Ana SayfaDünyaAf Örgütü: Şu anki İran Adalet Bakanı, 1988’deki ‘ölüm komisyonları’na katıldı

Af Örgütü: Şu anki İran Adalet Bakanı, 1988’deki ‘ölüm komisyonları’na katıldı

HABER MERKEZİ – Uluslararası Af Örgütü Kampanyalar ve Savunuculuk Direktörü Ruhat Sena Akşener, İran’da 1988’de binlerce kişinin zorla kaybedildiği ve cezaevlerinde infaz edildiğine ilişkin hazırladıkları raporlarına değindi. webiz’de konuşan Akşener, raporlarında o dönemki sorumluların isimlerinin de yer aldığını belirterek, “Şu anki İran Adalet Bakanı, 1988’deki ‘ölüm komisyonları’na katıldı” dedi.

Uluslararası Af Örgütü, 4 Aralık’ta yayımladığı raporda, İran yetkililerinin 30 yıl önce zorla kaybedilen ve cezaevinde gizlice öldürülen binlerce siyasi muhalifin akıbetini ve cenazelerinin nerede olduğunu saklayarak insanlığa karşı suç işlemeyi sürdürdüğünü belirtti.

Kanlı sırlar: İran’ın 1988 cezaevi katliamları hala devam eden insanlığa karşı suçlardır” başlıklı rapor, Birleşmiş Milletler’e (BM) 30 yıldır cezasız bırakılan toplu zorla kaybetmeler ve yargısız infazlara ilişkin bağımsız bir soruşturma başlatma çağrısında bulunuyor.

webiz’de Beril Eski’nin sunduğu ‘Haklıyız’ programına konuk olan Af Örgütü Kampanyalar ve Savunuculuk Direktörü Ruhat Sena Akşener, rapora dair değerlendirmelerde bulundu.

Raporun İran’da 1988 yılında gerçekleştirilen ‘sistematik bir katliam’a odaklandığını söyleyen Akşener, Af Örgütü’nün bu ‘kanlı sürecin aydınlatılması’ için mücadele ettiğini dile getirdi.

Söz konusu yargısız infazların Irak merkezli Halkın Mücahitleri Örgütü’nün İran’a düzenlediği ‘silahlı harekat’ sonrasında gerçekleştirildiğini belirten Akşener, “Muhalefet yapan hemen hemen tüm kesimler, sol muhalif gruplar ya da Kürt muhalif gruplara yönelik de çok ciddi katliamlar olduğunu görüyoruz” dedi.

Akşener, raporun o dönemki yargılamaların mahkeme harici, “ölüm komisyonları”yla ‘göstermelik’ yapıldığını da kanıtladığını belirterek, söz konusu süreçte zorla kaybedilme vakalarının çok fazla olduğunu vurguladı.

Af Örgütü’nün raporunun zorla kaybedilenlerin cenazelerinin bulunmasına yönelik katkı vereceğini savunan Akşener, 30 yıldan fazla zamandır ailelerin de ciddi mağduriyetler yaşadığını söyledi, “Failler bulunmuyor ya da cezasız kalıyor” dedi.

İran yönetiminin ülkedeki ‘karalık dönemi’ sahiplendiğini ve savunduğunu belirten Akşener ayrıca yapılanlardan ‘gurur duyulduğuna’ da işaret etti, “Dolayısıyla bu hem mağdurların yakınlarına hem kamuoyunun vicdanını bir kere daha acı veren bir durum maalesef” diye konuştu.

“Sorumlular yargılanmadı, üst düzey mevkilere getirildi”

Raporda söz konusu suçlarda sorumluluğu olan üst düzey yetkilerin isimlerinin açıklandığına da belirten Ruhat Sena Akşener, o dönemki yetkilerin yargılanmadığını ve daha üst düzey mevkilere getirildiğini söyledi.

Akşener, şu anki İran Adalet Bakanı Ali Rıza Avai’nin o dönem “ölüm komisyonları”na katılan bir isim olduğunu sözlerine ekledi ve BM’nin bağımsız bir soruşturma başlatmasını talep etti.


webiz’deki programın tamamını aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz.


Twitter

Facebook

Youtube