Ana SayfaGüncelTSK Afrin’de sokağa çıkma yasağı ilan etti, ÖSO’dan kopan gruplarla çatıştı

TSK Afrin’de sokağa çıkma yasağı ilan etti, ÖSO’dan kopan gruplarla çatıştı

HABER MERKEZİ – TSK’ya bağlı birlikler ÖSO ile birlikte girdiği Afrin’de sokağa çıkma yasağı ilan edip ÖSO’dan ayrılan gruplarla çatışmaya girdi. Türkiye basınında operasyonun ‘hırsızlık ve gaspa karşı’ başlatıldığı aktarılsa da Suriye’deki kaynaklar ‘tasfiye operasyonu’ diyor. Artı Gerçek yazarı Koray Düzgören’e göre de “Türkiye Afrin’de biat etmeyen cihatçıları tasfiye ediyor”, asıl neden ise ‘zeytin hasadı üzerindeki anlaşmazlık’. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise operasyonun hedefi olanların “ÖSO’ya itaatsizlik etmek” ve “suç işlemek” ile itham edildiklerini belirtiyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), dün Afrin’de sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Hürriyet’ten Uğur Ergan’ın haberine göre Türk Özel Kuvvetleri ve Türkiye’nin kentte birlikte hareket ettiği Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleri yasağın ardından dün sabah bir operasyon başlattı.

Habere göre operasyon ÖSO’dan ayrılan gruplara yönelikti ve yakalanmak istenen bazı gruplarla çatışma çıktı.

Afrin kent merkezi dahil altı noktada çatışmalar yaşandı ve bu çatışmalar yer yer devam ediyor.

Bir çocuk yaralandı

Kentteki kaynaklar operasyon esnasında yaşanan çatışmalarda 10 yaşındaki bir çocuğun yapılan top atışları sırasında yaralandığı ve kentteki hastaneye kaldırıldığını da bildirildi.

Nedeni zeytin hasadı mı?

Türkiye basınında operasyonun ‘hırsızlık ve gaspa karşı’ başlatıldığı aktarılsa da Suriye kaynaklı ajans ve kaynaklar buna ‘tasfiye operasyonu’ diyor.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), operasyonun hedefi olan yaklaşık 200 kişilik savaşçı grubunun “ÖSO’ya itaatsizlik etmek” ve “suç işlemek” ile itham edildiklerini belirtti. Gözlemevi çatışmalar sonucu 25 savaşçının öldüğünü duyurdu.

Kuzey Suriye’den yayın yapan ANHA’ya göre ise Ehrar El Şerqiye ile Türkiye’ye yakın Sultan Murad Tugayları arasında uzun süredir yaşanan gerilim sonucunda olaylar bu noktaya geldi.

Ajans çatışma nedeninin ‘hırsızlık ve talan’ değil, zeytin hasadı üzerinde yaşanan anlaşmazlık olduğunu, kentteki birçok grubun denetimlerinde tuttukları bölgelerdeki zeytinleri kendileri işleyip satmak istediğini iddia etti.

Artı Gerçek yazarı Koray Düzgören de Afrin’de olup bitenleri “Türkiye Afrin’de biat etmeyen cihatçıları tasfiye ediyor” başlıklı yazısı ile köşesine taşıdı.

Türkiye’nin Afrin’de destek verdiği cihatçılarla ‘başının dertte olduğunu’ yazan Düzgören’e göre şimdi suç örgütü olarak ilan edilen cihatçı grupların 20 Ocak’ta TSK desteğinde ve denetiminde başlayan Afrin operasyonuna katılan ÖSO birliklerinin içinde yer aldığı kaydedildi.

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu grupların tümünü için ‘kahraman’ dediğini hatta onlara ‘Kuvayı Milliye’ yakıştırmasında bulunduğunu anımsatan Düzgören, bugün ise meselenin geri planında söylenilenin aksine ‘hırsızlık ve yağma’ değil “Afrin’in zeytin hasadına el konulmasına ilişkin anlaşmazlık” var.

Economist’in bu haftaki sayısında “Türkiye, Afrin’de barışı korumakta zorlanıyor” başlığıyla bir makale yayımladığını aktaran Düzgören, yazısında şu yorumu yaptı:

“Afrin’de bazı çete gruplarına yönelik tasfiye operasyonu gösterilmeye çalışıldığı gibi doğrudan soygun, talan, yağma ile ilgili olamaz.

“Olsa olsa cihatçı çeteleri Suriye’de kullanma basiretsizliğinin tıpkı Suriye politikası gibi duvara tosladığını gösterir. Çünkü burası daha Afrin. Sıra İdlib’e de gelecek…”

Tarım Bakanı’ndan itiraf gelmişti

Türkiye’nin Afrin zeytinlerini ülkeye getirdiği Meclis Plan Bütçe Komisyonu’nda Tarım Bakanı tarafından da doğrulanmıştı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda HDP’li vekillerin “Afrin’deki zeytin talanı” yönündeki sorularına şu yanıtı vermişti:

“Yani Afrin’de biz hükûmet olarak PKK’nin eline gelir geçsin istemiyoruz, çok net. Yani Afrin’de biz gelirlerin bir şekilde bize geçmesini istiyoruz bu hâkimiyetimizde olan bölgede.”

Afrin’deki yağma

20 Ocak’ta Afrin’e operasyon başlatan Türkiye, 18 Mart’ta kente girmişti. Bu tarihle beraber Afrin’deki yönetim binasına Türk bayrağı çekilirken operasyona destek veren bazı gruplar kentte yağmaya başlamıştı.


“4 bin ton patates Afrin’den”: Türkiye tohumunu yolladığı patatesi mi ‘ithal’ ediyor?

Afrin: “Ezidiler zorla Müslümanlaştırılıyor, Alevi evleri cami yapılıyor”

“Afrin’e şeriat hukuku getirildi, 7 bin Kürt’ten haber alınamıyor”

“Afrin’de fidye karşılığı siviller kaçırılıyor”

Türkçe kimlikler de dağıtıldı: Afrinliler kendi topraklarında ‘yabancı’ oldu

Afrin’de kent meydanına Erdoğan’ın adı verildi

Previous post
Gazeteci Berat Günçıkan hayatını kaybetti
Next post
'2018’in ilk 5 ayında 27 çocuk iş cinayetlerinde hayatını kaybetti'