Ana SayfaDünyaSıkıyönetim ilan edilen Ukrayna’dan Rus erkeklere ülkeye giriş yasağı

Sıkıyönetim ilan edilen Ukrayna’dan Rus erkeklere ülkeye giriş yasağı

HABER MERKEZİ – Rusya’yla yaşanan krizin ardından sıkıyönetim ilan edilen Ukrayna’dan yeni bir hamle geldi. Sıkıyönetim kapsamında Rusya vatandaşı erkeklerin ülkeye girişi yasaklandı.

Ukrayna, 10 bölgede ilan ettiği sıkıyönetim kapsamında 16 ile 60 yaş arasındaki Rusya vatandaşı erkeklerin ülkeye girişini yasakladı.

Kararı, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko Twitter hesabından duyurdu.

Poroşenko yaptığı açıklamada yasağın, Ukrayna içinde “Rus milis güçleri oluşturulmasını engellemek” için konduğunu savundu.

BBC Türkçe’nin aktardığı karara göre, sadece cenaze sebebiyle yapılan seyahatler gibi “insani hallerde” yasağa istisna getirilecek.

BBC’nin Kiev’deki muhabiri Jonah Fisher, yasağın tam da Noel ve Yılbaşı dönemi yaklaşırken sınırdan geçişler üzerinde çok büyük etki yapacağını aktardı.

Fisher’e göre, Rusya misilleme niteliğinde kararlar alabilir.

Ne oluyor?

Azak Denizi’nde Rusya’ya ait savaş gemileri ile Ukrayna ordusuna ait gemileri karşı karşıya gelmişti.

Rusya karasularına girdiği iddiasıyla Rusya’ya ait savaş gemileri Ukrayna savaş gemilerine el koyarken, olayda altı Ukrayna askeri yaralanmıştı.

Kiev yönetimi, Ukraynalı 6 mürettebatın yaralandığını, 23 mürettebatın da Rusya tarafından alıkonulduğunu açıklamıştı.

Bunun üzerine Ukrayna, Rusya tarafından “her an işgal edilme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu” gerekçe göstererek 30 günlük sıkıyönetim kararı almıştı.


Ukrayna’da sıkıyönetim ilanı ne anlama geliyor?


Kerç Boğazı hem Moskova hem de Kiev için büyük öneme sahip. Kerç, Karadeniz ile Azak Denizi arasındaki tek bağlantı.

Azak Denizi ve Kerç Boğazı 2003 tarihli bir anlaşma ile Ukrayna ve Rusya’nın ortak karasuları olarak belirlenmişti. Ancak Moskova’nın Kırım Yarımadası’nı 2014 yılında ilhak etmesi ile birlikte boğazın kontrolü Rusya’ya geçmişti.