Ana SayfaGüncelABD neden çekildi, Rusya ne yapacak?

ABD neden çekildi, Rusya ne yapacak?

HABER MERKEZİ – ABD’nin Suriye’den çekilme sürecini başlatması sonrası bölgedeki dengeler nasıl değişecek? Çekilme kararı sonrası Rusya ne yapacak? Ortadoğu uzmanları Hamide Yiğit ile Fehim Taştekin değerlendirdi. Yiğit’e göre ABD İran’dan dolayı AKP’ye taviz verdi. Bundan sonra Rusya ve Suriye’nin tutumunun önemli olduğunu söyleyen Taştekin ise Moskova’nın Ankara’ya yeşil ışık yakmayabileceğine dikkat çekiyor.

Türkiye’nin Fırat’ın doğusu yani Demokratik Suriye Güçleri denetimindeki bölgelere operasyon hazırlığı gündemdeyken, ABD Başkanı Donald Trump Suriye’den çekileceklerini duyurdu.

Peki ABD’nin bu kararı ne anlama geliyor? ABD’nin çekilmesi ile Rusya ne yapacak?

Ortadoğu uzmanı-yazar Hamide Yiğit ile gazeteci ve dış politika uzmanı Fehim Taştekin değerlendirdi.

“Operasyon, ABD ile ortak bir stratejiye dayanıyor”

Yiğit’e göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın operasyon açıklaması ABD ile ortak bir stratejiye dayanıyor.

ABD’nin çekilme kararının bölgedeki bütün dengeleri değiştireceğini belirten Yiğit, “ABD, NATO müttefikini tercih etmiş ve Kürtleri Türkiye’nin operasyon tehditleriyle baş başa bırakmıştır” dedi.

ABD’nin asıl hedefi olan İran konusunda AKP’ye tavizler verdiğini de kaydeden Yiğit, “Suudi Arabistan prensi ile ne kadar yol alacağından çok emin değil ABD. Bölge liderliği prense verildi ama onun bir sonraki adımını tahmin edemiyor ve bu yüzden AKP’yi yedekte tutuyor” değerlendirmelerinde bulundu.

Yiğit’e göre TSK öncülüğündeki ÖSO’nun DSG ile çatışmasına “yeşil ışık” yakıldı ancak ABD’nin sık sık “Sahaya inin” çağrısı yaptığı Fransa ve İngiltere gibi Batılı müttefiklerinin nasıl bir tutum alacağı da önemli hale geldi.

“Rusya Türkiye’ye yeşil ışık yakmayabilir”

Taştekin’e göre ise çekilme durumunda Kürtlerin Şam yönetimine karşı eli zayıflayacak ve Suriye de Kürtlerle müzakerede ‘bonkör olmayacak’.

Türkiye’nin operasyon düzenleyip düzenlemeyeceğinin hala belirsizliğini koruduğunu, Trump’ın Türkiye’nin Suriye’ye girişine yeşil ışık yakıp yakmadığının henüz bilinmediğini söyleyen Taştekin, “Amerikan askerlerinin çekilmesi, otomatik olarak Türkiye’nin planladığı operasyona yeşil ışık yakıldığı anlamına gelmiyor” dedi ve iki sorunun önemli olduğuna dikkat çekti:

  • Trump, Erdoğan’a, “Biz çekiliyoruz, sen de rahat ol, bu işi siyasi süreç ile halledelim” demiş olabilir mi?
  • Araplar için düşlediği jandarmalığı NATO’daki müttefikine vererek Amerikan çıkarlarını bu şekilde sürdürmeyi uygun görmüş olabilir mi?

Mevcut tablo üzerinden Rusya’nın olası tutumuna dikkat çeken Taştekin’e göre Rusya yeni dengenin “rahatsız” unsuru olarak Türkiye’ye karşı öne çıkacak.

“Çekilme durumunda Rusya için de yeni bir durum doğuyor. ABD çekildikten sonra Türkiye’nin daha büyük alana yayılmasına Rusya yeşil ışık yakmayabilir. Bu aşamadan sonra Rusya’nın tutumuna bakmak gerekir. Bundan sonra önemli olan Rusya ve Suriye’nin tutumu.

“ABD’nin yerini Türkiye’nin alması ne Rusya ne İran ne de Suriye’nin işine gelir. Ayrıca Rusya Kürtleri hesaba katmadan bölgede kalıcı çözümün olamayacağını görüyor. Bu konuda Türkiye ile anlaşamadıklarını zaten gizlemiyorlar.”


Beyaz Saray duyurdu: ABD Suriye’den çekiliyor

ABD askeri çekilirken: Türkiye’nin hedefinde olan Suriye’deki Kürtler ne diyor?


Bu haberi Mezopotamya Ajansı, Gazete Duvar ve Artı Gerçek‘ten derledik
Previous post
Kemal Kurkut davası: Sanık polisin tutuklanması talebine yine ret
Next post
ABD'de senatörlerden Trump'a Suriye çağrısı