Ana SayfaÖzel“Kavala’nın 1 yıldır iddianamesi yok; son gözaltılarla birlikte iddianame oluşturmaya çalışacaklar”

“Kavala’nın 1 yıldır iddianamesi yok; son gözaltılarla birlikte iddianame oluşturmaya çalışacaklar”

HABER MERKEZİ – webiz’de gündemdeki konulara dair değerlendirmelerde bulunan HDP Sözcüsü Oluç, İçişleri Bakanı Soylu’nun HDP’li bir vekili tehdit etmesine tepki gösterdi: “Bizim eş genel başkanlarımıza, milletvekillerimize ve parti yöneticilerimize yönelik herhangi bir olumsuzluğun müsebbibi siyasi ve hukuki olarak sorumlusu İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dur.” Oluç, akademisyen ve sivil toplum örgütü yöneticilerinin gözaltına alınmasına dair ise Osman Kavala hakkında iddianame olmamasını hatırlatarak, “Bu gözaltılarla bir iddianame oluşturmaya çalışacaklar. Tam bir rehin alma operasyonu” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Saruhan Oluç, gündemdeki konuları webiz’de değerlendirdi.

Serpil Savumlu’nun konuğu olan Oluç, ilk olarak Plan ve Bütçe Komisyonu’nda İçişleri Bakanlığı bütçesinin görüşüldüğü sırada, HDP Mardin Milletvekili Ebru Günay’ın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından tehdit edilmesine değindi.

HDP Sözcüsü, Meclis’e yüzlerce korumasıyla geldiğini belirttiği Soylu’nun kendi bakanlığındaki usulsüzlükleri tartışmamak için komisyondaki toplantıyı provoke ettiğini ve olay çıkarttığını söyledi.

Bu durumu kabul edilemez bulduğunu ifade eden Oluç’un, Soylu’ya yönelik tepkisi şöyle oldu: “Sen mi izin vereceksin bizim ne diyeceğimize? ‘Şunu diyebilirsiniz, bunu diyemezsiniz’ diyeceksin. Yok böyle bir şey. Yani haddini aşan bir durumla karşı karşıyayız gerçekten. Ve bu kabul edilebilir bir durum değil.”

Yerel seçimler öncesi tehditler aldıklarını da belirten Oluç, HDP’lilerin başına gelecek herhangi bir şeyin sorumlusunun Süleyman Soylu olacağını vurguladı.

“Baş tehditçi İçişleri Bakanı’dır. Dolayısıyla bugün altını bir kez daha çizerek söylüyorum: Bizim eş genel başkanlarımıza, milletvekillerimize ve parti yöneticilerimize yönelik herhangi bir olumsuzluğun müsebbibi siyasi ve hukuki olarak sorumlusu İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dur. Bunu herkes bilsin.”

Akademisyen ve sivil topluma operasyon

Oluç, bu sabah saatlerinde aralarında Prof. Turgut Tarhanlı ve Prof. Betül Tanbay’ın da bulunduğu 13 akademisyen ve sivil toplum örgütü yöneticisinin gözaltına alınmasına da tepki gösterdi.

Operasyon için ‘büyük bir hukuksuzluk’ diyen Oluç, 1 yılı aşkın süredir iddianamesiz olarak tutuklu bulunan Anadolu Kültür’ün kurucusu Osman Kavala’nın durumuna dikkat çekti.

HDP Sözcüsü Oluç, bugünkü operasyonla Kavala’nın dosyasının birleştirilerek, bir iddianame yaratılacağını belirtti ve bunun ‘tam bir rehin alma operasyonu’ olduğunu savundu.

“Bu insanların hepsi ‘muhalif’ oldukları için gözaltına alındılar” diyen Oluç, ortada herhangi bir delilin de bulunmadığını ifade etti.

Leyla Güven

Oluç ayrıca, PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto etmek amacıyla başladığını duyurduğu açlık grevi eylemini 10 gündür sürdüren DTK Eş Başkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in durumuna değindi.

Öcalan’a 3,5 yıldır ağır bir tecrit uygulandığını söyleyen Oluç, partilerinin Diyarbakır Cezaevi’nde tutuklu bulunan Leyla Güven’e de her türlü dayanışmayı koşulsuz olarak göstereceğini dile getirdi.


Programın tamamını aşağıdaki bağlantı üzerinden izleyebilirsiniz.


Twitter

Facebook

Youtube

Previous post
Ankara'da gözaltına alınmışlardı: Üç SGDF'li tutuklandı
Next post
Yerel seçimler: CHP ile İYİ Parti arasında ilk teknik görüşme gerçekleşti