Ana SayfaDünyaABD’den 3,5 milyar dolarlık Patriot sisteminin Türkiye’ye ‘muhtemel’ satışına onay

ABD’den 3,5 milyar dolarlık Patriot sisteminin Türkiye’ye ‘muhtemel’ satışına onay

HABER MERKEZİ – Trump yönetimi, 3.5 milyar dolar değerindeki Patriot füze savunma sisteminin Türkiye’ye ‘muhtemel’ satışına yönelik kararını duyurdu. Kremlin’den gelen açıklamada ise muhtemel satışa onay verilmesinin Türkiye ile Rusya arasındaki S-400 füze anlaşmasını etkilemeyeceği savunuldu.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Trump yönetiminin Türkiye’ye 3,5 milyar dolar değerindeki Patriot hava ve füze savunma sistemlerinin satılmasını onayladığını açıkladı.

Reuters’ın haberine göre, ABD Dışişleri Bakanlığı 80 adet Patriot tipi GEM-T füzesi ve 60 diğer füzenin Türkiye’ye satışına onay verdi.

Ancak bu gelişme, iki ülke arasında bir satış anlaşması imzalandığı ya da müzakerelerin sonuç verdiği anlamına gelmiyor.

BBC Türkçe’nin aktardığı haberde, Pentagon’un açıklamasına göre olası satış, radar sistemleri ile kontrol ve füze fırlatma istasyonlarını da kapsadığı belirtiliyor.

Fakat henüz olası bir satışta Patriotların teknik bilgilerinin Türkiye ile paylaşıp paylaşılmayacağı konusunda net bir açıklama bulunmuyor.

“Patriot açıklamasındaki kritik sözcük: Muhtemel”

Hürriyet’in Washington Temsilcisi Cansu Çamlıbel de söz konusu ‘muhtemel’ satışa yönelik Twitter’dan şu paylaşımları yaptı:

“Türkiye gece uykusundayken Trump yönetimi 3.5 milyar $ değerindeki 80 Patriot’luk füze savunma sisteminin Türkiye’ye muhtemel satışına yönelik kararını kamuoyuna açıkladı. Malum ABD, Ankara’yı Rus yapımı S-400’lerden vazgeçirme peşinde, bu hamleyi o çerçevede değerlendirmek lazım.

“Bir de tabii ABD’nin Patriot açıklamasındaki kritik sözcük: MUHTEMEL. Şu aşamada satıştan değil muhtemel bir satıştan bahsediliyor. Yani satışın nihayetlenmesine yönelik pazarlık sürecek. Ve bu pazarlığın kilit unsuru kaçınılmaz olarak S-400’ler olacak.”

Rusya: S-400 füze anlaşmasını etkilemez

Diğer yandan Rusya’dan, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye’ye Patriot füze sistemi satışına onay vermesine yönelik bir açıklama geldi.

Kremlin’den yapılan açıklamada, muhtemel satışa onay verilmesinin Türkiye ile Rusya arasındaki S-400 füze anlaşmasını etkilemeyeceği savunuldu.

Açıklamada, “S-400’lerin satışının her koşulda tamamlanacağı” ifade edildi.

ABD ve Rusya’nın Türkiye’ye füze satışının birbirinden ayrı işlemler olduğu belirtilen açıklamada, “Türkiye’nin Rus füzeleriyle ilgili bilgileri ABD ile paylaşacağını düşünmüyoruz” denildi.

S-400 konusu

Türkiye ile Rusya, Eylül 2017’de iki sistem ve dört batarya satın alınması konusunda bir anlaşma imzaladı. Satın alınanların teslimatının 2019 yılında olması bekleniyor. Anlaşmanın toplam bedeli 2,5 milyar dolar olarak hesaplanıyor.

ABD ve NATO, S-400’ün kendi filolarında yer alan savaş uçaklarını vurma kapasitesine sahip olmasından ve NATO’nun kritik hava yeteneklerine ilişkin bilgilerin Rusya’nın eline geçmesi ihtimalinden dolayı endişeli ve bu alıma karşı çıkıyor.

Previous post
Elektronik kitap, dergi ve gazeteye vergi zammı
Next post
Cem Uzan TMSF’nin el koyduğu 2,1 milyar euroyu geri alacak