Ana SayfaGüncel170 imzalı ‘Afrin mektubu’ soruşturması geri çekildi

170 imzalı ‘Afrin mektubu’ soruşturması geri çekildi

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin Afrin’e yönelik harekatına ilişkin dönemin tüm milletvekillerine mektup gönderen 170 isim hakkında açılan soruşturma geri çekildi.

24 Ocak’ta aralarında eski bakan, oyuncu, yazar, yönetmen ve gazetecinin de bulunduğu 170 isim, Türkiye’nin ‘Zeytin Dalı’ adı verilen Afrin’e yönelik harekatının durdurulmasını talep eden ortak bir mektubun altına imza atarak başta AKP’li milletvekilleri olmak üzere Meclis’teki tüm vekillere elektronik posta göndermişti.

Mektubun kamuoyuna yansımasından 11 ay sonra ise 170 isim hakkında soruşturma açıldığı ortaya çıkmıştı.

Mektupla ilgili A Haber tarafından 24 Ocak 2018’de yayınlanan ‘170 imza ile ikinci bildiri skandalı’ başlıklı haber de dosyaya konularak ifade alma işlemleri başlatılmıştı.

Soruşturma geri çekildi

Soruşturmayı yürüten savcı Muhammed Akif Ongun, haklarında soruşturma açılanların ifadelerinin alınması için Emniyet’e yazdığı talimatın infaz edilmeksizin iadesini istedi.

Hürriyet’ten Mesut Hasan Benli’nin haberine göre, soruşturmayı yürüten savcı Ongun, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilen 24 Aralık tarihli yazıda “İlgi sayılı yazımız ile Başsavcılığınıza göndermiş olduğumuz talimatın infaz edilmeksizin bila infaz Cumhuriyet Başsavcılığımıza gönderilmesi rica olunur” denildi.

Mektupta imzası bulunan bazı isimlerin avukatlarından Anıl Arman Akkuş, söz konusu gelişmeye ilişkin “170 aydın, sanatçı ve siyasetçinin imzası bulunan metinden herhangi bir suç unsuru yoktu. Buna rağmen, savcılık talimatı ile bazı şüphelilerin ifadeleri alındı. Ancak hatasını fark ederek, ifade alma talimatlarını durdurmuştur. Müvekillerimiz açısından olumlu bir gelişmedir” dedi.

Soruşturma açılan mektubu gönderenler arasında eski bakanlar Fikret Ünlü, Ertuğrul Günay ve Ziya Halis’in yanı sıra Zülfü Livaneli, Gülriz Sururi, Genco Erkal, Halil Ergün, Hasan Cemal, Ayşe Hür, Rakel Dink, Lale Mansur, Suavi, Tarhan Erdem, Ufuk Uras gibi isimler yer alıyordu.

Mektuba ve mektubu imzalayan isimlerin tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.