Ana SayfaÇalışma YaşamıTARİŞ işçilerinin eylemi 19. gününde: ‘Bu fabrikada sömürü ve zulüm var’

TARİŞ işçilerinin eylemi 19. gününde: ‘Bu fabrikada sömürü ve zulüm var’

HABER MERKEZİ – Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’ndeki TARİŞ fabrikasından, Gıda-İş’e üye oldukları gerekçesiyle çıkarılan yedi işçinin fabrika önünde başlattığı eylem bugün 19. gününde.

İzmir’in Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan TARİŞ fabrikasında, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Gıda-İş Sendikası’na üye olan yedi işçi 6 Kasım’da işten çıkarılmıştı.

İşten çıkarmaların devam edeceğinin belirtilmesi üzerine işçiler, Gıda-İş Sendikası temsilcileri ve işten çıkarılan yedi işçi öncülüğünde fabrika önünde başlatılan eylem bugün 19. gününde.

Mezopotamya Ajansı’na konuşan fabrikada 7 yıl kimyager olarak çalıştıktan sonra işten çıkarılan Murat Yılmaz, eylemlerine sabah işe geliş saatleri olan 07:30’da başladıklarını anlatıyor.

Soğuk hava şartlarına rağmen inançla eylemlerine devam ettiklerini kaydeden Yılmaz, “Bu direnişi nasıl büyütürüz, zaferle nasıl taçlandırırız bunun değerlendirmesini yapıyoruz. Her yerden destekler geliyor. Bizi yalnız bırakmıyorlar. Sendikalar ve bazı siyasi partiler her zaman yanımızda oluyor” diyor.

‘Sendikalaşmanın öncüsü olduğumuz için işten çıkarıldık’

130 kişilik fabrikada 120 kişinin sendikaya üye olduğuna ve sendikalaşmanın öncüleri olarak işten atıldıklarına dikkat çeken Yılmaz, yaşadıkları süreci şöyle anlatıyor:

“Sendikaya üye olan arkadaşlarımızın desteğiyle o gün fabrikayı terk etmedik. Saat 06.00’dan gece 11.00’e kadar fabrikada bulunduk. Daha sonra polisler gelip anonsla yaptığımızın suç olduğunu söyledi. Sendika temsilcilerimizle görüşme yaptıktan sonra bir karar alarak hep birlikte fabrika kapsına çıktıktan sonra temsilciler ve işçiler olarak toplam 65 kişi gözaltına alındık. O günden bu yana taleplerimiz devam ediyor. Taleplerimiz; çıkarılan işçilerin işlerine geri dönmesi, sendikal haklarımızın tanınması ve sendikayla masaya oturup toplu sözleşme imzalanmasını istiyoruz. Taleplerimiz kabul edilinceye kadar direnişimiz devam edecek. Birçok kesimden destek alıyoruz. Duyarlı tüm kamuoyunu, emek güçlerini ve siyasi partilerin de desteklerini bekliyoruz.”

‘Bu fabrikada sömürü, eziyet ve zulüm var’

İşçilerin demokratik haklarını kullandıkları için işten çıkarıldığını vurgulayan Gıda-İş Ege Bölge Başkanı Gürsel Köse ise şu noktalara dikkat çekiyor:

“Burası bir kooperatiftir. Fabrika sahibi olmayan, patronu ve üreticisi de köylü olan bir işletmeden bahsediyoruz. Çalışan arkadaşlarımız buranın ortak çalışanlarıdır. Direnişte olan arkadaşlarımızın babaları bu fabrikanın ortağıdır. Yönetim kurulunda görev yapıyorlar. Seçilerek gelinen yönetim kurulu üyeleri kendi şahsi şirketleri gibi hareket ediyorlar. Bu fabrikada sömürü, eziyet ve zulüm var. Arkadaşlarımızda bıçak kemiğe dayandı. Örgütlü hareket etmek için sendikaya üye oldular. Şu an bizimle görüşme yapmıyorlar.”

İlk eyleme geçildiği gün HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni’nin, İnsan Hakları Kaynakları Müdürü ile görüştüğünü kaydeden Köse, kendilerine verilen yanıtı şöyle anlatıyor:

“Sayın vekil Çepni işçilerin işten çıkarılma nedenini sorunca müdür ‘Bunlar boş geziyor, bu yüzden çıkarttım’ diye cevap verdi. İşçilerin yüzüne bakarak böyle bir cevap verdi. Sonra arkadaşların kıdemlerini sorduk. Her bir işçi çalışma hayatı 18-20 yıl uzun süreye dayanıyor. Bunlar söylendikten sonra çevirmeye başladı.”

‘Mücadele devam edecek’

Mücadelenin talepler kabul edilene kadar süreceği mesajını veren Köse, seslerini duyurmak için çalışacaklarını söylüyor:

“Biz Gıda-İş olarak üretimden, iş barışından yanayız. Aynı zamanda sendikal haklar tanına kadar bu mücadele devam edecek. Şimdi arkadaşlarımız el ilanları hazırlayacaklar. Tahriş zeytinyağı fabrikasında neler oluyor halkımızı bilgilendirmek için el ilanları bastırıyoruz. Halkımızın yoğun olduğu yerlerde dağıtacağız. Buradaki sesimizi duyurmaya çalışacağız.”