Ana SayfaGüncelPoe’nun eseri ilk kez Batman’da sahneye taşındı: ‘Kuyu ve Sarkaç’

Poe’nun eseri ilk kez Batman’da sahneye taşındı: ‘Kuyu ve Sarkaç’

HABER MERKEZİ – Batman’daki tiyatro grubu Tiyatro Araf, yazar Edgar Allan Poe’nun “Kuyu ve Sarkaç” kitabını ilk kez sahneye uyarladı. Oyunu 8 metre genişliğindeki bir sahnede sergileyen grubun yönetmeni Arslan, tiyatroda imkansızlığa sığınılmaması gerektiğini söylüyor.

Yazar Edgar Allan Poe tarafından 1838 yılında kaleme alınan ve Ortaçağ Fransa’sının engizisyon mahkemeleri ve işkencelerini konu alan “Kuyu ve Sarkaç” kitabı Batman’daki tiyatro grubu Tiyatro Araf tarafından ilk kez sahneye uyarlandı.

Tiyatro Yönetmeni Yunus Arslan tarafından sahneye uyarlanan oyunda, oyuncu olarak Murad Korkmaz yer alıyor.

Tek kişilik oyun, kentteki Ahmet Çelik Sanat Galerisi’nde 8 metre genişliğindeki sahnede sahnelendi.

‘Tiyatroda imkansızlığa sığınılmamalı’

Yunus Arslan

MA’dan Metin Yoksu’ya konuşan yönetmen Arslan, kitabı ilk kez tiyatro sahnesine taşımanın gururunu yaşadıklarını belirterek, tiyatroda imkansızlığa sığınılmaması ve her fırsatta oyun çıkarılması gerektiğini söylüyor.

Sahnede her ne kadar tek kişi görünse de, toplamda 7 kişilik bir ekibin 5 ay boyunca çalışarak oyunu hazırlandığını kaydeden Arslan, oyunun çıkış sürecini şöyle anlatıyor:

“Peo, edebiyata getirdiği yenilik ile birlikte tartışılmaz bir kalem. Benim en çok sevdiğim öyküler arasında yer alıyor. Murad Korkmaz ile birlikte yaptığımız sohbetlerin ardından öyküyü sahnelemeye karar verdik. Beğendiğim öykülerden olması nedeni ile birlikte bu oyunu sahnelemeye karar verdik.”

Oyun ilk kez tiyatro sahnesinde

Arslan, yaptıkları araştırmaya göre kitabın herhangi bir dilde sahnelenmediğini öğrendiklerini belirterek şunları ekliyor:

“Bugüne kadar sahnelenmediği ve elimizde bir metin olmadığı için de zor olduğu kadar zevk verici idi. Öyküyü oyunlaştırmak size bir çok avantaj getirebilir. Çünkü metne sadık kalsak dahi yüzde ellisi de eklemelerden oluşuyor. Bunu yaparken de zenginleştirmeye çalıştım.”

Geçmiş ile bugün harmanlandı

Oyunun güncel olaylara da dokunduğunu da belirten Arslan, “Günümüzün acılarını ortaya koymadan evrensel bir metin yazamaz veya sahneleyemezsiniz. Günümüzde yaşanan acıları görmezden gelemezdik” diyor ve devamla şunları aktarıyor:

“Zamanı kısmen pasif yaratarak insanlık hallerini merkeze alarak acı kavramı üzerine gittik. Acıyı da gerilim ile harmanladık. Günümüzde yaşayanların geçmişte yaşananları algılamalarının yanı sıra günümüzdeki acıları da algılamalarını sağlayama çalıştık.”

‘Tiyatroda imkanlardan şikayet etmeyeceksin’

Murad Korkmaz

Batman’da ve Kürt kentlerindeki en uzun soluklu tiyatro gruplarından olduklarını hatırlatan oyuncu Murad Korkmaz ise, “20 yıldır tiyatro ile ilgileniyorum ve imkanlara dair sürekli şikayet ettim. Fakat bu şikayetlerimin ise bir şeyleri değiştirmediğini gördüm” diyerek şu vurguda bulunuyor:

“Şunu anladım ve içselleştirdim ki tiyatroda şikayet etmeyeceksin ve eldeki imkanlar ile oyunu oymaya ve tiyatro yapmaya çalışacaksınız. Kuyu ve Sarkaç’ı da bu imkanlar ile birlikte sahneledik. Tiyatro sahnesi beş metre imiş, sekiz metre imiş bu önemli değil önemli olan oynamaktır.” 

“Kuyu ve Sarkaç” Kasım ayı boyuna Batman’da her Cuma günü sahnelenecek, ardındansa Diyarbakır ve Eskişehir’de izleyici ile buluşacak.