Ana SayfaDünyaSuriye’nin BM Temsilcisi: Türkiye’nin İdlib’de 11 bin askeri var

Suriye’nin BM Temsilcisi: Türkiye’nin İdlib’de 11 bin askeri var

HABER MERKEZİ – Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Caferi, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki İdlib vilayetinde 11 bin silahlı askerinin olduğunu ileri sürdü.

Türkiye, Rusya ve İran ile Suriye hükümeti ve muhalefeti arasında gerçekleştirilen toplantıların 11’incisi Kazakistan’ın başkenti Astana’da yapıldı.

Konferansta söz alan Suriye’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki İdlib vilayetinde 11 bin silahlı askeri olduğunu söyledi.

DW Türkçe’nin haberine göre tüm “gayrı meşru” yabancı güçlerin Suriye’den çekilmesi gerektiğini söyleyen Caferi, yabancı güçlerden kastının ABD, Türkiye, Fransa ve Britanya olduğunu belirtti.

Caferi ayrıca, Batı’lı güçlerin Suriye’ye uyguladıkları ekonomik yaptırımları da kaldırması gerektiğini ifade etti.

“Yaptırımlar kaldırılmalı ki insanlar işlerine, normal bir hayata, kendi ülkelerinin kalkınmasına ve gelişmesine dönebilsin.”

Öte yandan BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ise toplantı sonrası yaptığı açıklamada, arabulucuların ve savaşan tarafların ülkenin yeni anayasa taslağını oluşturacak komitede kimlerin olması gerektiği konusunda anlaşamamış olmasından dolayı hayal kırıklığına uğradığını vurguladı.

‘Derin üzüntü’ içinde olduğunu ifade eden De Mistura, toplantıyı “Güvenilir, dengeli ve kapsayıcı, Suriyeliler tarafından sahiplenilen, Suriyeliler tarafından yönetilen, Birleşmiş Milletler’in kolaylaştırıcılığında bir anayasal komitenin kurulmasını hızlandırmak bakımından kaçırılmış bir fırsat” olarak da tanımladı.

Suriye’de yedi yılı aşkındır devam eden savaşı sonlandırmak ve ülkede barışı tesis etmek için 2015’ten beri aralıklarla gerçekleştirilen Astana toplantılarında arabulucular savaşan taraflarla ayrı ayrı görüşmeler yapıyor ve savaşan taraflar ise yüz yüze gelmiyor.