Ana SayfaDünyaBangladeş’te ‘hile’ iddialarının gölgesinde Şeyh Hasina yeniden başbakan

Bangladeş’te ‘hile’ iddialarının gölgesinde Şeyh Hasina yeniden başbakan

HABER MERKEZİ – Bangladeş’teki seçimler sonucunda muhalefetin ‘usulsüzlük’ iddialarına rağmen Şeyh Hasina bir kez daha başbakanlık görevine geldi.

Bangladeş’te Şeyh Hasina, bir kez daha başbakanlık görevine ‘seçildi’.

Hasina, muhalefetin ‘usulsüzlük’ iddialarına karşı seçim kurulu tarafından seçimin kazananı ilan edildi.

Seçim günü iktidar yanlıları ve muhalifler arasında ise çatışmalar yaşandı. Çatışmalarda 17 kişi hayatını kaybetti.

Neler oldu?

BBC Türkçe’nin haberine göre peş peşe üçüncü seçimden de galip ayrıldığı ilan edilen Hasina’nın partisi 350 sandalyenin 281’ini kazandı.

Şeyh Hasina

Muhalefetin seçim ittifakında yer alan 47 vekil adayı ise, sandıklar henüz kapanmadan, ‘usulsüzlük’ ve ‘sindirme girişimi’ iddiaları ile adaylıklarını geri çekti.

Yalnızca 7 sandalye kazanabilen muhaliflerin lideri olan Kemal Hüseyin, yeni seçim çağrısı yaptı ve “Seçim kurulundan bu komik sonuçları geçersiz kılmasını talep ediyoruz” dedi.

Bangladeş Seçim Kurulu’ndan Reuters haber ajansına yapılan açıklamada, ‘usulsüzlük’ iddialarının araştırılacağı ifade edildi.

Bangladeş Ulusal Partisi, 300 sandalyenin 221’i için kurulan sandıklarda ‘kuraldışılık’ olduğunu söyledi.

Şiddet, yoksulluk ve yolsuzluk

2009 yılından bu yana ülkeyi yöneten Başbakan Şeyh Hasina’nın Avam (Halk) Birliği Partisi, “önceden doldurulmuş seçim sandıkları kullanmakla” suçlanıyor.

BBC muhabiri Yogita Limaye, iktidar yanlılarının sorulara cevap vermekte istekli olduğunu ancak muhaliflerin konuşmaktan çekindiğini savunuyor.

Limaye, ismini vermek istemeyen bir seçmenin, ailesi ile gittiği seçim merkezinde oyunun çoktan kullanıldığını gördüğünü anlattığını belirtiyor.

160 milyonluk nüfusun çoğunluğu Müslüman olan Bangladeş’in, şiddetten yerleşmiş yoksulluğa ve yolsuzluğa kadar pek çok problemi bulunuyor.

Ülke aynı zamanda Myanmar’da yerinden edilen yüzbinlerce Arakanlı Müslümana da ev sahipliği yapıyor.