verilen bir mesaj var. Verilmek istenen mesaj şudur: PKK, küresel dünyada demokratik bir çizgiye çekilmelidir. Geçen yıl Münih Güvenlik Zirvesi’nde ABD’li tümgeneral şöyle bir mesaj vermiştir: ‘Demokratik bir çizgiye gelinirse onunla da iletişim kurarız. Dünya değişiyor siz de değişin; bölgedeki ilişkilerimize tabi olun.’

“İkinci olarak Rojava’ya da mesaj veriliyor. ‘Sizin YPG, PYD ile ideolojik bağınız olabilir, ama buraya müdahale etmeyin. Ben burada düzen kuracağım; sizin yapacağınız da bu düzene dolaylı olarak destek olmak, müdahil olmamak.’

“Türkiye’ye verilen mesaj ise şudur: ‘Senin problemin Rojava ve PYD ile değil, savaştığın güç Kandil’ledir. Kandil’in üç önemli yöneticisi hakkında ödül verdim. Ama Rojava’ya karışma, PYD ile çatışmalara girme. Çatışmalara girersen benden karşılık bulursun, Kandil ile ilgili ileride sana tatmin edici bir pozisyon verebilirim.'”

ABD’nin hedefinde neler var?

Peköz ayrıca, ABD’nin Suriye’de kalıcılaşma yolunda adımlar attığını kaydetti.

ABD’nin, Türkiye’nin operasyon sinyali verdiği Fırat’ın doğusu için Kürtlerle beraber masaya oturabileceğini öne süren Peköz, ABD’nin bölgedeki hedeflerini üç başlıkta sıraladı.

  • İran’ın jeopolitik Akdeniz gücünü kırmak.
  • Rusya ile ilişkileri dengelemek.
  • ABD’nin enerji hatları koridorunu, Orta Asya’dan başlayarak İran, Irak, Rakka ve Deyr ez Zor’daki zenginlikleri kontrol altına almak.

Fırat’ın doğusu

Peköz, son olarak ABD’nin hedeflerinden birinin Türkiye’yi DSG’yle masaya oturtmak olduğunu savundu.

I. Dünya Savaşı’nın sona erişinin 100. yıl dönümünde Türkiye’nin Fransa’ya çağrılmasının da bu bağlamda değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Peköz, tarafların Türkiye’yi Batı ittifakına ve NATO çizgisine çekmeye çabaladığını belirtti.

Peköz’ün kaydettikleri şöyle:

“Türkiye’nin çağrılması Batı ittifakına doğru çekilmesi, çağrılması anlamında. ‘Rojava’daki düzene ortak mısın, karşı mısın? Karşı olursan sana dönerim, ortak olursan senin sınır güvenliğin sağlanır. Kandil’i de izole ediyoruz, böylelikle Türkiye’nin sınırlarını güvene alıyoruz’ deniyor. Bunun bir koşulu var: PYD ile görüşmek. Buna çok da şaşırmayalım; bunun adımı büyük olasılıkla Minbiç üzerinden DSG ile olacak. Minbiç pozisyonu Türkiye’ye kabul ettirildiği zaman, Fırat’ın doğusunun büyük bölümü kabul edilmiş demektir.”


Programın tamamını aşağıdaki bağlantı üzerinden izleyebilirsiniz.


Twitter

Facebook

Youtube


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Mogherini ve Hahn Ankara'ya geliyor
Sonraki Haber
Time’a göre 2018’in en iyi 10 oyunculuk performansı