Ana SayfaEkonomi“Üretimin sonuna geliniyor, yeni zamlar ve işten çıkarmalar kapıda”

“Üretimin sonuna geliniyor, yeni zamlar ve işten çıkarmalar kapıda”

HABER MERKEZİ – Ekonomi yazarı Bahadır Özgür, Türkiye’de üretimin sonuna gelinmekte olduğunu, yeni zamların ve işsizlikteki artışın kapıda olduğunu söyledi. Özgür’e göre hükümetin ‘enflasyonla mücadele’ adına uyguladığı vergi indirimlerinin hedefinde asgari ücreti düşük tutmak var.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye ekonomisinin büyümesine ilişkin bir bir ‘daralma’ uyarısı verirken, Ekim ayı enflasyonu yüzde 25’in üzerine yükseldi.

Yılın son enflasyon raporunu açıklayan Merkez Bankası da ekonomide daralmaya ve enflasyondaki artışa dikkat çekerek ‘stagflasyon’ uyarısında bulundu.

Ekonomideki gidişatı değerlendiren ekonomi yazarı Bahadır Özgür, iddia edilenin aksine kötüye gidişatın geçiçi olmadığını kaydetti, “Şu an ki aşamada reel sektöre ilerleyen bir kriz söz konusu” diye konuştu.

‘Üretimin sonuna geliniyor’

Mezopotamya Haber Ajansı’ndan Elif Çetiner’e konuşan Özgür, krizin henüz üretim sektörüne sirayet etmediğini vurgulayarak, üretimin sonuna gelineceğini, işsizliğin ve yeni zamların kapıda olduğunu söyledi:

“Kriz üretim sektörüne vuran bir kriz. Bunu sanayi üretimin hızla daralmasından sanayinin üretilmesi için gerekli olan iç ve dış kredilerin neredeyse sıfıra yaklaşmasından anlıyoruz. Yani önümüzdeki dönem bir üretimin olmayacağını gösterir. Bu da önümüzdeki dönemde önemli derecede işsizliğe yol açacak. Maliyetlerden dolayı yeni zamlar oluşacak. Öte yandan hükümetin aldığı tedbirlere bakıyoruz, markette ki belli ürünlerde yüzde 10 indirimi, ikincisi de otomotiv satışlarında ÖTV indirimi yapıldı. Alınan tedbirle kriz arasında bir fark var.”

‘Hedefte asgari ücrete zammı düşük tutmak var’

Hükümetin ekonomiye dönük adımlarını ‘seçime yönelik’ sözleriyle tanımlayan Özgür, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan ‘vergi indirimi’ paketinin hedefinde ise, enflasyonla mücadele değil, asgari ücrete yapılacak zammı düşük tutmak olduğunu söyledi.

“Gerçekçi bir tedbir olsaydı fiyatları dondurabilirdi. En azından temel mal ve hizmetlerde bu yapılabilirdi. Hükümet ise sadece Ocak ayına kadar belli ürünlerde indirime gitti. Aralık ayında açıklanacak enflasyonun düşük çıkmasını sağlamak için harcanan bir çabadır. Aralık ayının enflasyonun düşük çıkmasını da asgari ücretlerin yapılacak zamma yansımamasını sağlamaktır. Çünkü yüzde 25’lerde açıklanacak enflasyon oranlarında kimse zam yapamaz.”

Previous post
Hakkında ‘İslamiyet’e hakaret’ten verilen idam cezası bozulmuştu: Asya Bibi tahliye edildi
Next post
Aynı suçtan sabıkalıydı: Bir kadını cinsel tacize maruz bırakan erkek serbest bırakıldı