Ana SayfaGüncelABD’nin yeni savunma bakanı Türkiye’yle yapılan silah anlaşmalarına yakın bir isim

ABD’nin yeni savunma bakanı Türkiye’yle yapılan silah anlaşmalarına yakın bir isim

HABER MERKEZİ – ABD’de Savunma Bakanı Mattis’in ayrılığının ardından yerine geçecek isim belli oldu. Göreve vekaleten atanacağı açıklanan Savunma Bakanı Yardımcısı Shanahan, Türkiye ile ABD arasındaki silah ve askeri ekipman anlaşmalarda öne çıkan isimlerden biri.

Başkan Donald Trump’ın ABD askerinin Suriye’den çekileceğini açıklamasının ardından istifa eden Savunma Bakanı James Mattis yerine atanan isim belli oldu.

Trump, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Savunma Bakanı Yardımcısı Patrick Shanahan’ın 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren Savunma Bakan Vekili olarak görev yapacağını duyurdu.

Peki, Mattis’in yerine göreve geleceği açıklanan Patrick Shanahan kimdir?

Silah sanayiden savunma bakanlığına

Mattis’in yerine atanan 56 yaşındaki Patrick Shanahan, Boeing isimli Amerikan havacılık ve uzay şirketinin eski yöneticilerinden.

Savunma Bakanlığı’nda yer alan biyografisine göre şirkete 1986 yılında katılan Shanahan, Boeing Füze Savunma Sistemlerinin başkan yardımcısı ve genel müdür olarak görev yapmış bir isim.

Çeşitli silah ve savunma sistemleri projelerinin yanı sıra Apache, Chinook ve Osprey helikopterlerini denetleyen kişilerden olan Shanahan, son olarak şirkette tedarik zinciri alanında kıdemli bakan yardımcısı olarak görev yapmış.

CH-47F Chinook helikopterleri

ABD Savunma Güvenlik ve İşbirliği Dairesi’nin bilgilerine göre de ABD ile Türkiye hükümetleri arasındaki anlaşma uyarınca Türkiye’ye satılan CH-47F Chinook helikopterlerinin taraflarından biri de yine Shanahan’ın denetimindeki programlardan biri.

Helikopter, insani yardımın yanı sıra askeri birliklerin ağır silah, mühimmat, yakıt ve malzemelerini taşımada kullanılıyor.

TAI ile işbirliği

Boeing’in Türkiye’deki en büyük partneri ve tedarikçisi ise Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TAI).

Devlet tarafından işletilen askeri ve ticari havacılık şirketi olan TAI, Boeing’in ihtiyacı olan parçaların yanı sıra Türkiye’nin satın aldığı Batı yapımı hava araçlarının parçalarını üretiyor.

Bu hava araçlarının arasında Türkiye’nin yakın dönemde Şengal’e, Mahmur’a yönelik hava saldırısında ve Afrin’e dönük harekatta kullandığı F-16’lar da yer alıyor.

İki şirket arasındaki işbirliğinin seviyesi, Boeing’in TAI şirketi için kullandığı “yılın tedarikçisi” tanımlamasında görülebiliyor.

Ödül, henüz 2018 yılı Nisan ayında verildi ve bu tarih, Shanahan’ın şirketteki görevini bırakmasından kısa bir süre sonraya denk geliyor.

ABD’nin Türkiye’ye silah satışı 

ABD, uzun zamandır Türkiye’ye silah satışında bulunuyor.

Öyle ki Türkiye, ABD’den en çok askeri ekipman alan 10 ülke arasında.

Türkiye aynı zamanda bugüne dek ABD’nin “Eğit ve Donat” ve benzeri programları kapsamında önemli tutarda askeri yardım aldı.

Ne olmuştu?

Trump’ın Suriye’den çekilme kararı sonrası ABD Savunma Bakanı Mattis’in görevinden ayrılacağı duyurulmuştu.

Ancak Trump ‘ayrılık’ diye duyursa da Mattis’in mektubu bunun ‘istifa’ olduğunu belgelemişti.

Mattis söz konusu mektupta “Görüşleri sizinkilerle daha uyumlu bir bakan ile çalışmak hakkınız” ifadesini kullanarak, istifanın, Trump’ın son kararına bir tepki olduğuna işaret etmişti.

Mattis’in ardından ABD’nin IŞİD ile Mücadele Özel Temsilcisi Brett H. McGurk de görevinden istifa etmişti.


The Region’daki Meghan Bodette’nin haberinden Türkçeleştirilerek derlenmiştir.