Ana SayfaEkonomiSert bir krizin başlangıcına doğru: Sanayi üretimindeki düşüş devam ediyor

Sert bir krizin başlangıcına doğru: Sanayi üretimindeki düşüş devam ediyor

HABER MERKEZİ – Sanayi üretimi Eylül’de hem geçen yılın aynı dönemine göre hem de bir önceki aya göre yüzde 2,7 oranında azaldı. İktisatçı Ümit Akçay, “Eşine az rastlanır, sert bir ekonomik krizin başlangıcındayız” diye konuştu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2018 yılı Eylül ayı Sanayi Üretim Endeksi verisini açıkladı.

Buna göre, sanayi üretimindeki düşüş ikinci ayında devam etti.

Bir yıllık azalış yüzde 2,7 oranında

Sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,7 azaldı.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2018 yılı Eylül ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5 artarken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 3,2 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 1,3 azaldı.

Bir önceki aya göre de düşüş var

Sanayi üretimi bir önceki aya göre de yüzde 2,7 oranında azalma kaydetti.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2018 yılı Eylül ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 1,3, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 2,8 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 2,5 azaldı.

İktisatçılar ne diyor?

Verileri Twitter üzerinden değerlendiren kimi iktisatçıların yorumları şöyle:

Ümit Akçay

Cari fazla rakamı ile şov yapanlar online mı? Mevcut üretim yapısında cari fazla sadece ekonomik kriz anlamına gelir demiştik, bakın sanayi üretimindeki son veriye, daralma görülmeye başlandı bile. Eşine az rastlanır, sert bir ekonomik krizin başlangıcındayız.

Mustafa Sönmez

TÜİK, Eylül’de sanayi üretiminin yüzde 2,7 düştüğünü açıkladı. Yılın 3. Çeyreğinde negatif büyüme gelirse kimse şaşırmasın.

Mahfi Eğilmez

Sanayide büyük düşüş. Son çeyrek büyümesi eksiye doğru gidiyor.