Ana SayfaCezaevleri70 yaşındaki hasta tutuklu SEGBİS’le bağlandığı duruşmada yaşamını yitirdi

70 yaşındaki hasta tutuklu SEGBİS’le bağlandığı duruşmada yaşamını yitirdi

HABER MERKEZİ – Edirne F Tipi Cezaevi’nden SEGBİS ile Mardin’deki duruşmasına katılan 70 yaşındaki hasta tutuklu İbrahim Akbaba, duruşma sırasında kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi.

Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan 70 yaşındaki hasta tutuklu İbrahim Akbaba, Mardin 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı.

İfade verdiği sırada kalp krizi geçiren Akbaba, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.

Akbaba’nın cenazesi getirildiği Mardin’in Kızıltepe ilçesinde son yolculuğuna uğurlandı.

MA’nın haberine göre 15 aydır tutuklu olan İbrahim Akbaba, yaklaşık iki ay önce Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nden Edirne F Tipi Cezaevi’ne isteği dışında sevk edilmişti.

Daha önce açık kalp ameliyatı geçiren ve ileri derecede diyabet hastası olan Akbaba, sevk sırasında ring aracı ile 2 gün süren bir yolculuğa maruz bırakılmıştı.

Aynı zamanda bir bacağını kaybeden Akbaba, protez bacakla yaşıyordu. Akbaba, seker hastalığı nedeniyle kaybettiği bacağındaki protezi değiştirmek istemiş ancak Bağ-Kur emeklisi olduğu için yenisi devlet tarafından karşılanmadığı için yapamamıştı.

İHD serbest bırakılmasını talep etmişti

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi de 1 Aralık’ta düzenlediği “F Oturumu”nun 349’uncu haftasında Akbaba’nın serbest bırakılmasını talep etmişti.

“İbrahim Akbaba heyet görüşmesinde; ‘Mardin 3 Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Adli Tıp Kurumuna (ATK) sevki için yazı yazıldığını ancak 3 aydır bekletildiğini, jandarma yok denilerek sevkinin geciktirildiğini, hastalıkları nedeniyle düzenli ilaç kullanması gerektiği halde bazı hapishane doktorlarının bu ilaçları yazarken bazılarının da yazmadığını ve bu nedenle zaman zaman tedavisinin aksadığını, ağır tecrit uygulandığını, 4 aydır sohbet, spor hakkının kullandırılmadığını, ilk geldiğinde bir kez çıkarıldığını ancak sonrasında engellendiğini ve nedeni hakkında tatmin edici bir açıklama yapılmadığını,Hastaneye, görüşe ve benzeri yerlere giderken ince aramaya maruz bırakıldığını, protez bacağını çıkarıp duyarlı kapıdan geçmeye zorladıklarını, kemerini aldıklarını, ellerini kullanamadığı ve felcin etkileri nedeniyle çok zor anlar yaşadığını, bu nedenle odasından olabildiğince az çıkmaya gayret ettiğini’ söylemiştir.”

Akbaba’nın durumu daha önce ise Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Ebru Günay tarafından Meclis’e taşınmış, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması istemi verdiği soru önergesine bugüne kadar yanıt verilmemişti.

Temelli: Yaklaşık 500 hasta tutuklu ölümle yüz yüze

İzmir’de konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, hasta tutuklu İbrahim Akbaba’nın duruşma sırasında yaşamını yitirmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Akbaba’nın ileri yaşına ve hasta tutuklu olmasına rağmen tahliye edilmediğini söyleyen Temelli, ‘adaletsizliğin hüküm sürdüğü’ bir ülkede yaşadıklarını ifade etti.

Yaşanan durumun hukuksuzluğun son noktası olduğunu vurgulayan Temelli, “Ülkemizde bin 100’den fazla hasta tutuklu var. Bunların 500’e yakını ölümle yüz yüzedir. Hasta tutuklular adeta ölüme yatmış durumdadır” dedi ve şöyle devam etti:

“Adalet Bakanlığı’na defalarca bu konuda uyarı ve başvuru yapmamıza rağmen hasta tutuklular konusunda hiçbir adım atılmamıştır. İbrahim Akbaba’nın yaşadığı ve hayatı ile ödediği bu durumu bekleyen yüzlerce hasta tutuklu vardır. İbrahim Akbaba bir ayağı protez ve birçok hastalığı yaşamasına rağmen ilaçlarının verilmemesinden yargılandığı yer Mardin ve kendisi Edirne’de tutsak ediyordu. Yaşadığı birçok zorluğa rağmen Adalet Bakanlığı bu konuda hiçbir duyarlılık göstermemiştir. Bu durum devam ettiği sürece biz bu meselelere dahil iktidardan, bu tür uygulamalara devam eden cezaevi yönetiminden, bu adaletsizliğe neden olan herkesten bunun hesabını soracağız. Toplumun hafızası hiçbir zaman yitirip gitmeyecek. Yitirdiğimiz tüm arkadaşlarımızın hesabını sormak ve buna sebep olan herkesin yargılanacağını söylemek istiyorum.”


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Leyla Güven 52 gündür açlık grevinde
Sonraki Haber
Moskova'daki 'Suriye' toplantısının ardından Çavuşoğlu'ndan açıklama