Ana SayfaEkonomi“Cari fazlalığı, küçülmenin ve krizin göstergesidir”

“Cari fazlalığı, küçülmenin ve krizin göstergesidir”

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin cari işlemler hesabı Ağustos ve Eylül’ün ardından Ekim’de de fazla verdi. Söz konusu durumu değerlendiren Yrd. Doç. Dr. Nilgün Erdem, “Türkiye gibi ekonomik yapılarda cari fazlalığı, daralmanın, küçülmenin ve krizin göstergesidir” dedi.

Merkez Bankası’nın Ekim 2018 dönemine ilişkin ödemeler dengesi verilerine göre, Ekim 2017’de 3 milyar 837 milyon dolar açık veren cari işlemler hesabı, bu yılın aynı ayında 2 milyar 770 milyon dolar fazla verdi.

12 aylık cari açık ise 39 milyar 403 milyon dolar oldu.

Ankara Üniversitesi (AÜ) Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen iktisatçı Yrd. Doç. Dr. Nilgün Erdem, üç aydır üst üste fazla veren cari denge rakamlarını değerlendirdi.

MA’dan Selman Güzelyüz’e konuşan Erdem’e göre Türkiye ekonomisinin cari fazlası vermesi “hayra alamet değil”.

“Türkiye ekonomisindeki cari işlemler dengesi fazlası, kapitalist sistemdeki olgun ekonomilerde üretime dayalı potansiyel üzerinden ihracatı arttırılarak, ülkenin büyüdüğü dönemlerde elde edilen bir sonuçtur” diyen Nilgün Erdem, ekonomik daralmaya işaret ederek şöyle devam etti:

“Ancak Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde, ağır bir ekonomik daralmanın sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. O yüzden de övünülecek bir yanı yoktur. Küçüldüğümüzün göstergesidir. İthalat yapamadığımız için, ülkede sermaye çıkışı hızlandığı ve bu nedenle döviz rezervimiz azaldığı için. Yani ithalatı kısmaktan kaynaklıdır. Sonuç olarak, Türkiye gibi ekonomik yapılarda cari fazlalığı daralmanın, küçülmenin ve krizin göstergesidir. O nedenle bu cari fazlalığı hayra alamet değildir.”


Cari denge Ekim’de de fazla verdi

Türkiye ekonomisinde son 2 yılın en zayıf ‘büyümesi’




Önceki Haber
Küresel ısınma: Dünya 3.3 santigrat derecelik sıcaklık artışına sürükleniyor
Sonraki Haber
İstanbul'da kar yağışı başladı