Ana SayfaGüncel49 gündür açlık grevindeki Güven’e tahliye yok

49 gündür açlık grevindeki Güven’e tahliye yok

HABER MERKEZİ – Açlık grevi eylemi 49’uncu gününde devam eden HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in tutuklu yargılandığı davanın dördüncü duruşmasında da tahliye kararı verilmedi. Güven’in katılmadığı duruşmada söz alan avukat Yalçındağ, “Leyla Güven bu devlet kendi Anayasası’na uysun diye 49 gündür açlık grevinde. Çünkü İmralı’daki tecrit insanlık suçudur” dedi.

“Abdullah Öcalan’a dönük tecridi protesto etmek” için başladığını duyurduğu açlık grevinin 49. günündeki Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in tutuklu yargılandığı davanın dördüncü duruşması Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Salonun yetersiz kalması nedeniyle duruşma, ‘KCK davası’nda 152 Kürt siyasetçinin yargılanması için özel olarak yapılan salona alındı.

Bir önceki duruşmada savunma yapmayacağını açıklayan ve önceki günlerde duruşmaya katılmayacağını duyuran Güven duruşmaya katılmadı.

Güven’in katılmadığı duruşmaya gelenler arasında Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ile partinin birçok milletvekili, DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan, İnsan Hakları Deneği (İHD) Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Onur Hamzaoğlu, Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri ve Güven’in çocukları bulunuyor.

‘Tutukluluğunun devamı’na kararı

Diyarbakır Adliyesi önünde ve duruşma salonunda alınan yoğun polis önlemleri altında başlayan duruşmada, mahkeme başkanının değiştiği öğrenildi.

Duruşmayı takip eden isimler arasında yer alan Güven’in gazeteci olan kızı Sabiha Temizkan, savcının Güven’in tutukluluk halinin devamını talep ettiğini aktardı.

Güven’in avukatlarının savunmasıyla devam eden duruşmada söz alan avukat Reyhan Yalçındağ Baydemir, “Leyla Güven bu devlet kendi Anayasası’na uysun diye 49 gündür açlık grevinde. Çünkü İmralı’daki tecrit insanlık suçudur” dedi.

24 Haziran’daki genel seçimlerde milletvekili olmaya hak kazanan Enis Berberoğlu’nun tahliye edildiğini hatırlatan Yalçındağ, Enis Berberoğlu’nun serbest bırakılıp Leyla Güven’in tahliye edilmemesi hukukla açıklanamaz. Bu yargılama siyasi, hukuki değil” diye konuştu.

Savunmanın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Güven’in tutukluluğunun devamına karar verildi.

Bir sonraki duruşma 25 Ocak 2019’da yapılacak.

Buldan: Güven’in talebi hepimizin talebidir

Güven’e tahliye çıkmayan duruşmanın ardından açıklamalarda bulunan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Bugün Leyla Güven hem kadın olduğu için hem HDP’li bir milletvekili olduğu için hem de tecride karşı bedenini açlık grevine yatırdığı için tahliye edilmedi” ifadesini kullandı.

“Leyla Güven’in talebi hepimizin talebidir” diyerek konuşmasını sürdüren Buldan, tecritin bir an önce kaldırılması gerektiğini belirterek, “Bu hukuksuzluğa bu haksızlığa bir an önce son verilmelidir. Sayın Öcalan’ın en doğal hakkı olan avukatları ve ailesiyle görüşme hakkı elinden alınmış ve 3 yıldır kendisi hiç kimseyle görüştürülmemiştir. Bu hukuksuzluğa, bu adaletsizliğe bir an önce son verilmelidir” şeklinde konuştu.

Tutuklu bulunan tek milletvekili

Leyla Güven 31 Ocak 2018’den bu yana Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunuyor.

Güven’in tutukluluk gerekçesi Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonuna karşı gösterdiği tepki, yaptığı açıklamalar ve DTK çalışmaları.

24 Haziran seçimlerinde HDP’den Hakkari milletvekili seçilen Güven için avukatları tarafından Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’ne yapılan başvuru kabul edilmişti ancak savcı tarafından karara itiraz edilmişti.

İtirazı değerlendiren Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi, Güven’in tahliye edilmeden yeniden tutuklanmasına karar vermişti.

Leyla Güven’le birlikte tutuklu bulunan diğer bir milletvekili Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Enis Berberoğlu idi.

Berberoğlu’nun “MİT TIR’ları Davası”nda aldığı 5 yıl 10 ay hapis cezasının Yargıtay tarafından onanması ve tahliye edilmesi üzerine Avukat Reyhan Yalçındağ Baydemir, 21 Eylül’de müvekkilinin tahliyesi için Diyarbakır 9. Ağır Mahkemesi’ne tekrar başvuruda bulunmuş, ancak bu başvuru da reddedilmişti.

Previous post
Gazeteci Yasin Kobulan'a ilk duruşmada ceza istendi
Next post
HDP, CHP ve AKP'den toplam 8 isim hakkında yeni fezleke